Cum se realizeaza cura de detoxifiere primavara

Actualizat: 14 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Primavara, organismul uman sufera diferite modificari, trebuie sa se adapteze noilor schimbari climatice, unor zile mai luminoase etc.

Organismul iese slabit din iarna, anotimp in care a fost privat de vitamine si minerale, alimentatia de baza fiind constituita din alimente grele si grase, precum carnea, uneori consumate in exces.

Alimentatia necorespunzatoare din sezonul rece a suprasolicitat ficatul, sistemul digestiv, in general si a contribuit si la acumularea unor kilograme in plus, precum si la incarcarea organismului cu toxine. Urmarea, o stare de slabiciune, oboseala, somnolenta, fara ca rezultatele analizelor sa evidentieze o boala sau un sindrom al unei boli.

Printre manifestarile cele mai comune care arata ca organismul are nevoie de o cura de detoxifiere se numara oboseala, problemele digestive si lipsa permanenta de energie. In aceasta situatie, o cura de detoxifiere este alegerea optima pentru revitalizarea si vitaminizarea organismului.

Cate o cura de detoxifiere se recomanda la fiecare schimbare de anotimp, deoarece ea creste rezistenta naturala a organismului in fata bolilor, stimuleaza metabolismul si da stralucire pielii, dar daca acest lucru nu este posibil, cura de detoxifiere trebuie urmata de cel putin doua ori pe an, primavara si toamna.

Dupa sezonul rece o cura de detoxifiere este mai mult decat necesara, pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul colonului, regleaza tensiunea arteriala si previne aparitia unor afectiuni grave precum diabetul sau bolile cardiovasculare, la care organismul este expus printr-o alimentatie bogata in grasimi, sare si un stil de viata sedentar. Cura de detoxifiere de primavara inseamna un plus de energie, sanatate si frumusete.

Durata unei cure de detoxifiere variaza in functie de restrictiile ei, specialistii afirmand ca o cura de detoxifiere mai severa trebuie sa dureze maxim zece zile, pentru a nu determina aparitia de carente nutritionale.

Alimentatia joaca un rol esential intr-o cura de detoxifiere. Pentru unele persoane, cura de detoxifiere inseamna renuntarea la cafea, alcool sau fumat. Dar purificarea eficienta a organismului nu presupune doar renuntarea la anumite vicii, ci si o dieta care sa ajute organismul sa elimine toxinele acumulate. Dulciurile, grasimile animale, produsele pline de coloranti, conservanti si alte substante daunatoare organismului trebuie eliminate din dieta.

In ceea ce priveste aportul caloric, acesta variaza intre 1200-1400 de calorii. Insa, daca persoana prezinta probleme de sanatate, este insarcinata sau alapteaza, daca are probleme metabolice grave, insuficienta hepatica, insuficienta renala sau diabet, trebuie sa consulte un specialist inainte de a urma o anumita cura de detoxifiere.

O importanta deosebita, nu numai in timpul curei de detoxifiere, ci si in general, ca parte a unui stil de viata sanatos o constituie consumarea unui pahar cu apa calduta in care s-au amestecat cateva picaturi de zeama de lamaie, inainte de fiecare masa principala. Apa cu lamaie ajuta digestia si metabolismul.

Detoxifierea este menita sa acorde un timp de ragaz aparatului digestiv, sa stimuleze activitatea ficatului, a splinei si bilei. Prin urmare, daca te simti obosit, ai o stare generala proasta si nu ai energie, trebuie sa renunti la toate alimentele care iti “agreseaza” ficatul si organismul in general.

Cura de detoxifiere incepe printr-o perioada de acomodare la un regim ovo-lacto-vegetarian, etapa in care se exclud mezelurile, conservele, carnea, alimentele prajite, dulciurile si sucurile nenaturale, consumul de alcool si fumatul.

Dupa trei zile, urmeaza o alta faza a curei de detoxifiere, in care se exclud toate alimentele de origine animala, consumandu-se doar produse de origine vegetala. Dupa alte trei zile, se elimina toate alimentele cu exceptia legumelor, care se consuma crude, in salate sau ca atare. Incepand cu ziua a zecea, se reintroduc treptat restul de alimente in meniul zilnic.

In timpul curei se consuma minim 2 l de lichide/zi, apa plata, ceaiuri sau sucuri naturale din legume si/sau fructe. Exercitiile fizice, mersul activ stimuleaza sistemul cardiovascular si procesele metabolice in organism, intensificand functiile naturale de depuratie. In perioda curei de detoxifiere este posibil sa ai senzatii neplacute precum dureri de cap, transpiratii urat mirositoare, iritatii ale pielii, stari de greata etc., aceste manifestari fiind o dovada ca organismul incepe sa se curete.
Remediile naturale din plante vin sa sustina acest proces de purificare si detoxifiere.

Pentru purificarea corpului si in special a sangelui un aport semnificativ ar putea avea remediile naturale pe baza de plante medicinale cum ar fi suplimentul alimentar ayurvedic Margusa, marca Ayurmed.

Acest supliment contine doua din cele mai cunoscute plante medicinale pentru efectele lor purificatoare si antioxidante, si anume Melia azadirachta si Glycyrrhiza glabra.

Aceasta combinatie asigura produsului un puternic efect detoxifiant asupra ficatului, efect depurativ si antiinflamator asupra sangelui, curata tenul de diferite eruptii si amelioreaza eficient durerile articulare. Margusa tonifica si energizeaza organismul si contribuie la stimularea sistemului imunitar.

Acest supliment se administreaza atat copiilor, cat si adultilor in doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi inainte de masa cu 30 de minute, contribuind la o mai buna purificare a sangelui, a ficatului si a pielii, cu efect antiinflamator, imunustimulator si regenerator.

Un al remediu natural, marca ayurmed, cu efect benefic in perioada de detoxifiere a organismului este Daitab.

Daitab este, in primul rand un hipoglicemiant natural prin efectul extractelor vegetale din compozitia sa, in special Momordica charantia (Castravete amar) cunoscuta pentru caracteristica sa de a mentine nivelul glucozei serice in limite normale prin sustinerea metabolismului glucidelor.

Suplimentul alimentar Daitab mai contine o serie de extracte vegetale din plante care ajuta unei functionarii normale a pancreasului si regularizarii secretiei de insulina.
Daitab participa activ in curele de toxifiere mentinand nivelul normal al colesterului si al concentratiei de glucoza din sange.

Plantele continute de Daitab au efect antioxidant si stimuleaza refacerea celulelor beta-pancreatice, sustinand astfel organismul impotriva stresului oxidativ.

Drept urmare, Daitab contribuie in cazul dereglarilor metabolismului glucidic manifestate la nivelul sistemului nervos, al rinichilor, al vaselor de sange si al ochilor. De asemenea, plantele din continutul sau, bogate in principii bioactive, contribuie la mentinerea functiilor organice, au proprietati adaptogene, hipotensive, diuretice.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine