Utilizarea laxativelor pentru a slabi. Metoda sigura sau periculoasa?

Actualizat: 10 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Laxativele sunt medicamente pe care oamenii le folosesc uneori pentru ameliorarea constipatiei. Totusi, sunt cazuri in care persoanele fara constipatie iau laxative din convingerea ca acestea le vor ajuta sa slabeasca.

Pentru persoanele care vor sa slabeasca, exista modalitati sanatoase de a scapa de kilogramele in plus si de a mentine o greutate corporala potrivita.

Laxativele si scaderea in greutate

Medicii nu recomanda utilizarea laxativelor ca modalitate de slabire. Totusi, unii oameni considera in mod gresit ca laxativele pot impiedica organismul sa absoarba calorii. Acest lucru este absolut nesigur si ineficient.

Laxativele au ca scop tratarea constipatiei prin inmuierea scaunului sau stimularea peristaltismului intestinal. Astfel, unele persoane presupun ca mersul mai des la toaleta le poate ajuta sa piarda kilogramele in plus. Chiar daca aceste persoane se vor simti mai usoare dupa acest lucru, metoda nu este sigura si nu ofera efecte benefice pe termen lung, ci doar complicatii.

Pierderea temporara in greutate ce poate surveni in urma administrarii de laxative se datoreaza in realitate pierderii de apa. Trebuie retinut ca pierderea apei nu este aceeasi cu pierderea grasimilor corporale. Multe laxative functioneaza prin absorbita crescuta de apa la nivel intestinal sau prin pastrarea de apa in jurul scaunului. Aceasta cantitate de lichid va umecta scaunul, facilitandu-i deplasarea. De asemenea, laxativele pot duce chiar si la aparitia diareei.

Pe masura cea apa suplimentara este eliminata odata cu scaunul, persoana in cauza poate cantari mai putin. Astfel, utilizarea de laxative poate avea acest efect secundar, dar acest lucru nu inseamna ca o persoana a slabit. Laxativele nu reduc grasimea corporala si nu promoveaza pierderea in greutate. Chiar si in doze mari, laxativele au efecte extrem de reduse asupra absorbtiei de calorii.

Siguranta si riscuri

Pentru tratarea constipatiei sunt disponibile tipuri diverse de laxative. Folosirea de laxative in mod incorect, inclusiv pentru pierderea in greutate, poate duce la aparitia urmatoarelor efecte adverse:

Diaree

Daca laxativele sunt folosite atunci cand o persoana nu este constipata sau sunt folosite in exces, aceste medicamente pot provoca instalarea diareei. De asemenea, unele persoane care utilizeaza frecvent laxative pot prezenta episoade alternative de constipatie si diaree.

Deshidratare

Laxativele osmotice atrag apa din corp in intestin, astfel incat scaunul sa devina mai moale. Administrarea prea frecventa sau in cantitati prea mari a acestor medicamente poate duce la deshidratare. Totusi, exista si alte tipuri de laxative care pot avea acest efect.

Simptomele frecvente ale deshidratarii sunt reprezentate de:
- Sete;
- Ameteala;
- Slabiciune;
- Dureri de cap;
- Urinari rare;
- Uscaciune la nivelul gurii;
- Dezechilibre electrolitice.

Consumul de laxative poate duce la dezechilibre electrolitice. Anumite tipuri de laxative pot face ca organismul sa absoarba cantitati mari de electroliti, precum sodiu si fosfor. De asemenea, anumite tipuri ale acestor medicamente pot face ca nivelurile de potasiu, magneziu sau calciu sa se reduca foarte mult.
Un dezechilibru electrolitic poate provoca slabiciune si aritmii cardiace. In cazuri grave, dezechilibrele electrolitice pot pune in pericol viata.

Afectarea functiei intestinale

Unele laxative pot stimula musculatura intestinala, promovand trecerea scaunului in mod mai rapid pe la acest nivel. Administrarea frecventa de laxative stimulante poate provoca dependenta. In consecinta, deplasarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv poate fi oprita atunci cand persoana in cauza nu consuma laxative.

In plus, utilizarea de laxative in mod frecvent poate duce la iritarea mucoasei intestinale. Acest lucru poate ridica riscul de sangerari la acest nivel. Astfel, persoanele care utilizeaza laxative pentru a slabi pot observa prezenta sangelui in scaun.

Vizita la medic

Atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase reprezinta metoda ideala prin care pot fi reduse sansele de a dezvolta probleme majore de sanatate, cum ar fi bolile de inima si diabetul de tip 2. Cu toate acestea, persoanele care doresc sa slabeasca trebuie sa faca acest lucru in mod sigur si de durata.

Uneori, incercarea de a pierde in greutate poate afecta negativ bunastarea fizica si psihica a unei persoane. De asemenea, pentru unele persoane, strategiile gresite de slabire pot duce la dezvoltarea unor tulburari alimentare. Semnele si simptomele care pot indica tulburari de alimentatie sunt reprezentate de:

- preocuparea exagerata cu privire la pierderea in greutate;
- concentrarea doar pe numarul de calorii al alimentelor, continutul de grasimi sau cel de carbohidrati;
- refuzul de a manca anumite alimente;
- dezvoltarea unor obiceiuri anormale atunci cand vine vorba de mancare;
- sarirea meselor sau reducerea excesiva din marimea portiilor;
- izolarea sociala;
- preocupare exagerata cu privire la aspectul corporal si dimensiunile avute;
- modificarea periodica a starilor de dispozitie;
- privirea exagerata in oglinda, mai ales intr-un mod critic;
- pierderea si castigarea rapida in greutate;
- existenta unor tulburari gastro-intestinale frecvente;
- existenta problemelor de concentrare;
- senzatia permanenta de frig;
- tulburari de somn;
- subtierea si fragilizarea pielii si a firelor de par;
- senzatia de ameteala sau de lesin.

Trebuie stiut ca unele dintre aceste simptome pot fi resimtite fara a exista tulburari de alimentatie. Cu toate acestea, orice persoana care suspecteaza o problema alimentara ar trebui sa consulte un medic.

Alternative sanatoase de pierdere in greutate

Utilizarea laxativelor pentru pierderea in greutate nu reprezinta o strategie sigura. De asemenea, pentru majoritatea oamenilor, adoptarea unei diete restrictive si extrem de drastice nu functioneaza pe termen lung si poate duce la efecte secundare neplacute. Realizarea de schimbari durabile ale stilului de viata reprezinta cea mai buna metoda prin care sa se atinga o greutate sanatoasa. Astfel, se recomanda:

- adoptarea unei diete echilibrate si hranitoare, care sa includa preponderent alimente neprocesate si naturale;
- cresterea nivelului zilnic de activitate fizica;
- imbunatatirea imaginii corporale prin ingrijire mai atenta a corpului, dar si prin achizitionare de haine potrivite.

De asemenea, efecte pozitive pot avea si urmatoarele metode:

- yoga;
- meditatia;
- atentia;
- terapia prin vorbire.;
- terapia cognitiv comportamentala.

Orice persoana care doreste sa slabeasca ar trebui sa discute initial cu medicul. Acesta poate evalua situatia si poate oferi cele mai bune recomandari. In urma unei evaluari din partea medicului, o persoana poate afla care este greutatea ideala pe care ar trebui sa o aiba. Aceasta depinde de inaltimea si varsta avuta, dar si de tipul corpului. In plus, medicul poate spune daca o metoda de slabit este eficienta sau nu si daca presupune riscuri inutile.

Concluzii

Utilizarea laxativelor pentru pierderea in greutate nu este sigura sau eficienta. Daca o persoana cantareste mai putin dupa ce a luat laxative, acest lucru este cauzat de pierderile de apa avute. Aceste pierderi sunt temporare si nu trebuie confundate cu pierderile de grasimi. Astfel, trebuie subliniat faptul ca laxativele nu reduc greutatea corporala pe termen lung. De asemenea, laxativele au multiple efecte secundare, mai ales cand sunt administrate fara un motiv corespunzator.

Adoptarea unei diete sanatoase si cresterea nivelului de activitate fizica reprezinta doua metode ce ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Medicul trebuie informat atunci cand o persoana se confrunta cu probleme legate de pierderea in greutate, deoarece acesta poate evalua situatia si poate indica spre cele mai bune modalitati de slabit.

Bibliografie:
Laxative abuse. (n.d.). https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/general-information/laxative-abuse
Laxative use: What to know [Fact sheet]. (n.d.). https://health.cornell.edu/sites/health/files/pdf-library/LaxativeUse.pdf
Overview: Laxatives. (2019). https://www.nhs.uk/conditions/laxatives/
Portalatin, M., Winstead, N. (2012). Medical management of constipation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3348737/
Roerig, J. L., et al. (2010). Laxative abuse: Epidemiology, diagnosis and management [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20687617
Warning signs and symptoms. (n.d.). https://www.nationaleatingdisorders.org/warning-signs-and-symptoms


Citeste si despre:

10 ponturi pentru a gati in siguranta de sarbatori Pericolele tulburarilor de alimentatie 10 metode secrete de slabit demonstrate stiintific Riscul consumului de laxative in dietele de slabit Tipuri de ulei pentru gatit Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Laxativele Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal Laxative naturale Laxative naturale care pot ameliora constipatia Constipatia la copil