Presopunctura in refacerea organismului

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Bianca-Maia Sablici
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce este presopunctura


Presopunctura este una dintre cele mai cunoscute tehnici de tratament din medicina alternativa, fiind una dintre cele mai populare metode din medicina traditionala chineza. In acest tip de terapie se considera ca exista o interactiune intre piele si viscere (organele interne). Mai exact, se considera ca intre diferitele organe interne si organele de simt cum ar fi pielea sau muschii exista relatii de schimb.

Etiologie

Presopunctura, cunoscuta si sub denumirea de acupresura, vine de la cuvintele din limba latina „acus” (=ac, punct) si „presso” (= a presa, a apasa).

Astfel, in medicina chineza, aceste legaturi dintre organele corpului se realizeaza prin intermediul meridianelor. Fiecare meridian este legat de un anumit organ, iar caracteristica principala a presopuncturii este ca prin apasarea punctelor de presopuncutra se va restabili fluxul energetic al corpului.

Presopunctura este una dintre cele mai cunoscute tehnici de tratament din medicina alternativa, fiind una dintre cele mai populare metode din medicina traditionala chineza.

Aceasta a fost si este practicata cu precadere in China, Tibet si India, dar a prins popularitate si in tarile occidentale. Ea poate fi incadrata in categoria de medicina energetica, deoarece folosete energia pacientului pentru tratament.

In aceasta categorie mai intra acupunctura, reflexoterapia, auriculoterapia, moxibustia, etc. Este o metoda de tratament non-invaziva.

Prin presopunctura se efectueaza de fapt masarea in diferite feluri a unor puncte cunoscute si precise, cu scopul de a obtine efecte terapeutice intr-o anumita parte a corpului care, de multe ori, se afla la distanta de punctul care este masat. Scopul final fiind restabilirea echilibrului energetic in corp, medical spus, restabilirea homeostaziei.

Stimularea punctelor de presopunctura modifica energia organelor cu care se coreleaza punctul apasat.

A fost demonstrat de-a lungul anilor ca stimularea punctelor de presopunctura poate produce modificari vizibile pe electroencefalograma (EEG), fiind vizibile diverse impulsuri electrice la nivelul diferitelor regiuni de la nivelul creierului.

De asemenea, se considera ca in urma presopuncturii sunt eliberate endorfine de catre cele doua structuri ale creierului care au aceasta functie, hipofiza si hipotalamusul.

Punctele de presopunctura

Existenta presopuncturii de mii de ani a facut ca experienta clinica sa duca deja la cunoasterea numeroaselor punctelor de presopunctura prezente. Punctele de presopunctura existente sunt in numar foarte mare, fiind cunoscute deja in jur de 1000 de astfel de puncte.

Tehnica

In ceea ce priveste tehnica de executie, se aplica o presiune profunda sau mai superficiala pe punctele specifice in maniera circulara timp de cateva secunde. De regula 20 de secunde dureaza apasarea.

Durata unei sedinte de presopunctura este de aproximativ 10 minute, timp in care este posibil ca durerea sa se diminueaza, astfel fiind necesar chiar si un timp mai scurt pentru ca sedinta sa se termine.

In functe de persoana si de patologia asociata, se considera un numar de 3 sedinte pe zi de presopunctura ca fiind suficiente.

De subliniat faptul ca presopunctura poate fi si o metoda de auto-tratament.

In cazul in care la exercitarea presiunii pe anumite puncte se produce durere, apasarea ar trebui intrerupta imediat. Astfel, daca durerea este moderat spre severa si nu inceteaza, trebuie facute investigatii suplimentare in legatura cu depistarea reala a problemei care cauzeaza durerea.

Patologii

Exista o serie de patologii care pot beneficia in urma efectuarii presopuncturii, existand o diminuare a simptomatologiei resimtite de pacient.

Cateva exemple ar fi:
• Durere de cap
Dismenoree
• Durere musculara cervico-dorso-lombara
Insomnie
• Anxietate

Contraindicatii

Pe de alta parte, este de luat in calcul faptul ca exista o serie de patologii in care aceasta tehnica complementara ar trebui fololsita cu precautie, printre ele se numara: diabetul zaharat, boli cardiovasculare, cancer, fractura recenta, tratamentul cu anticoagulant cronic, etc.

De retinut ca presopunctura nu se efectueaza in cazul ranilor deschise, echimozelor, zone tumefiate, la nivelul negilor sau in zone cu vase de sange dilatate.

Concluzii

Inca din vremuri stravechi, atunci cand a existat o problema de sanatate, omul a cautat in natura „tratament” pentru vindecare, astfel, folosindu-se de ce ii putea oferi aceasta.

Cu ajutorul plantelor, mineralelor, apelor termale, simptomatologia dureroasa a reusit sa fie diminuata mereu. Atingerea, frecarea sau scarpinarea sunt activitati care au fost intodeauna prezente la mamifere, aceste miscari fiind deci adanc inradacinate si in genele omului.

Prin atingere, omul a cautat mereu sa isi faca reciproc bine.

Importanta unui diagnostic corect si implicarea unui medic sunt esentiale in tratarea diverselor patologii. Tratamentul prin presopunctura nu este intodeauna indicat sau util in vreun fel. Exista anumite patologii care nu beneficeaza in urma acestui tip de tratament. Presopunctura nu inlocuieste tratamentul necesar indicat de medic in tratarea bolilor, dar poate fi o alternativa pentru crearea unei stari generale mai bune. De retinut ca presopunctura este folosita ca o terapie adjuvanta, iar in cazul unei probleme de sanatate, consultul medical nu trebuie amanat.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/
https://www.webmd.com/balance/acupressure-points-and-massage-treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/


Citeste si despre:

Ce este acupresura? Acupunctura - o optiune terapeutica Acupunctura si infectiile urinare Ganoderma: beneficii asupra sanatatii Beneficiile foliei de aluminiu pentru sanatate Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Ce nu stiai despre acupunctura: cum tratezi o boala cu un varf de ac Fitoterapia hiperglicemiilor Ce este chiropraxia? Masajul shiatsu 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii