24 martie - Ziua Mondiala a Tuberculozei

Actualizat: 24 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei, Romania marcheaza 7 ani de scadere continua a incidentei acestei boli. Conform datelor comunicate de coordonatorul tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), la Unitatea Centrala de Coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ au fost inregistrate in anul 2009 un numar de 21 457 de cazuri noi si recidive de tuberculoza, cu 1 222 mai putine decat in anul precedent.

Scaderea a fost mai pronuntata la cazurile noi (de la 18 717 in 2008, la 17 866 in 2009), fata de recidive unde scaderea este mult mai putin spectaculoasa, dar constanta (3 591 cazuri in 2009, fata de 3 962 in 2008).

Cele mai importante realizari ale PNCT sunt mentinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoza de peste 70% inca din anul 1995 si a ratei de succes terapeutic de peste 80% din anul 2003, premize care au condus la scaderea semnificativa a incidentei. Aceste rezultate aliniaza Romania cu succes la alte tari din Europa si din lume in care se inregistreaza o tendinta favorabila de reducere a endemiei acestei boli.

Tuberculoza reprezinta una dintre problemele de sanatate publica carora Ministerul Sanatatii, le acorda o maxima atentie. in contextul situarii Romaniei pe primul loc in Uniunea Europeana intre tarile cu cea mai mare incidenta a tuberculozei este firesc ca forurile politice sa acorde in continuare o importanta sporita acestei probleme. Pentru realizarea dezideratelor PNCT este absolut necesar sprijinul politic pentru finantarea corespunzatoare a tuturor actiunilor intreprinse.

Tuberculoza este o boala influentata in mod direct de conditiile socio-economice precare. Oricat de eficient s-ar dovedi PNCT, avem nevoie de o actiune constanta impotriva saraciei, pentru a obtine rezultatele dorite.

Romania isi propune ca pe viitor sa continue si sa intensifice activitatile de combatere a tuberculozei, aplicand strategiile recomandate de OMS la nivel international. O atentie deosebita este si va fi acordata problemei tuberculozei rezistente la medicamente – iar in acest sens sprijinul politic si sustinerea financiara sunt, de asemenea, extrem de importante.

In acest context, Dr. Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT declara cu privire la evolutia TB in Romania: “In conditiile asigurarii unei finantari adecvate a tuturor activitatilor PNCT speram sa realizam depistarea cat mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoza si tratarea lor cu succes, astfel incat sa reducem transmiterea bolii in populatie si sa evitam inmultirea cazurilor cu rezistenta la medicamente. in acest fel, putem obtine cu fiecare an scaderea treptata a poverii tuberculozei si in Romania si sa ne integram si din acest punct de vedere in standardele Uniunii Europene”.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Astmul afecteaza din ce in ce mai multi oameni, dar poate fi controlat Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Tuberculoza: despre mituri si adevar Astm Osteoporoza, o problema majora de sanatate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Astmul, afectiunea de care sufera 1 milion de romani! Simptomele pe care trebuie sa le cunoastem cu totii Ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece 1 noiembrie 2008-31 martie 2009 Top 10 cauze de deces la nivel mondial Vaccinul antituberculoza (BCG) Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Examinari utile in depistarea afectiunilor respiratorii Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!”