Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi

Actualizat: 24 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Suplimentele nutritive pentru sportivi promit persoanelor care depun un efort fizic sustinut mai multa forta, energie, rapiditate si vigoare musculara, datorita nutrientilor si substantelor pe care le contin.

Multi sportivi recurg la aceasta forma de suplimentare nutritionala pentru a-si creste performanta, insa eficacitatea si siguranta acestor produse ramane discutabila, de aceea este nevoie intotdeauna de supravegherea medicului in administrarea suplimentelor alimentare pentru sportivi.

Ce sunt suplimentele alimentare pentru sportivi

Suplimentele alimentare pentru sportivi sunt un complex de substante menite sa imbunatateasca randamentul sportiv. Unele dintre aceste substante sunt naturale, accesibile si legale, pe cand altele sunt preparate artificial, multe dintre ele ilegale sau interzise in cadrul mai multor organizatii sportive mondiale.

Printre cele mai utilizate suplimente nutritive pentru sportivi se numara

- Complexul de vitamine B. Esential pentru functionarea organismului si pentru performanta atletilor profesionisti (in special tiamina, riboflavina, vitamina B6, B2 si acidul folic).

- Cafeina. Este folosita de sportivii de anduranta pentru crestera starii de alerta si cresterea rezistentei fizice.

- Creatina. Pentru unii sportivi, acest supliment ajuta la randamentul in exercitiile repetitive de intensitate ridicata, precum ridicarea de greutati, sprintul sau sporturile de forta. Unii medici sustin ca substanta ar putea determina cresterea in greutate si scaderea vitezei.

- Efedrina. Desi se presupune ca ar imbunatati forta, rezistenta, timpul de reactie, capacitatea anaeroba sau timpul de recuperare dupa efort, cercetatorii nu au gasit dovezi stiintifice care sa ateste acest efect.

- Glucozamina. Este utilizata in tratarea osteoartritei si regenerarea cartilajelor, de aceea este considerata un adjuvant in activitatile sportive.

- Glutamina. Este clasificata ca fiind un supliment nutritiv pentru cresterea rezistentei fizice, insa efectele sale nu sunt certificate oficial.

- Beta-alanina. Acest aminoacid este recomandat in sporturile care alterneaza viteza cu opririle repetate, precum fotbalul sau baschetul. Studiile au descoperit ca beta-alanina are efect in randul sportivilor profesionisti, antrenati la nivel inalt.

- Proteinele din zer. Pot ajuta la dezvoltarea masei musculare si sunt recomandate dupa antrenamente, pentru repararea tesuturilor musculare lezate. Functioneaza doar in cazul antrenamentelor viguroase.

- Bauturile sportive. Sunt utile in reglarea echilibrului electrolitic dupa depunerea unui nivel de efort ridicat.

- Riboza. Unele studii au demonstrat ca suplimentarea ribozei (monozaharida cu 5 atomi de carboni, componenta a acizilor ribonucleici, esentiala tuturor celulelor vii), are beneficii reale pentru cresterea performantei sportive.

- Carnitina. Substanta regasita in musculatura, ajuta la suplimentarea productiei de energie si la arderea grasimilor.

- Cromul picolinat. Mineral regasit in numeroase alimente, regleaza metabolismul glucozei si ajuta la cresterea nivelului de energie.

- Trigliceridele cu lant mediu. Cresc rezistenta fizica si ajuta la arderea grasimilor in timpul antrenamentelor de durata lunga. Aceste suplimente pot creste nivelul lipidelor in sange, de aceea nu sunt recomandate de numerosi specialisti.

Eficacitatea suplimentelor sportive

Expertii medicali sustin ca suplimentele pentru sportivi sunt mult mai putin eficiente decat isi imagineaza consumatorii lor. Mai mult decat atat, pentru persoanele care fac miscare ocazional sau pentru sedentari, ele pot fi reale pericole pentru sanatate.

Chiar daca cercetatorii au descoperit cateva efecte certe asupra performantei atletice ale unor suplimente nutritive, acestea sunt minore si eficiente doar in anumite situatii si doar pentru anumiti sportivi. De altfel, medicii spun ca exista multi atleti care iar suplimentele nepotrivite in raport cu nevoile lor.

Specialistii sunt de parere ca persoanele care fac efort fizic regulat isi pot prelua fara probleme proteinele si aminoacizii dintr-o dieta echilibrata. Pana si un sportiv de 90 de kg are nevoie de 150 de grame de proteine zilnic, usor de preluat din alimente. Nutritionistul sportiv Dave Ellis, care a lucrat cu numerosi atleti olimpici renumiti la nivel mondial, spune ca suplimentele pentru sportivi ar trebui sa fie utilizate doar in situatii izolate, in cazuri de epuizare sau alte vulnerabilitati fizice importante.

Pericolele asociate cu suplimentele pentru sportivi

Daca eficacitatea suplimentelor nutritive pentru sportivi este discutabila, nu acelasi lucru se poate spune despre pericolele asociate cu acestea, acestea fiind cat se poate de reale. Industria suplimentelor alimentare este inca insuficient controlata de autoritati, astfel ca produsele de acest tip pot sa nu contina doar ce se poate citi pe eticheta acestora.

Specialistii indica si cateva semnale de alarma, care sa ajute la depistarea suplimentelor cu potential nociv

- produsul promite rezultate rapide;
- reclama contine multe marturii de la utilizatori;
- produsul este potrivit pentru oricine;
- are in compozitie o formula secreta;
- a fost folosit de milioane de ani;

Testele de laborator au descoperit ca pana si suplimentele naturale contin substante chimice diverse, inclusiv decongestionante sau alti stimulenti periculosi. Din acest motiv, ele pot interfera cu alte medicamente sau pot declansa complicatii ale afectiunilor preexistente.

Pentru evitarea pericolelor ascunse ale suplimentelor pentru sportivi, sunt necesare cateva masuri de prevedere esentiale

- Consultati un medic sau un nutritionist sportiv inainte sa alegeti un supliment nutritiv de crestere a randamentului sportiv.

- Aflati actiunea concreta a produsului, cum functioneaza si cum va ajuta realmente in scopul urmarit.

- Producatorii seriosi de suplimente sportive apeleaza la laboratoare independente pentru testarea produselor. Cautati produse certificate de o astfel de unitate.

- Dozati cu atentie cantitatea ingerata, astfel incat sa nu apara interactiuni cu alte medicamente sau sa se declanseze simptome alte neplacute pe fondul unui abuz.

- Nu folositi suplimentele pentru sportivi pentru a compensa un stil de viata nesanatos.

Specialistii spun ca respectarea unui regim alimentar corect si odihna suficienta sunt strategii mult mai eficiente si sigure, decat administrarea suplimentelor nutritive pentru sportivi cu efecte indoielnice.


Citeste si despre:

8 cele mai raspandite mituri despre metabolism Mituri despre apa si consumul de apa Avantajele pentru sanatate ale semintelor de chia Impactul astmului asupra calitatii vietii Masa corporala ideala Despre sanatate si suplimentele nutritive Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Suplimentele nutritionale Suplimentele pentru fitness - avantaje si dezavantaje Nutritia pe timpul verii Steroizii anabolizanti Adevaruri despre poftele alimentare Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?
Cere sfatul medicului ×