3 motive sa-ti vaccinezi copilul impotriva HPV

Actualizat: 16 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

HPV-ul (virusul uman papilloma) este virusul responsabil pentru declansarea cancerului de col uterin la fete si a altor tipuri de afectiuni genitale la barbati.

In conditiile in care statisticile evidentiaza ca tot mai multi tineri se angajeaza in acte sexuale neprotejate, acesta fiind si principalul mod de transmitere a virusului, vaccinarea impotriva HPV-ului este una dintre cele mai sigure metode pentru a-ti feri copilul, pe termen lung, de riscurile infectiei.

1. Protejeaza impotriva celor mai importante tulpini ale virusului!

Vaccinul impotriva HPV ofera protectie impotriva celor mai grave patru tulpini ale virusului - 6, 11, 16 si 18 - considerate responsabile pentru cele mai multe tipuri de cancer cervical sau alte afectiuni genitale. Doua dintre radacini sunt responsabile pentru 70% dintre cazurile diagnosticate cu cancer cervical, iar celelalte doua, pentru 90% dintre cazurile depistate cu veruci genitale.

2. Consecintele nevaccinarii ar putea fi mai grave decat imunizarea in sine!

Odata cu lansarea vaccinului contra HPV, au aparut numeroase teorii care atrageau atentia asupra unor efecte secundare periculoase ale imunizarii, pe termen lung.

Desi multe dintre teorii au fost despistate de cercetatori, prin studii amanuntite, parintii au ramas totusi reticenti la ideea de a-si vaccina copiii impotriva HPV. Acestia ar trebui totusi sa se gandeasca ca repercusiunile medicale ale nevaccinarii copiilor ar putea fi mai periculoase, daca nu chiar fatale, decat efectele secundare minore ale injectiei. Statisticile privind infectarea in randul tinerilor cu HPV si ale ratei de cazuri diagnosticate cu cancer de col uterin la femei sunt in crestere, de la un an la altul.

3. Ofera protectie de durata!

Daca sunt administrate toate cele trei prize, vaccinul ofera o protectie de pana la 5-6 ani, un interval suficient pentru ca adolescentii sa invete si inteleaga modul de transmitere a virusului si sa se protejeze prin alte metode de riscul infectiei. Din acest motiv, este important ca vaccinul sa se administreze timpuriu copiilor, pe la 9-11 ani, inainte ca acestia sa-si inceapa viata sexuala si sa se expuna riscului contractarii virusului.


Citeste si despre:

Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat? Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? HPV - cum se transmite, tipuri, simptome, preventie, vaccin Virusul Papiloma Uman - generalitati Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Vaccinuri necesare pentru adulti Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Ce vaccinuri sunt necesare adultilor “Codul European Impotriva Cancerului”– 12 sfaturi ce pot ajuta la preventia si vindecarea precoce a multor forme de cancer