3 solutii naturale pentru starile de stres si anxietate

Actualizat: 24 Iunie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stresul a ajuns sa puna stapanire peste viata nostra. Mancam pe fuga, alergam dintr-un loc in altul sa ajungem la timp sa rezolvam probleme personale, avem termene limita la locul de munca si avem mai putin timp pentru a-l petrece cu cei dragi sau sa ne relaxam. Pe termen lung acestea se transforma intr-o stare de neliniste si agitatie care conduc la stres.

Partea buna este ca putem apela la natura pentru solutii antistres, prin intermediul plantelor adaptogene. Aceste plante ajuta corpul sa reactioneze sau sa se recupereze in urma stresului fizic sau mental atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Cercetarile arata ca adapogenii pot combate oboseala, sporesc performantele mentale, amelioreaza depresia si anxietatea si cresc nivelul de energie.

3 solutii antistres si pentru combaterea anxietatii:

in siguranta, din propria casa, este momentul sa practici noi metode de a combate stresul si anxietatea. Pastrarea unei rutine, activitatile creative, gatitul sau yoga sunt doar cateva idei simple si accesibile anti stres si anxietate. Dar, pentru zilele supra-solicitante, cu siguranta ai nevoie de un ajutor in plus si poti apela cu incredere la solutii si suplimente naturale cu efect antistres:

Ashwagandha Ginseng Indian

Ashwagandha intra in categoria plantelor adaptogene, plante cu un continut bogat de substante active care sustin sistemele fiziologice din corp, cum ar fi sistemul hormonal sau nervos, pentru combaterea stresului si a anxietatii.

Eficienta extractului de Ashwagandha este data de continutul de withanolide, care ajuta la echilibrarea unei game largi de functii biochimice. Withanolidele, alcaloizii, acizii grasi si aminoacizii din Ashwagandha cresc rezistenta organismului la stres si protejeaza sistemul nervos de efectele degenerative cauzate de stresul oxidativ asupra neuronilor.

Impactul cel mai mare pe care il are administrarea de Ashwagandha este asupra nivelului de cortizol. Cortizolul este hormonul care se secreta ca reactie la un factor de stres. Excesul de cortizol, cauzat de expunerea permanenta la stres este principalul factor ce cauzeaza probleme medicale asociate stresului.

Un studiu publicat in The Indian Journal of Medicine in 2012 atesta efectul Ashwagandhei asupra nivelului de cortizol. Dupa 60 de zile de administrare cu suplimente pe baza de Ashwagandha, s-a raportat o scadere cu 28% a nivelului de cortizol in randul participantilor la studiu.
Ashwagandha poate actiona si ca energizant in situatii de oboseala cronica sau poate suprima actiunea hormonilor stimulatori in situatii de stres, pentru combaterea anxitatii. Aceste efecte sunt de ajutor intrucat anxietatea se manifesta prin doua extreme: stari de agitatie continua sau oboseala cronica.

Prin reglarea secretiei hormonale, Ashwagandha relaxeaza sistemul nervos si induce un somn odihnitor. Prin reducerea nivelului de cortizol se elimina din corp starea de alerta permanenta favorizand capacitatea acestuia de a se odihni si regenera.

5-HTP

5-HTP este un aminoacid derivat din L-triptofan. Acesta este necesar sistemului nervos pentru productia de serotonina, hormonul care asigura starea de bine si starea de fericire. Starile depresive si anxioase sunt asociate direct cu un nivel scazut de serotonina. Lipsa unei cantitati optime de L-triptofan, limiteaza formarea de 5-HTP, rezultand intr-un deficit de serotonina.

Aminoacidul esential L-triptofan poate fi obtinut prin consumul alimentelor care il contin, cum ar fi carnea rosie sau de curcan, dar capacitatea sa de a fi transformat in 5-HTP si in cele din urma in serotonina este limitata de disponibilitatea unei enzime numite triptofan hidroxilaza. Cantitatea de triptofan hidroxilaza din corpul nostru poate fi inhibata de multi factori, cum ar fi stresul, rezistenta la insulina, deficitul de vitamina B6 sau de Magneziu.

Suplimentarea dietei cu 5-HTP, extras din planta Griffonia Simplicifolia, alimenteaza direct sistemul nervos cu 5-HTP si asigura convertirea sa in intregime in serotonina. Astfel, 5-HTP asigura cresterea nivelului de serotonina, reduce starile de depresie, anxietatea, riscul de atacuri de panica sau tulburarile de somn.
Sfat pentru stat acasa: Include in rutina ta cat mai multe activitati care te relaxeaza.

Identifica top 5 activitati care te relaxeaza. Pot fi orice: sa asculti muzica, sa citesti, sa faci yoga sau sport in casa etc. Daca stii care sunt atunci aloca timp dedicat lor in noua ta rutina de acasa!

Magneziu

Magneziul este un mineral vital organismului care are efecte semnificative asupra sistemului nervos, actionand direct pentru combaterea depresiei, anxietatii si a starilor de stres.

Daca problemele zilnice te coplesesc usor, esti dezorganizat, gasesti tot timpul ceva nou de care sa-ti faci griji, atunci acestea sunt semne ca ai un nivel GABA (Acid gama-aminobutiric) scazut. Un nivel scazut de GABA se manifesta prin anxietate, atacuri de panica, sindromul colonului iritabil sau, in cazuri grave, cauzeaza boala Parkinson. Magneziul intervine direct asupra secretiei de GABA si asigura cresterea nivelului acestui acid in corp, astfel Magneziul stopeaza efectele stresului si ale anxietatii.

In momentele de stres si anxietate, corpul secreta in exces hormoni specifici, precum cortizolul. Magneziul restrictioneaza eliberarea acestor hormoni si actioneaza ca un filtru pentru a impiedica efectele adverse cauzate de stres sa distruga sistemul nervos central. Astfel, corpul nostru consuma foarte repede Magneziul obtinut de obicei din alimentatie, iar pentru a evita un deficit de Magneziu si accentuarea problemelor de stres si anxietate, dieta trebuie suplimentata cu Magneziu din alte surse, precum Magneziul organic obtinut din alge marine calcaroase.
Poti combina administrarea Magneziului ca supliment si cu alte tratamente naturale pentru stres cu plante adaptogene, vitamina D3 sau complexul de vitamine B.

Sfat pentru stat acasa: Pe cat se poate, organizeaza-ti ziua si pastreaza o rutina.
Crearea unei noi rutine, te va aduce mai aproape de obisnuinta de a avea activitate zi de zi. incearca sa te trezesti la aceeai ora dimineata si aloca-ti timp pentru exercitii fizice care te vor energiza. Programeaza-ti activitatile fara a sari peste mesele principale, pe care e bine sa le servesti la aceeasi ora zilnic, chiar si de acasa. Orice poti face pentru a-ti crea stabilitate este bine venit in lupta cu stresul!

Esti in siguranta cand comanzi de acasa!

Daca vrei sa incerci solutii antistres naturale, recomandate de noi in acest articol le poti comanda in siguranta de pe www.herbagetica.ro. Ashwagandha, 5-HTP 100 si Magneziu Organic sunt doar cateva dintre produsele dedicate pentru combaterea stresului sau a anxietatii. Le poti comanda in siguranta din confortul casei si te vei bucura de solutii eficiente pentru a combate stresul si anxietatea.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Mituri despre stres si adevarul din spatele lor Sfaturi pentru un somn bun la varsta a treia Solutii de urgenta pentru herpes, cearcane si cosuri Testul de stres la efort Semnale discrete ale stresului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Divortul si stresul la copii 9 probleme de sanatate influentate de stres Stresul si personalitatea Stresul legat de locul de munca Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul