Stres, anxietate, tulburari de somn? Bucura-te de Ashwagandha!

Actualizat: 05 Iunie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In fiecare an, 25% din populatia mondiala sufera de anxietate si depresie. Unde mai punem ca in aceste vremuri de restrictie aceste stari se intensifica si parca nu mai reusim sa vedem luminita de la capatul tunelului. Insa, orice problema are o solutie, iar solutia in acest caz vine din medicina Ayurveda.

Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante din medicina Ayurveda, recunoscuta pentru restabilirea echilibrului hormonal si pentru capacitatea sa de a regla raspunsul organismului nostru la stres. Este o planta adaptogena, mai exact, are rolul de a creste rezistenta organismului la stres si la toxinele din mediu, combate oboseala si restabileste echilibrul unor procese metabolice. Ashwagandha se traduce din sanscrita ca “miros de cal” datorita aromei particulare, dar si pentru ca se credea ca aceasta planta ofera vitalitatea si puterea unui cal celui care o consuma.

Beneficii Ashwagandha

Ashwagandha este in principal compusa din withanolide, substante active care ajuta la echilibrarea unor functii biochimice. Withanolidele, alcaloizii, acizii grasi si aminoacizii din extractul de ashwagandha sporesc rezistenta organismului la stres si protejeaza sistemul nervos de efectele degenerative cauzate de stresul oxidativ. Beneficiile extractului de Ashwagandha sunt legate de stres si de modalitatea in care organismul nostru gestioneaza expunerea la acesta.

Iata care sunt cele mai importante beneficii:

Boost de energie pentru toata ziua

Principala actiune a extractului de Ashwagandha este de a reface nivelul de cortizol oferindu-i organismului sustinerea de care are nevoie pentru a se odihni si a se reface si pentru a incepe astfel ziua in plina energie. De asemenea, extractul de Ashwagandha regleaza glandele suprarenale care mentin echilibrul hormonilor si combate astfel starea de oboseala, dificultatea de concentrare sau pofta de dulce, simptome ale oboselii adrenale.

Stare permanenta de calm

Ashwagandha actioneaza ca un antistres natural si reduce anxietatea. Un studiu publicat in revista stiintifica Plus one arata ca efectele Ashwagandha asupra starilor de anxietate sunt comparabile cu cele ale medicamentelor dedicate, dar fara efecte secundare. Acest lucru se datoreaza capacitatii Ashwagandha de a combate secretia de cortizol si a efectului ei antioxidant.

Dispare starea de “ceata mentala”

Stresul prelungit influenteaza in mod direct calitatea somnului si alimentatiei, iar sistemul nervos nu mai are capacitatea de a mentine functiile recurente pe care le are de urmat: concentrare, memorare, energie. Astfel, apare senzatia de “ceata mentala” care se traduce prin confuzie, probleme de concentrare, lipsa de energie, iritabilitate, dureri de cap si anxietate.

De asemenea, studiile au aratat ca Ashwagandha protejeaza celulele gliale si neuronale de stresul oxidativ si previne declinul cognitiv. In plus, reface capacitatea de memorare si concentrare prin regenerarea neuronala.

Actiunea Ashwagandha asupra stresului

Ca planta adaptogena, Ashwagandha are un continut bogat de substante active ce ajuta organismul sa isi mentina echilibrul chiar si in momente de alerta permanenta si stres emotional sau psihic. Eficienta acestui extract sta in continutul de withanolide care echilibreaza o gama larga de functii biochimice, ajutand astfel la raspunsul organismului la stres.
Cum actioneaza Ashwagandha in lupta cu stresul?

Reduce nivelul de cortizol

Ashwagandha s-a dovedit a avea un efect incredibil asupra nivelului de cortizol din organism. Cortizolul este cunoscut ca un hormon al stresului datorita faptului ca glandele suprarenale il elibereaza ca raspuns la stres. Un studiu realizat in 2012 a demonstrat ca dupa 60 de zile de administrare a Ashwagandha a scazut cu 28% nivelul de cortizol in randul pacientilor.

Combate starile de anxietate

Studiile au aratat ca administrarea de Ashwagandha scade nivelul de anxietate si in plus contribuie la sanatatea mentala, concentrare, vitatalitate si la calitatea vietii per ansamblu. Efectul stimulator al Ashwagandha asupra hormonilor este asigurat de withanolide, compusi activi ce functioneaza ca precursori ai hormonilor ce relaxeaza sistemul nervos.

Creste dispozitia persoanelor cu depresie

Depresia este o afectiune grava care provoaca tristete, pierderea interesului pentru activitatile distractive, insomnia, oboseala si chiar tendinte de suicid. Stresul este un factor declansator al depresiei, astfel ca Ashwagandha se recomanda ca remediu natural antidepresiv pentru a creste rezistenta organismului la stres.

Previne degenerarea celulara a creierului

Stresul emotional, fizic si chimic poate deteriora creierul si sistemul nervos, provocand aparitia unor boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. Studii recente au aratat ca Ashwagandha nu doar combate stresul, ci are si efect neuroprotector si reface conexiunile neuronale, imbunatatind memoria si concentrarea. Acestea se datoreaza continutului de withanolide care actioneaza ca un puternic antioxidant, prevenind degenerarea celulara.

Imbunatateste functiile cognitive

Withanolidele din Ashwagandha sunt steroizi care contibuie la regenerarea celulelor neuronale si imbunatatesc memoria persoanelor cu deficiente cognitive usoare. Acestea cresc capacitatea de concentrare, cresc viteza de procesare a informatiei si a abilitatilor mentale generale. Cresc de asemenea nivelul neurotransmitatorului acetilcolina care la randul sau imbunatateste memoria, functia creierului si inteligenta. In plus, extractul de Ashwagandha creste nivelul neurotransmitatorului GABA, care are functia de de a relaxa sistemul nervos. Ashwagandha stimuleaza si productia de oxid nitric prin reglarea fluxului de sange si a presiunii sistemului arterial, care la randul sau creste nivelul de oxigen imbunatatind functia cognitiva.

Pe langa aceste beneficii, Ashwagandha ajuta si la reglarea glandei tiroide, imbunatateste libidoul si fertilitatea si scade nivelul de colesterol si al trigliceridelor. Atatea beneficii intr-un singur extract! Am vazut ca Ashwagandha se recomanda in special persoanelor care au un stil de viata alert si stresant, celor cu tulburari de somn si cu stari de anxietate. Suplimentele disponibile se gasesc cel mai frecvent sub forma de extract de radacina de Ashwagandha. Cele mai eficiente suplimente sunt cele cu standardizare in withanolide.

Incearca Ashwagandha Extract Premium de la Herbagetica si bucura-te de zile fara stres! Are printre cea mai mare concentratie de withanolide disponibila- 7% si are dubla standardizare- in withanolide si alcaloizi, garantand eficienta produsului.

BONUS: Schema completa antistres!

Pentru ca stim ca inca este o perioada foarte solicitanta si stresanta, incearca direct combinatia perfecta pentru a scapa de stres:
• Rhodiola (1 capsula/zi- dimineata) – Reduce stresul psihic si iti da energie
• Magneziu Organic (2 capsule/zi- pranz)- Hraneste sistemul nervos.
• Ashwagandha Extract Premium (1 capsula/zi- seara) – ajuta la un somn odihnitor si relaxeaza sistemul nervos.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Divortul si stresul la copii 9 probleme de sanatate influentate de stres Stresul si personalitatea Stresul legat de locul de munca Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Sindromul de stres posttraumatic Managementul stresului provocat de locul de munca Managementul stresului Cauzele stresului Alimentele care reduc stresul 10 alimente indicate in prevenirea stresului!
Cere sfatul medicului ×