Abilitatea de a sofa la persoanele in varsta

Actualizat: 29 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cum afecteaza imbatranirea abilitatea de a sofa


Utilizarea in conditii de siguranta a unui autovehicul necesita coordonarea a multiple abilitati diferite. Modificarile fizice si psihice asociate cu imbatranirea pot influenta aceste capacitati.

Printre acestea s-ar putea numara:
- incetinirea timpului de raspuns
- diminuarea vederii si a auzului
- scaderea fortei musculare si a flexibilitatii
- somnolenta cauzata de consumul anumitor medicamente
- reducerea capacitatii de concentrare
- scaderea tolerantei la consumul de alcool.

Considerarea separata a fiecareia dintre aceste schimbari, nu impune renuntarea la sofat a persoanelor in varsta. Totusi, cei care au grija de varstnici, alaturi de medic, ar trebui sa evalueze aptitudinile acestora de a sofa pentru a stabili daca este sau nu necesar sa se renunte la sofat.

Cum ar putea sa stie o persoana daca mai este sau nu apta de a sofa

Pentru multi dintre adultii in varsta, soseste momentul atunci cand acestia constata ca nu mai pot conduce un autovehicul in conditii de siguranta.

La baza acestei decizii ar putea sta o problema de sanatate. Medicul este cel care ar putea evalua starea generala de sanatate si va putea decide daca o persoana dispune de abilitatile necesare pentru sofatul in conditii de siguranta.

Cand ar trebui sa renunte o persoana la sofat

In cazul in care un individ sufera de o problema de sanatate grava (cum ar fi pierderea vederii sau artrita), este posibil sa nu mai poata sofa. Acest lucru este valabil inclusiv in cazul in care sunt prezente tulburari de memorie sau concentrare. Se va urma sfatul medicului si al familiei pentru pastrarea sigurantei atat a soferului, a pietonilor sau a altor participanti la trafic.

Ce poate face medicul pentru imbunatatirea situatiei

Cand consultul medical sau investigatiile nu releva probleme de sanatate care ar putea face riscanta actiunea unei persoane de a sofa, doctorul ar putea oferi recomandari pentru imbunatatirea abilitatilor necesare pentru condusul autovehiculelor.

Fizioterapia sau terapia ocupationala pot fi utile in acest sens. Unele modificari ale masinii (cum ar fi cele de la nivelul oglinzilor sau comenzilor manuale) pot usura actiunile implicate de sofat.

Ce se intampla cand o persoana in varsta nu doreste sa renunte la sofat

Cei mai multi adulti in varsta nu doresc sa renunte la sofat, doresc sa ramana independenti si sa aiba libertatea de a se deplasa pe cont propriu. Abandonarea sofatului implica o schimbare a stilului de viata cu care multe persoane in varsta nu doresc sa se confrunte.

Renuntarea la sofat poate determina reactii neplacute

Multi oameni vor fi furiosi atunci cand vor realiza ca trebuie intr-adevar sa renunte la sofat, din motive de sanatate. Ractia acestora este de inteles. Desi intervine frustrarea si furia, acestea trebuie sa inteleaga faptul ca acest lucru este necesar atat pentru siguranta lor cat si a celor din jur. De aceea, daca medicul decide ca o persoana nu mai poate conduce, aceasta trebuie sa renunte la aceasta actiune.


Citeste si despre:

Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Reabilitarea post accident vascular cerebral Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Tratamentul chirurgical pentru varice Personalitatea adictiva: mit sau realitate? Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Sfaturi pentru un somn bun la varsta a treia Sanatatea fizica odata cu inaintarea in varsta Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta! Metode care ajuta in cazul incontinentei urinare Ciclul vietii de familie