despre amputarea piciorului

Artrita

Postata de luciaa cu 14 ani in urma.

Mama mea a murit la 2 saptamani dupa ce a iesit din spital.Nu sunt impacata in sufletul meu..i-a amputat piciorul un medic stagiar din Deva..si eu cred ca nu i s-a prescris tratamentul corect,de asta a murit...se intramase in ultimul timp,era suparata din cauza piciorului amputat dar eu cred ca trecuse peste asta si voia sa mearga inainte...avea si fibriilatii..avea si colesterol mare...si medicul i-a prescris aspenter,simvacard si pentoxifilin tablete....piciorul se vindecase super ok...intrebarea mea e..oare nu trebuia sa-i prescrie un anticoagulant?a facut pe data de 7 martie atac de cord..nu mai stiu ce sa zic...suntem devastati si eu cred ca mai avea zile dar nu s-a ocupat nimeni ca lumea de ea...in spital pur si simplu,asistentele alea isi bateau joc de ea...se comportau execrabil,si medicul era super increzut..nu statea de vorba cu ea deloc cand venea la vizita....un om cu piciorul amputat,sufera un soc si consider ca trebuie consiliat si ajutat sa treaca peste asta,mai ales de medic si de asistentele din spital...eu cred ca anticoagulantul era cheia tratamentului....

Adauga raspuns

Raspunsuri (21)

Dr. Cacovean Adrian

acum 14 ani

Stimata Doamna,

Amputatiile nu se fac de catre medici stagiari, poate cel mult rezidenti. Si medicii rezidenti fac cam ce le spune un medic specialist cel putin, poate primar sau cu titlu didactic. De obicei indicatia de amputatie este justificata foarte clar si neechivoc si este destul de greu de crezut ca in cazurile de amputatie ar fi altceva de facut. Exista si situatii la limita, cand gangrena este limitata (deget, degete) sau durerile de repaus sunt asa de mari si nu raspund la tratament medical maximal si operatia de revascularizare nu este posibila tehnic (artere prea "coapte", cam ca la motorul de Dacie cand vrei sa faci setul motor a 5-a oara) sau pacientul nu ar suporta o interventie (prea multe tare si boli asociate).
De obicei, pacientul care ajunge la amputatie are si alte tare si ateroscleroza nu prinde doar vasele de la picioare, ci si cele de la cap, inima (coronarele) etc. si are o speranta de viata dramatic scurtata astfel.
Nu stiu care a fost cauza reala a gangrenei in cazul mamei dv. (tromboza pe fond arteriopat sau embolie cauzata de fibrilatia atriala), cert este ca s-a pierdut timp pretios pana a ajuns la spital, altfel poate se incerca ceva pe plan local sau prin trimitere de urgenta la un centru cu chirurgie vasculara.
Tratamentul anticoagulant ar fi trebuit introdus inca din momentul diagnosticarii fibrilatiei atriale, ceea ce banuiesc ca a fost cu mult inaintea gangrenei. Poate ca un medic de dinainte l-a si introdus si nu a fost urmat pe vreun motiv inacceptabil (s-au terminat medicamentele, medicul de familie a fost in concediu etc.).
Tratamentul anticoagulant are pe de alta parte efect salutar in anumite circumstante, dar poate fi si extrem de periculos, chiar mortal la un pacient care nu-l monitorizeaza asa cum trebuie ("service"-ul in tratamentul anticoagulant este la 2 saptamani cand este bine si poate chiar zilnic cand se iese din intervalul terapeutic).
Tratamentul anticoagulant are si contraindicatii si se incepe uneori intarziat, dupa ce se obtine controlul hipertensiunii arteriale de x, sau avizul gastroenterologului in caz de leziuni ulceroase sau gastritice, mai ales daca pacientul a "tras" deja vreo hemoragie digestiva superioara).
Ce pot sa va spun clar este ca faptul este consumat deja, cauza decesului este varsta si leziunile arteriopate generalizate (printre care si cele coronariene), pentru care era protejata de aspirina si tapii ispasitori pentru linistirea constiintei nu sunt neaparat medicii.
Mama dv. putea sa moara si acasa, inainte de a face gangrena, nici medicii, nici dv. nici mama dv. nu ati ales sa fie aceasta ordinea infundarii vaselor (intai la picior si sa treaca prin amputatie si apoi la coronare). Cu siguranta ceva greseli sunt si din partea dv. si a mamei. Si apoi din ceva omul tot trebuie sa sfarseasca.
Cu privire la tratamentul anticoagulant, aveti dreptate, in Romania exista o retinere si indicatiile nu se fac dupa protocoale.
Nu are rost sa va mai faceti mustrari de constiinta nici dv. si nici medicilor, poate sa postati din nou intrebarea la capitolul arterita si nu artrita, la capitolul cardiologie si fibrilatia atriala, sa vada cat mai multi medici si cat mai multi pacienti ce se poate intampla in lipsa tratamentului anticoagulant sau monitorizarii.
Mai trebuie postat si la chirurgie generala sa inceapa sa-si puna intrebari si chirurgii generalisti cand se apuca de tratat arterita fara sa aibe pregatirea necesara.
Cu privire la mama dv., Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca.
Daca dati search cu numele meu, intrati pe site-ul personal si mergeti la pagina arterita, la pagina consideratii religioase si la pagina consideratii practice.

Raspunde
 
4
 
Advertisement
luciaa

acum 14 ani

VA MULTUMESC MULT,DOMNUL DOCTOR...AVETI DREPTATE,A PRIMIT ACUM 2 ANI UN TRATAMENT CU TROMBOSTOP SI NU L-A LUAT DELOC..EU NU AM STIUT PANA ACUM CAND L-AM VAZUT INTR-UN DULAP...EU NU STATEAM CU EA..EA STA LA DEVA SI EU IN BUCURESTI..ASA CA N-AM STIUT CA I-A FOST PRESCRIS ACEST MEDICAMENT...M-AM LINISTIT,INTR-AVDEVAR SI VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RASPUNSUL PE CARE MI L-ATI DAT..CU ALTE CUVINTE,DESI MI-E GREU S-O SPUN,CRED CA 80% SI-A FACUT-O CU MANA EI,NELUAND ACEL MEDICAMENT IMPORTANT IN BOALA EI...VA MULTUMESC INCA O DATA..

Raspunde
 
1
 
Dr. Cacovean Adrian

acum 14 ani

Avem intelegere uniii fata de ceilalti, medicii fata de pacienti si pacientii fata de medici. Si comunicam pentru evitarea greselilor si ne tinem unii de altii (medici si pacienti).
Cu stima,

Raspunde
 
2
 
Julia

acum 14 ani

...stimate dle doctor,
e prima data cand vad pe net un raspuns atat de omenesc dat,cu rabdare,consideratie si dezinteresat...
aveti toata consideratia mea
cred ca sunteti ceea ce se numeste rara avis,
cu deosebit respect,
Julia CT

Raspunde
 
0
 
Dr. Cacovean Adrian

acum 14 ani

sarutmainile, multumesc frumos

Raspunde
 
0
 
nastase petru marian

acum 9 ani

buna ziua dml doctor am citit despre dumneavoastra si am si eu o mare problema as vrea un mic ajutor daca se poate am o problema cu tatal meu cum fac sa va contactez ca sa ma ajutati daca se poate va rog dupa ce ati vazut mesajul de la m,ine va rog sa imi dati un bip si va sun eu va multumesc si astept telf de la dumneavoastra acest este nr meu 0749769166 . tatal meu are o problema cu piciorul si sa dus la urgenta si un doctor a zis ca nu are ce sa ii faca de cat sa il amputeze se poate face ceva va rog ajutatima sunt disperat el are 52 ani va rog datimi un sfat pana nu este tarziu

Raspunde
 
0
 
luciaa

acum 14 ani

Da...intr-adevar,sunteti un medic de mare profesionalism...nu vreau sa fiu rautacioasa dar nu sunt foarte multi medici ca d-voastra...m-am linistit sufleteste dupa raspunsul pe care mi l-ati dat...va multumesc inca o data..

Raspunde
 
0
 
Dragos Pl

acum 14 ani

Din pacate ma regsesc in aceeasi situatie... Tatalui meu i s-a amputat un picior acum 5 zile. Nu a reactionat foarte bine. Este irational, delireaza, foarte nelinistit, nu doarme etc. Am vb cu medicul si a introdus in tratament niste calmante mai puternice si un somnifer mai agresiv. Sper din tot sufletul sa raspunda bine la tratament. Amputatia a fost necesara datorita faptului ca tatal meu sufera de arterita din 2003 si nu a reusit sa renunte la fumat si alcool. Asa ca tratamentul nu a putut sa isi faca efectul.

Raspunde
 
0
 
magdalena

acum 14 ani

nu tratamentul a fost corect, dar inima mamei tale a fost prea obosita si prea solicitata cu operatia de amputare a piciorului,stiu uneori realitatea doare si ne este mai usor sa ne alinam daca gasim un vinovat si avem pe cine da vina pt. suferinta noastra,condoleante si fi tare,inevitabilul trebuie sa se intample intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu.

Raspunde
 
0
 
luciaa

acum 14 ani

Multumesc,e tare greu,toata lumea ma consoleaza dar e mai greu decat mi-as fi inchipuit..sunt distrusa dar stiu ca trebuie sa-mi revin,sa ma controlez....inca o data,multumesc..

Raspunde
 
0
 
radu petru

acum 13 ani

am o mare rugaminte la dv.Socrul meu are62 ani si are diabet de 27 de ani,anul trecut i s-a amputat piciorul stang.De vreo luna de zile a inceput si la piciorul drept sa i se roseasca degetul mare,iar de acum 3 zile a inceput sa i se negreasca.Din cauza diabetului a orbit definitiv acum opt luni,itrebarea lui este daca isi amputeaza si celalalt picior poate sa traiasca mai mult? Astept raspunsul dv. cat mai urgent,ca sa stim cum sa procedam.Va multumesc!

Raspunde
 
0
 
Dr. Cacovean Adrian

acum 13 ani

Membrul inferior restant este bolnav si trebuie facut ceva. Ori se revascularizeaza si trateaza sa se opreasca evolutia gangrenei, ori se amputeaza piciorul.
Sa se salveze piciorul poate implica costuri mai mari si incertitudini. Ar fi cu folos sa se incerce asta? Daca nu vede mai exista vointa si putere de recuperare a mersului, cu carja sau cadru sau proteza de coapsa?
Speranta de viata este dictata de stoparea gangrenei prin restabilirea fluxului arterial (mecanica prin repararea tevilor sau chimica) plus tratarea neuropatiei diabetice si controlul glicemiei sau prin amputatie. Daca nu se face ceva in acest sens, evolutia va fi scurtata de gangrena si septicemie (sepsis este termenul corect). Daca se face ceva in acest sens, evolutia este data de tarele asociate si de starea cardiaca, cerebrala, renala, hepatica etc.
Nu am suficienta date sa va raspund particular cazului prezentat de dv.

Raspunde
 
0
 
radu petru

acum 13 ani

va multumesc pentru raspunsul dat dar as mai avea de adaugat bolile ce i sau dat ; polineuropatie diabetica senzitivo-motorie,nefropatie diabetica incipienta,H.T.A gradul 2,C.I.C.D si dislipidemie tip 4. Am dori sa stim durata de viata daca am lasa sa i se taie picioru sau daca nu l-am taia deoarce el de cand i-a taiat primul picior a devenit deprimat si nu poate sa doarma.Va trai mai multi ani daca i se amputeaza si celalalt picior in ciuda boliilor pe care le are..Va multumesc !

Raspunde
 
0
 
Ioana

acum 12 ani

Ati putea sa-mi spuneti cum considerati dmnv. ca ar trebui procedat in cazul unui pacient cu tromboza, care a facut by-pass si dupa 4 zile s-a infundat? Singura metota este amputatia in cazul in care nu mai merge niciun vasodilatator?
Va multumesc

Raspunde
 
0
 
Costi

acum 12 ani

Domnule doctor, mama mea este diagnosticata de chirurg de acum doua saptamani cu gangrena diabetica la ambele membre inferioare, degetele la ambele membre sunt negre, picioarele sunt cojite si vinete in unele locuri este carne vie. Ac***a si varsta de 91 de ani a refuzat categoric amputarea. Se chinuie ingrozitor, delireaza de durere, urmeaza tratament cu antibiotic oral si calmant Tralgit capsule dar sufera ingrozitor. ne-a distrus si pe noi suferinta ei. Va rugam frumos sa ne aproximati cat trebuie sa se mai chinuie in acest fel ? isi doreste moartea ne pune sa ne rugam sa-i ususreze dumnezeu suferinta m-a pus sa chem preotul de trei ori sa-i citeasca poate reuseste sa se elibereze, suntem obositi de suferintele ei cred ca nici nu mai exista o mai mare suferinta. dupa parerea dumneavoastra mai are mult de chinuit ?

Raspunde
 
0
 
Costel

acum 11 ani

Domnule doctor va rog a ma sfatui ce pot face ,acum 3 luni am avut un accident in care mi-am taiat aproape de tot degetul mare de la mana stanga, au reusit sa imi puna degetul la loc dar dupa 2 luni cand era aproape vindecat degetul a inceput sa se necrozeze, am fost operat adica mi-a taiat din deget , iar acum dupa inca o luna a inceput sa se inegreasca din nou.Ce alifie sa folosesc pentru a se vindeca pentru ca rana nu s-a inchis iar acum a inceput sa se inegreasca la fel ca prima data. Va multumesc

Raspunde
 
0
 
Anna-Maria

acum 11 ani

Mama mea are 90 de ani si are cangrena la degetele de la piciorul drept.Din pacate evolueaza foarte repede.Este imobilizata la pat de 3 luni.In afara de amputare cu ce asi putea-o ajuta? Este si cardiaca.Sunt constienta ca nu se va vindeca dar asi vrea sa-i alin durerea. Va multumesc.

Raspunde
 
0
 
MyReLa

acum 10 ani

mama mea are diabet insulinodependent,de un an de zile a orbit si acum 3 saptamani ia fost amputat degetul mare de la piciorul drept de un medic chirurg din tulcea din cauza ca i se inegrise,dar rana nu a fost cusuta ci a fost lasata asa de i se vede osul,pe perioada internarii a facut infectie timp de 5 zile ,acum nea externat pe motiv ca rana e bine dar i sa umflat p***a piciorului si are dureri groaznice.Va rog sa-mi spuneti ce ar trebuii sa fac sa nu evolueze boala si sa se vindece cat mai repede.Acum urmeaza tratament cu ; pentoxifilin 2/pe zi,milgamma /2 pe zi /tiogamma /1pe zi,aspenter /1pe zi.Va rog sa-mi raspundeti urgent.VA MULTUMUSC

Raspunde
 
0
 
gruia

acum 9 ani

Domnule doctor,va-ti deghizat in ''''luciaa'''' si va dati com singur de lauda?.Nu este frumos.Primul coment este graitor...toti medicii se implica doar cand vad ''''plicul'''',altfel nicio sansa.

Raspunde
 
0
 
dorobantu lucretia

acum 8 ani















icaturi mana stanga si picior stang.simt furnicatur

Raspunde
 
0
 
Pag 1 din 2
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Artrita reumatoida si viata sexuala Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Artrita reumatoida Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×