Vaccinul impotriva infectiei cu HPV nu este asociat cu alte afectiuni, conform unui nou studiu

Actualizat: 29 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinul impotriva infectiei cu HPV (Human Papilloma Virus sau Virusul Papiloma Uman) nu este asociat cu alte afectiuni nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Aceasta este concluzia unui studiu amplu, realizat in Danemarca si Suedia, pe aproximativ 1 milion de fetite.

Nu au fost ingrijorari inainte de realizarea acestui studiu si nici nu exista ingrijorari dupa aceasta cercetare, sustine Lisen Arnheim-Dahlstrom, autorul studiului si medic la Karolinska Institutet din Stockholm.

Pentru acest studiu, specialistii au folosit date nationale din ambele tari si au analizat cate fete cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani au fost diagnosticate cu una dintre cele 53 de probleme autoimune sau neurologice, printre care boala celiaca, artrita reumatoida, psoriazis, pancreatita sau narcolepsie. De asemenea, medicii au incercat sa vada daca fetele vaccinate au dezvoltat cheguri de sange la scurt timp dupa imunizare.

Aproximativ 1 milion de fete au fost diagnosticate din 2006 si pana in 2010 cu una dintre bolile mentionate si aproximativ 300.000 au primit cel putin o doza de vaccin impotriva infectiei cu HPV. Doar 160.000 au primit toate cele 3 doze de vaccin.

Anterior acestui studiu, au existat suspiciuni conform carora vaccinul impotriva infectiei cu HPV ar provoca dezvoltarea cheagurilor de sange sau alte probleme de sanatate, dar cercetarea din Danemarca si Suedia arata ca nu exista motive de ingrijorare, intrucat nu s-a descoperit nicio legatura intre vaccin si alte probleme de sanatate.

Vaccinul impotriva infectiei cu HPV se administreaza de la varsta de 12 ani, pana la 26. Este de preferat ca vaccinul sa se faca inainte ca fetitele sa isi inceapa viata sexuala, intrucat odata cu acest pas, riscul de contactare a infectiei creste. Virusul Papiloma Uman este responsabil pentru favorizarea cancerului cervical.

"Sansa de a preveni boala si decesul provocate de aceasta infectie este cel mai mare cadoul pe care il putem oferi copiilor nostri", sustine Dr. Julia Brotherton, director medical al National HPV Vaccination Program Register din Australia.


Citeste si despre:

Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? HIV si SIDA: care este legatura? Cancerul anal Sarcina si bolile cu transmitere sexuala 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Cancerul vaginal Papiloamele cutanate - ce sunt, de ce apar si cum sunt tratate Cancer Consultul preconceptional E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Importanta unui stil de viata sanatos Ingrijirea pielii la barbati