Cand se recomanda testele PCR si testele pentru anticorpi COVID-19. Specialistii MedLife explica

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De la debutul pandemiei, testarea pentru COVID a evoluat rapid, avand un rol cheie in lupta cu virusul SARS-CoV-2. Testarea ramane esentiala, chiar si in contextul campaniei de vaccinare, aflata in plina desfasurare in intreaga lume. In prezent, exista doua categorii de teste de laborator, fiecare dintre ele avand un scop precis: Real Time PCR pentru diagnosticul infectiei COVID-19 si testele serologice pentru depistarea anticorpilor pe care organismul ii produce in urma contactului cu virusul.

1. Testul Real Time PCR, considerat standardul de aur in diagnosticul COVID-19, are rolul de a identifica direct prezenta virusului in tractul respirator, deci de a confirma o infectie acuta. Acest tip de test iti spune sigur daca ai sau nu infectie, prin punerea in evidenta a prezentei ARN-ului viral la nivelul nazofaringelui.

In ce situatii se efectueaza testul PCR?

Testul RT-PCR se efectueaza pentru a putea diagnostica diferentiat o eventuala simptomatologie respiratorie. Un rezultat pozitiv confirma infectia COVID-19 si impune izolare de alte persoane pentru a limita transmiterea virusului.

De asemenea, testul PCR se recomanda intr-un context epidemiologic definit, daca ai intrat in contact cu o persoana depistata pozitiv cu SARS-Co-2. Astfel, poti verifica daca esti infectat, desi poate nu ai simptomatologie specifica.

Daca vrei sa calatoresti in alte tari s-ar putea sa ai nevoie sa prezinti un rezultat negativ al unui test RT-PCR efectuat in ultimele ore. Anumite tari impun pentru cetatenii romani efectuarea acestui test inainte de a le permite accesul pe teritoriul lor.

Nu in ultimul rand, testul PCR poate fi facut in orice situatie care ridica suspiciuni, nefiind nevoie de prescriptie medicala.

Unde poate fi efectuat un test Real Time PCR pentru un rezultat precis?

Efectuarea si prelucrarea acestui test necesita masuri riguroase si protocoale speciale, conform standardelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Laboratoarele trebuie sa fie dispuna de circuite de biosecuritate si fluxuri de procesare separate de cele pentru restul probelor de laborator.

Inca de la inceputul pandemiei, MedLife si-a extins reteaua cu 6 laboratoare proprii Real Time PCR, puse in functiune in Bucuresti, Sfantu Gheorghe, Timisoara si Cluj. Acestea functioneaza la cele mai inalte standarde de securitate, avand capacitatea de a procesa mii de teste zilnic. De altfel, in ultimele sase luni, sute de mii de teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 au fost procesate in laboratoarele MedLife din intreaga tara.

2. Testele serologice au rolul de a detecta raspunsul imun al organismului in urma infectiei cu SARS-CoV-2. Altfel spus, acestea pot confirma sau infirma o infectie anterioara, atat la persoanele care au prezentat simptome specifice infectiei, cat si la cele asimptomatice.

Acest tip de teste identifica, in urma analizei unei probe de sange, anticorpi de tip Imunoglobulina M (IgM) si Imunoglobulina G (IgG) pe care organismul ii produce atunci cand a intrat in contact cu cornavirusul, acestia putand ramane in organism pana la cateva luni. Testele detecteaza in sange anticorpi anti-proteina N (nucleocapsida) si S (spike), pentru ca acestea au un rol important in infectia cu SARS-CoV-2 si determina o productie importanta de anticorpi. Asadar, identificarea anticorpilor anti-proteina N (nucleocapsida) si/sau anti proteina S (Spike), de tip IgG si/sau IgM ofera indicatia unei infectii anterioare cu SARS-CoV-2, fara a preciza insa distanta de la momentul infectant sau traseul simptomatic.

Insa, absenta anticorpilor IgG sau IgM nu elimina cu certitudine o posibila infectie anterioara cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice si detectia ARN prin RT-PCR, sunt elementele care trebuie sa stea obligatoriu la baza judecatii medicale.

Ce inseamna rezultatul testelor serologice pentru anticorpi?

Un rezultat negativ al testelor serologice IgM si IgG indica fie ca persoana testata NU a venit in contact cu virusul SARS-CoV-2, fie ca perioada de timp de la infectare este inca insuficienta pentru dezvoltarea anticorpilor. Daca suspectezi ca ai fost expus infectiei cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea este sa iei legatura cu medicul de familie sau medicul curant. in acest caz, este necesar testul RT-PCR, metoda cea mai sigura de testare pentru diagnosticul infectiei COVID-19.

Un rezultat IgM pozitiv poate indica o posibila infectie acuta, dat fiind faptul ca anticorpii de tip IgM sunt produsi de sistemul imun imediat dupa momentul infectarii. De aceea, daca nu stii sa fi trecut recent prin boala, este recomandat ca in cazul unui rezultat IgM pozitiv sa fie efectuat si un test RT-PCR pentru confirmarea diagnosticului.

Un rezultat IgG pozitiv indica, cel mai probabil, contactul anterior cu virusul SARS-CoV-2. Acest rezultat sugereaza ca persoana a fost expusa virusului pana la momentul recoltarii, indiferent daca a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatica. in cazul in care nu stii sa fi trecut prin boala, testul RT-PCR are rolul de a oferi certitudinea diagnosticului.

Teoretic, prezenta anticorpilor ar trebui sa asigure protectie fata de o noua infectare cu virusul, insa, in prezent nu sunt suficiente date care sa sustina cu fermitate acest lucru despre anticorpii SARS-CoV-2.

In laboratoarele MedLife se folosesc echipamente Abbott ARCHITECT si ALINITY pentru prelucrarea testelor de detectare a anticorpilor, sisteme care pot efectua pana la 200 de teste pe ora.

In prezent, in laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detectia anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscentei.

1. Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat si nu au certitudinea ca au suferit de boala COVID-19.
2. Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat si nu au certitudinea ca au suferit de boala COVID-19.
3. Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat si nu au certitudinea ca au suferit de boala COVID-19.

Afla unde te poti testa si care este cel mai apropiat centru de recoltare MedLife.
---
Articolul face parte din campania MedLife Facem Romania bine.
De 26 de ani suntem alaturi de tine si nu ne oprim. Pentru ca azi, mai mult decat oricand medicina inseamna sa te lupti prin stiinta si cunoastere.
Pentru a veni in intampinarea pacientilor nostri cu o gama extinsa de servicii si analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internationale si am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit in infrastructura necesara pentru a evalua daca pacientul a trecut prin boala si pentru a testa raspunsul imun post-infectie sau post-vaccinare.
Ne adaptam continuu la prezent si ne pregatim pentru viitor. Facem Romania bine.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Medicamentele pot influenta rezultatul analizelor medicale? Caracterizarea moleculara a tumorilor 9 reguli pentru o inima sanatoasa Cum se obtine certificatul digital Covid-19? Cine este expus riscului de a dezvolta Zona Zoster Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Artrita Lyme - diagnostic si tratament Metode simple de a preveni un infarct Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual