Studiu: Vaccinul contra HPV nu creste riscul de tromboza venoasa

Actualizat: 29 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

S-a considerat multa vreme ca printre efectele secundare ale vaccinului anti-HPV s-ar regasi si cresterea riscului de flebita sau tromboza venoasa. Un studiu nou, publicat in Journal of the American Medical Association, arata ca vaccinul care protejeaza femeile contra cancerului de col uterin nu prezinta acest risc.

Vaccinul anti-HPV este conceput sa protejeze femeile impotriva a patru dintre cele mai periculoase tulpini ale virusului, considerate a fi precursoare ale cancerului de col uterin.

Unul dintre motivele pentru care multi parinti au refuzat administrarea vaccinului la copii sau pentru care multe femei nu l-au putut face pana acum a fost riscul de flebita pe care acesta parea sa-l sporeasca.

Studiul nou s-a derulat pe un esantion de 500.000 de fete si femei daneze cu varste intre 10 si 44 de ani care au fost imunizate impotriva HPV in perioada 2006-2013. Cercetatorii nu au evidentiat o crestere a riscului de flebita in perioada de 42 de zile ulterioara injectiilor, care este considerata cea mai riscanta pentru dezvoltarea afectiunii.

Doar 4.375 de fete si femei din cele testate au dezvoltat cheaguri de sange in acest interval de risc, insa acestea au fost declansate si pe fondul altor factori de risc, cum ar fi folosirea anticonceptionalelor.


Citeste si despre:

Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? Cancerul mamar creste riscul unei alte tumori? Riscul de tromboza asociat cancerului Pesticidele pot creste riscul de autism? Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral? #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm? Vaccinarea DTP (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Anticonceptionalele orale si riscul aparitiei cancerului Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
Cere sfatul medicului ×