Cum tratezi corect ranile, juliturile si zgarieturile. Trusa necesara in fiecare casa, pentru ranile uzuale si vindecare rapida

Actualizat: 30 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sezonul iesirilor cu cei mici in parc aduce cu el evenimente precum cazaturi cu rolele, bicicletele, alergari, dar si vanatai, julituri sau taieturi. Toate acestea fac parte din primii ani de viata, explorare si joaca. Trebuie sa luam totusi cele mai eficiente masuri pentru a-l scapa pe cel mic de semnele de accidentare. Cum putem face acest lucru? Prin tratarea corecta a ranilor superficiale enumerate mai devreme.

O rana este numita superficiala atunci cand nu este mai adanca de 5 mm si sunt afectate tesuturile exterioare si cele situate imediat sub epiderma. Acestea sunt zgarieturile, juliturile, taieturile, ce pot sa sangereze mai mult daca sunt produse in zone cu vascularizatie intensa. Este important sa vedeti daca ranile celui mic au cumva corpi straini, precum praf, pamant, bucati mici de lemn, aschii, in functie de materialul cu care pielea sa a avut impact. Toate aceste materiale, in contact cu straturile de sub piele, pot duce la infectari. Nu trebuie neglijata necesitatea mersului la medic, daca sangerarea nu poate fi oprita, iar zona este adanc afectata si cu diferiti corpi straini!

Cum se vindeca ranile superficiale si etapele de vindecare

Cand apare o rana, organismul nostru activeaza o serie de procese pentru a repara tesuturile lezate. Sunt 3 etape mari de vindecare:

Etapa hemostatica si inflamatorie

Hemostaza este la debutul leziunii, iar obiectivul este oprirea sangerarii. in aceasta faza, organismul isi activeaza sistemul de refacere, sistemul de coagulare a sangelui si formeaza un baraj pentru a opri curgerea sangelui. Faza inflamatorie se concentreaza pe distrugerea bacteriilor si pe indepartarea resturilor - in esenta pregatirea ranii pentru cresterea de tesut nou. Aceasta faza dureaza adesea patru pana la sase zile si este asociata cu edem, eritem (inrosirea pielii), caldura si durere. Uneori, in aceasta etapa, daca se infecteaza, rana poate secreta si puroi. Tocmai de aceea, puteti folosi Sofargen Spray - un tratament pentru prima etapa de tratare a ranilor, deoarece contine sulfadiazina de argint ce previne infectia si caolin ce absoarbe exsudatul (lichidul din rana).

Etapa de granulatie (proliferativa)

Odata ce rana este curatata, intra in etapa de granulatie, cand organismul incepe sa refaca si sa o acopere cu tesut.

Etapa proliferativa prezinta trei faze distincte:
1) umplerea plagii;
2) contractia marginilor plagii si
3) acoperirea plagii (epitelizare – popular numita formarea cojii).
Poate fi nevoie in aceasta etapa de produse precum pudra, unguent si pansament care sa preia eventualul exsudat ramas i care sa ajute la accelerarea procesului de refacere a tesutului. Se continua administrarea de Sofargen Spray. Faza proliferativa dureaza adesea intre patru si douazeci si patru de zile.

Etapa de cicatrizare

in timpul fazei de cicatrizare, noul tesut capata incet forta si flexibilitate. Aici, fibrele de colagen se reorganizeaza, tesutul se remodeleaza si se maturizeaza si exista o crestere generala a rezistentei la tensiune in zona. Faza de cicatrizare variaza foarte mult de la rana la rana, durand adesea intre douazeci si unu de zile si doi ani.
Procesul de vindecare este complex si, atunci cand nu este corect abordat, poate fi intrerupt de factori precum umiditatea, infectarea, varsta, starea nutritionala, patologii asociate precum diabetul. Cand se stabileste mediul de vindecare potrivit, corpul lucreaza in moduri minunate pentru a vindeca si a inlocui tesutul devitalizat.

Cum se trateaza ranile superficiale?

Ranile deschise minore sau acute pot sa nu necesite consult medical, acestea putand fi tratate acasa, mai ales in cazul in care sunteti deja pregatiti cu un set de prima ingrijire. Trebuie sa stiti totusi ca ranile deschise, severe, cu sangerare semnificativa vor necesita consult medical imediat.

Ingrijirea ranilor deschise ar trebui sa implice urmatorii pasi:

Opriti sangerarea: folosind un tifon curat sau un bandaj, aplicati usor presiune pe rana pentru a stimula coagularea sangelui.

Curatati rana: folositi apa si sapun, sau o solutie salina pentru a indeparta orice resturi materiale sau microbi. Odata ce rana este curata, uscati cu un tifon.

Aplicati tratamente care sa impiedice infectarea si sa grabeasca vindecarea: dupa curatarea plagii, aplicati un strat subtire de pudra cu sulfadiazina de argint si caolin pentru a preveni infectia si a drena exsudatul folosind Sofargen Spray.

Inchideti si acoperiti rana: inchiderea ranilor curate ajuta la o vindecare mai rapida. Bandajele impermeabile si tifonul functioneaza bine pentru rani minore. Ranile adanc deschise pot necesita cusaturi sau capse.. Pentru ranile deja uscate, in curs de cicatrizare, Sofargen gel grabeste procesul de vindecare, previne mancarimea si ajuta la o cicatrizare nevicioasa, fara acele semne de buna purtare ale celor mici. Este o trusa necesara in fiecare casa, mai ales in cele cu copii.
Schimbati in mod frecvent pansamentul. Bandajele vechi se indeparteaza la fiecare 24 de ore sau ori de cate ori s-au udat. Dezinfectati si uscati rana inainte de a aplica din nou un bandaj adeziv curat sau un tifon.

Cum accelerezi vindecarea ranilor superficiale?

Folosirea sulfadiazinei de argint impiedica contaminarea microbiana a ranii si o protejeaza de bacteriile din mediul extern, asigurand o vindecare rapida si eficienta. Sofargen Spray este un pansament sub forma de pulbere de caolin si sulfadiazina de argint 1%, administrarea acestuia fiind extrem de igienica, prin pulverizare asupra zonei afectate, de la aproximativ 25 de cm, pentru a evita durerea data de puterea jetului din spray. Pentru etapa de vindecare, recomandata este folosirea Sofargen gel. Sofargen gel hidrateaza si mentine rana supla previnind infectiile microbiene prin actiunea sulfadiazinei de argint. Acesta se utilizeaza continuu, zilnic, pana cand coaja ranii cade natural si nu mai apare o alta in locul ei.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Profilaxie - cum sa avem o dantura sanatoasa Cum sa ai dinti albi, fara sa apelezi la tratamente stomatologice Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine? Cum se trateaza corect infectiile streptococice Stomatita – ce este si cum o putem trata Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Impactul reabilitarii fizice in tratarea osteoporozei Afectiuni ale cavitatii bucale Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Gastrita Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)