Vaccinul contra varicelei, cine il poate face si cine nu

Actualizat: 19 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Varicela (varsatul de vant) este o boala infectioasa cauzata de virusul varicelo-zosterian, extrem de raspandita printre copii. Din fericire, este si una dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Chiar daca nu are o eficienta de 100%, vaccinul contra varicelei poate reduce substantial sansele infectarii sau severitatea simptomelor, in cazul in care persoanele imunizate fac boala.

Cu toate acestea, nu este un vaccin pe care il poate face toata lumea. Iata care sunt categoriile de persoane care pot si ar trebui sa se imunizeze contra varicelei prin vaccinaresi cele carora imunizarea le este contraindicata !

Primul vaccin anti-varicela viu atenuat a fost elaborate in Japonia, in anii '70. De atunci si pana acum, vaccinul a suferit numeroase modificari menite sa-i reduca riscurile efectelor adverse si sa-i imbunatateasca eficacitatea.

Ce categorii de persoane pot face vaccinul antivaricela?

Ca orice tip de vaccin, exista indicatii si contraindicatii in privinta administrarii lui. Printre categoriile de persoane care ar trebui sa ia in calcul vaccinarea contra varsatului de vant, considerata uneia dintre cele mai contagioase boli ale copilariei, se numara:

- Copiii intre 1 si 12 ani
- Copiii peste 13 ani care nu au fost injectati in copilaria timpurie
- Turistii care calatoresc foarte mult;
- Parintii si persoanele care traiesc prin preajma copiilor;
- Personalul din gradinite, scoli si spitale, care lucreaza indeaproape cu copiii, etc.

Ce persoane nu au voie sa faca vaccinul impotriva varicelei?

Vaccinul antivaricela nu poate fi administrat oricui. Exista si situatii in care nu este recomandat:

- Femei insarcinate (de asemenea, trebuie precizat ca femeile care fac vaccinul trebuie sa astepte cel putin o luna pana sa incerce sa ramana insarcinate);
- Copiii si persoanele grav bolnave, cu sistem imunitar compromis (cancer, HIV etc.);
- Copiii alergici la neomicina sau gelatina;
- Copiii carora li s-a facut transfuzii de sange etc.
- Persoane care au manifestat reactii alergice la o varianta de test a vaccinului contra varsatului de vant.


Citeste si despre:

Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta! Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Bolile copilariei Zona zoster - cauze, simptome, tratament Varicela Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Meningita - cauze, simptome, tratament Meningita aseptica (virala) Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Ce implica defibrilarea si cine o poate face? Procesul de imbatranire poate fi schimbat? Ce trebuie sa faci in situatii de stres Cum poate fi identificata o fractura?