Artrita-artroza

Artrita

Postata de Adriana351 cu 12 ani in urma.

Cum putem stii daca suferim de artrita sau artroza?
va multumesc.

Adauga raspuns

Raspunsuri (3)

Medic SfatulMedicului

acum 12 ani

Exista criterii clare care diferentiaza aceste 2 boli: in primul rand, artroza se refera la degenerescenta cartilajului articular ce atrage modificari secundare asupra oaselor ce intra in componenta articulatiilor si scaderea pana la disparitie a spatiilor articulare( necesar pentru mobilitatea asrticulara); artrita se refera in mod special la inflamatia sinovialei( componenta articulara) care se insoteste de obicei de tumefierea articulatiilor si durere. Tratata la timp, intarzie distrugerea articulara. Acestea sunt doar doar cateva diferente intre cele 2 patologii articulare, iar uneori ele coexista.
Este recomandat a se efectua un consult reumatologic.

Raspunde
 
0
 
Dr. Ilias Vlad Teodor

acum 12 ani

Buna dimineata,

In termeni simpli, "artrita" inseamna inflamatia unei articulatii insotita de semnele clasice ale inflamatiei : durere, tumefactie, temperatura locala crescuta si scaderea mobilitatii articulatiei.
Spre deosebire de artroza - in care cartilajul articular se "macina" mecanic, adica prin folosire - in artrita apare o inflamatie a articulatiei data de boli autoimune, infectii, depunerea in articulatie a acidului uric ( guta) etc. Pe scurt, in artrita cartilajul articular sufera secundar procesului care a dus la aparitia inflamatiei, iar in artroza cartilajul se degradeaza fiziologic- prin procesul de imbatranire- sau secundar solicitarilor excesive.
Nu exista o singura " artrita", termenul fiind folosit pentru toate bolile inflamatorii care duc la inflamarea articultiei. Cu alte cuvinte artrita nu este o boala, ci un semn al altor boli. De aceea, tratamentul "artritei" este tratamentul bolilor care au dus la aparitia inflamatiei : boli diverse - tratamente diferite.
Cu stima,

Raspunde
 
0
 
Adriana351

acum 12 ani

Va multumesc mult de tot pentru explicatii..
O zi buna,

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Artrita reumatoida si viata sexuala Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Artrita reumatoida Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua