Efectele durabile ale substantelor halucinogene

Actualizat: 06 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este tulburarea de perceptie persistenta


Tulburarea de Perceptie Persistenta Provocata de Substante Hallucinogene (TPPSH) este o afectiune psihiatrica cu urmari destul de neplacute si probabil prea putin inteleasa. Aceasta tulburare este caracterizata prin retrairea (flash-backs) unor simptome perceptuale care au avut loc in timpul intoxicatiei cu substante hallucinogene, cum ar fi LSD, mescalina sau psilocibina.

Aceste simptome pot persista sau reaparea mult timp dupa ce efectele substantei au disparut, provocand suferinta semnificativa sau disfunctie in diverse arii importante de functionare.

Simptome si diagnostic

Conform Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale, editia a cincea, revizuita (DSM-5-TR), criteriile de diagnostic pentru TPPSH includ urmatoarele:

• Dupa incetarea consumului substantei hallucinogene, individul retraieste unul sau mai multe dintre simptomele perceptuale prezente in timpul intoxicatiei cu substanta hallucinogena. Acestea pot include halucinatii geometrice, falsa perceptie de miscare in campurile vizuale periferice, pete de culoare, intensificarea culorilor, fragmente de imagini cu obiecte in miscare, remanenta imaginilor, halouri in jurul obiectelor, macropsie si micropsie.

• Simptomele nu pot fi atribuite altei afectiuni medicale si nu pot fi mai bine explicate de alte tulburari mintale.
Este important de mentionat ca, desi simptomele vizuale tind sa predomine, TPPSH poate include orice perturbare a perceptiei. Durata acestor perturbari poate fi episodica sau aproape continua si trebuie sa provoace suferinta semnificativa clinic sau disfunctie in domeniul social, profesional sau in alte arii importante de functionare.

Cauze si factori de risc

TPPSH apare in principal dupa consumul de LSD, dar poate fi declansata si de alte substante hallucinogene. Nu pare sa existe o corelatie stransa intre TPPSH si numarul de episoade de consum al substantei hallucinogene, deoarece in unele cazuri tulburarea apare la indivizi cu putine expuneri la astfel de substante. In unele cazuri, TPPSH poate fi declansata de consumul altor substante, cum ar fi canabisul sau alcoolul.

O lista vasta de substante psihoactive a fost identificata si legata de dezvoltarea acestei conditii, inclusiv lysergamidele precum LSD si LSA, tryptaminele precum psilocibina si DMT, fenetilaminele precum 2C-B, MDMA, MDA si mescalina. Disociativele precum ketamina si dextrometorfanul, precum si cannabisul si canabinoidele sintetice, salvia divinorum, datura si iboga sunt, de asemenea, cunoscute pentru a declansa TPPSH.

Tratament si gestionare

Tratamentul pentru TPPSH poate varia in functie de severitatea si frecventa simptomelor. In unele cazuri, abstinenta de la consumul de droguri si terapia pot fi suficiente pentru a ajuta persoana sa gestioneze simptomele. In alte cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a ajuta la controlul simptomelor.

In ceea ce priveste tratamentul, nu exista niciun remediu sau terapie oficial recunoscuta pentru TPPSH, dar persoanelor afectate li se recomanda insistent sa inceteze consumul drogurilor recreative.

Imbunatatirea calitatii somnului, reducerea anxietatii, scaderea utilizarii ecranelor, imbunatatirea calitatii dietei si exercitiile fizice regulate sunt incurajate ca schimbari generale de stil de viata.

In plus, unii pacienti cu TPPSH pot beneficia de terapie cognitiv-comportamentala (TCC) pentru a-i ajuta sa gestioneze simptomele. Terapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie care ii ajuta pe oameni sa identifice si sa schimbe gandurile si comportamentele nesanatoase.

In general, este important ca persoanele cu TPPSH sa discute cu un profesionist in sanatate mentala sau cu un medic despre optiunile lor de tratament.

Desi nu exista in prezent un remediu pentru TPPSH, exista strategii care pot ajuta la gestionarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii.

Prevalenta si evolutie

Prevalenta estimata a TPPSH este necunoscuta. Estimarile initiale ale prevalentei tulburarii la indivizii care consuma substante hallucinogene sunt de aproximativ 4,2%. Exista date insuficiente despre debutul TPPSH. Asa cum sugereaza si denumirea, evolutia tulburarii este persistenta, cu durata de cateva saptamani, luni sau chiar ani la unii indivizi.

Diagnostic diferential

In procesul de diagnostic, este esential sa se excluda alte afectiuni care pot provoca simptome similare.

Acestea pot include schizofrenia, efectele altor droguri, tulburarile neurodegenerative, accidentul vascular cerebral, tumorile cerebrale, infectiile si traumatismele cerebrale.

Investigatiile neuroimagistice in cazurile de TPPSH au de obicei rezultate negative. De asemenea, este important de mentionat ca, in TPPSH, testarea realitatii ramane intacta (adica individul este constient ca perturbarea este legata de efectele drogului); in caz contrar, anomaliile de perceptie sunt probabil cauzate de alta tulburare.

Complicatii

Tulburarile mentale comorbide care insotesc de obicei TPPSH sunt tulburarea de panica, tulburarea consumului de alcool si tulburarea depresiva majora. Aceste tulburari pot complica si mai mult diagnosticul si tratamentul TPPSH, necesitand o abordare integrata si multidisciplinara a ingrijirii.

Concluzie

TPPSH este o tulburare complexa si adesea greu inteleasa care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane. Cu toate acestea, cu ajutorul unui diagnostic corect si a unui tratament adecvat, persoanele care sufera de TPPSH pot invata sa gestioneze simptomele si sa duca o viata normala.

Este esential ca persoanele care sufera de TPPSH sa caute ajutor de specialitate si sa nu incerce sa gestioneze aceasta tulburare pe cont propriu. Cu sprijinul adecvat, recuperarea este posibila.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8912957/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3736944/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cand devin atacurile de panica o problema? Esentialul despre tulburarea de panica Tulburarea de personalitate evitanta Tulburarea de personalitate paranoida Halucinogene Sanatatea mintala in randul copiilor Dissomniile si parasomniile Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa. Cum alegi un laborator medical bun: 3 factori importanti 12 alimente care va scapa de senzatia de greata Sindromul Cotard cauze, simptome si tratament Dismorfofobia peniana - sindromul penisului scurt Schizofrenia Cannabisul si cannabinoidele Cat timp raman in corp ciupercile halucinogene?
Cere sfatul medicului ×