Cauzele infarctului intestinal

Actualizat: 18 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este ischemia mezenterica


Ischemia mezenterica sau ischemia intestinala este o patologie rara, insa periculoasa, ce apare atunci cand unele parti din intestin nu primesc suficient sange arterial. Infarctul intestinal este rezultatul final al ischemiei intestinale si survine cand fluxul sanguin este blocat complet catre o regiune, instalandu-se necroza tesutului nevascularizat.

Infarctul intestinal sau mezenteric afecteaza mai frecvent pacientii in varsta cu multiple afectiuni cardiovasculare. Aceasta patologie reprezinta o afectiune amenintatoare de viata si astfel necesita diagnostic si tratament precoce.

Denumirea de infarct ,,mezenteric’’ vine de la vasele arteriale mezenterice ce sunt responsabile de vascularizatia intestinului (artera mezenterica superioara).

Tipologie

Exista doua tipuri principale de ischemie intestinala: acuta si cronica, acestea fiind diferite din punct de vedere al etiologiei, mecanismului de producere si simptomatologiei date.

Ischemia mezenterica acuta

Similar cu infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, infarctul mezenteric sau ischemia acuta mezenterica se intampla atunci cand un vas arterial se blocheaza brusc. Obstructia arteriala are loc din cauza trombilor sanguini, de cele mai multe ori. Este o urgenta medicala si necesita tratament medical de specialitate cat mai curand posibil.

Ischemia mezenterica cronica

Acest tip de ischemie se instaleaza gradual, datorita ingustarii progresive a lumenului arterelor intestinale. Simptomele sunt cronice si inrautatite cu timpul. Severitatea este similara ischemiei acute, insa tabloul clinic si evolutia nu sunt la fel de dramatice si de amenintatoare de viata.

Factori de risc

Ischemia mezenterica si implicit infarctul mezenteric sunt mai comune in randul varstnicilor, datorita afectiunilor cardiace si circulatorii asociate. Factorii de risc pentru ischemia mezenterica includ:
Fibrilatia atriala
Boala coronariana
• Diabet zaharat
Insuficienta cardiaca
• Infarctul miocardic in antecedente
• Hipertensiunea arteriala
• Nivel crescut de colesterol
• Probleme de coagulare
• Interventii chirurgicale recente
Boala arteriala periferica
• Fumat

Consecinte

Infarctul mezenteric are potential fatal si afecteaza intreg organismul printr-un mecanism specific, bine cunoscut de catre medici. Tesutul intestinal are nevoie de sange si oxigen pentru a fi viabil, functional. In infarct mezenteric, tesutul nu mai primeste oxigen, se necrozeaza si practic moare.

In mod normal, bacteriile intestinale sunt bune pentru organism, constituind microbiomul intestinal. Atunci cand tesutul intestinal moare insa, aceste bacterii se vor raspandi inafara intestinului cauzand infectii generalizate, periculoase, ce avanseaza catre sepsis si insuficiente de organ. Pacientii aflati in stadiul de sepsis sunt pacienti in stare critica.

Cauzele difera in functie de tipul de ischemie mezenterica.

Cauze ischemie mezenterica acuta

Ateroscleroza apare atunci cand colesterolul in exces se depune in interiorul arterelor, cauzand placi de aterom. Ateroscleroza este frecvent asociata bolilor cardiovasculare si este o sursa de emboli. Embolii ateromatosi reprezinta mici fragmente de placi de aterom ce se desprind si pleaca in circulatie, blocandu-se in artere din alta regiune.
Astfel, ateroscleroza in vasele inimii, de exemplu, poate produce embolie si obstructia arterelor mezenterice.

Trombii sanguini sunt formati din celule din sange si se formeaza in vasele de sange. Formele de obstructii mezenterice cauzate de trombi sunt:
• Un tromb format de novo, in artera mezenterica (15%-25% din cazuri). Anumite afectiuni favorizeaza formarea trombilor si astfel ischemia mezenterica acuta.
• Un tromb format in alta regiune si embolizat catre artera mezenterica (50% din cazuri). Trombul format in alta artera este preluat de circulatie si ajunge la nivel intestinal, unde produce obstructie si ischemie.
• Un tromb format in venele mezenterice (5% din cazuri). Acest fenomen apare la pacientii cu coagulopatii si la pacientii tineri.

Ischemia mezenterica non-ocluziva sau NOMI este o forma speciala de ischemie mezenterica ce poate de asemenea evolua pana la infarct intestinal. Infarctul in acest caz apare fara sa existe o obstructie mezenterica, ci apare din cauza unui flux sanguin redus foarte mult, la pacientii cu soc hipovolemic, hemoragii masive, insuficienta cardiaca, deshidratare, reactii alergice, hipotensiune arteriala.

Alte situatii in care poate apare NOMI sunt:
• Dupa administrarea de medicamente. Unele tipuri de medicamente pot duce la ingustarea vaselor de sange. Acelasi lucru se intampla si in cazul drogurilor recreationale precum cocaina
• In urma unor proceduri medicale precum dializa sau interventiile chirurgicale.

Cauze ischemie mezenterica cronica

Ischemia mezenterica cronica se intampla deseori din cauza afectiunilor circulatorii cronice, ce duc in timp la ingustarea progresiva a arterelor. Trombii pot fi de asemenea responsabili de forma cronica de ischemie, atunci cand acestia cresc progresiv in dimensiuni. Desi ischemia cronica nu este amenintatoare de viata, aproximativ 40% dintre cazurile de infarct mezenteric au prezentat simptomatologie sugestiva ischemiei cronice. Astfel este considerata o afectiune premergatoare infarctului intestinal.

Semne si simptome

Simptomele ischemiei mezenterice variaza de asemenea in functie de tipul ischemiei. Infarctul mezenteric este mai frecvent manifestarea ischemiei acute, insa poate fi si rezultatul formei cronice, cu simptome premergatoare.

Simptomele ischemiei mezenterice acute apar brusc si includ:

• Durere abdominala. Acesta este cel mai comun simptom, fiind prezent la 80% dintre pacientii cu infarct intestinal. Durerea apare dupa alimentare, nu are un loc specific ci este mai degraba difuza si este de intensitate foarte mare. Durerea poate fi singurul simptom sau poate fi acompaniata si de altele.
• Greata, varsaturi, balonare. In special varsaturile apar frecvent asociate cu durerea abdominala.
• Modificari de tranzit intestinal. Frecventa scaunelor se modifica, deseori aparand constipatia
• Diareea. In aproximativ 40% din cazuri apare diareea in loc de constipatie, fiind acompaniata de durere intensa.

In stadii mai avansate apare sange in scaunul diareic
• Pierdere in greutate. Chiar si in cazurile acute se poate observa pierderea in greutate, intrucat pacientii evita sa se alimenteze din cauza durerii
• Febra. Febra este un semn al infectiei diseminate, severe
Multe dintre aceste simptome acute apar pe un fond de simptome cronice, sugestive pentru ischemia cronica.

Simptomele ischemiei cronice apar progresiv si evolueaza ca intensitate lent, cu timpul.

Acestea includ:
• Durere abdominala. Durerea are intensitate mica sau moderata, fiind observata in primele 2 ore post-alimentar. Are caracter de crampa deseori si este mai frecventa in jurul ombilicului si in cadranul superior abdominal.
• Frica de alimentare si pierderea in greutate. Pe masura ce ischemia progreseaza, durerea se accentueaza si poate induce frica de alimentare, cand pacientii evita sa manance pentru a nu aparea durerea post-alimentara. Pierderea neintentionata in greutate si deshidratarea sunt consecintele.
• Modificari de tranzit intestinal, de regula constipatie cronica 

Concluzie

Infarctul intestinal este manifestarea ischemiei mezenterice acute sau cronice, fiind o afectiune severa, amenintatoare de viata prin complicatiile pe care le poate produce. Cauzele sunt multiple si tin de modul de formare al trombului ce obstrueaza lumenul arterial, insa exista si o forma de infarct mezenteric non-obstructiv. Simptomatologia difera in functie de tipul de ischemie.

Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/mesenteric-ischemia
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23246-mesenteric-ischemia


Citeste si despre:

Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Febra la om: mecanisme, cauze, beneficii, riscuri, tratament Ce trebuie sa stii despre ileusul paralitic sau pareza intestinala Ischemia entero-mezenterica Reabilitarea post accident vascular cerebral Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Ischemia arteriala periferica Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Anevrismul aortic (aorta anevrismala) 10 alimente indicate in prevenirea stresului! Ischemia viscerala