Gestionarea efectelor sinuzitei cronice

Publicat: 01 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sinuzita este o inflamatie sau o umflare a tesutului mucoasei sinusurilor. In mod normal, sinusurile sunt umplute cu aer, dar in momentul in care sinusurile devin blocate si umplute cu lichid, germenii (bacteriile, virusii si fungii) pot creste si pot provoca aparitia diferitelor infectii.

Conditiile ce pot cauza blocajele sinusurilor includ printre altele si alergiile (umflarea mucoasei nazale), polipii nazali (excrescente mici in mucoasa nazala) sau deviatia de sept (o schimbare in cavitatea nazala).

Exista diferite tipuri de sinuzita, printre care:

-Sinuzita acuta – prezinta un debut brusc al simptomelor asemanatoare gripei, cum ar fi dureri faciale, rinoree (scurgeri nazale), ce nu dispar de la 10 pana la 14 zile. Sinuzita acuta dureaza de obicei pana la 4 saptamani.
-Sinuzita subacuta – inflamatia dureaza intre 4 si 8 saptamani.
-Sinuzita cronica – reprezinta o stare caracterizata prin simptome de inflamatie a sinusurilor, stare ce are o durata de pana la 8 saptamani sau mai mult.
-Sinuzita periodica – prezinta mai multe atacuri in termen de un an.

Sinuzita cronica este o afectiune comuna, in care cavitatile din jurul pasajelor nazale (sinusurile) devine inflamate si umflate timp de cel putin 8 saptamani, in ciuda incercarii utilizarii diverselor tratamente.

De asemenea, sinuzita cronica mai este cunocuta si sub numele de rinosinuzita cronica, aceasta conditie interferand cu drenajul si provocand aparitia mucusului. Daca aveti sinuzita cronica, este foarte dificil sa respirati pe nas. Zona din jurul fetei si a ochilor se poate simti umflata si este posibil sa aveti dureri faciale pulsatile sau dureri de cap.

Sinuzita cronica poate fi cauzata de o infectie, dar poate fi cauzata si de cresteri ale sinusurilor (polipii nazali) sau printr-o deviatie de sept nazal. Sinuzita cronica afecteaza cel mai frecvent adultii tineri si de varsta mijlocie, insa poate afecta si foarte multi copii.

Simptomele sinuzitei cronice

Sinuzita cronica si sinuzita acuta au semne si simptome similare, dar sinuzita acuta este o infectie temporara a sinusurilor deseori asociata cu o raceala. Cel putin doua dintre semnele si simptomele urmatoare trebuie sa fie prezente pentru un diagnostic de sinuzita cronica:

-Drenaj cu scurgeri nazale groase, de culoare galbena sau verzuie;
-Obstructie nazala sau congestie, cauzand dificultati in respiratia pe nas;
-Durere, sensibilitate si umflaturi in jurul ochilor, obrajilor, nasului si a fruntii;
-Scaderea simtului mirosului si a gustului.
Alte semne si simptome pot include si:
-Dureri de urechi;
-Dureri la nivelul maxilarului superior si al dintilor;
-Tuse, care se poate agrava pe timp de noapte;
-Durere de gat;
-Respiratie urat mirositoare (halitoza);
-Oboseala si iritabilitate;
-Greata.

Semnele si simptomele sinuzitei cronice sunt similare cu cele ale sinuzitei acute, cu exceptia faptului ca dureaza mai mult si de multe ori cauzeaza stare de oboseala mai semnificativa. Febra nu este un semn comun al sinuzitei cronice, deoarece se poate asocia sinuzitei acute.

Este posibil sa aveti mai multe episoade de sinuzita acuta, cu durata de cel putin 4 saptamani inainte de a se dezvolta sinuzita cronica. Mergeti de urgenta la un alergolog sau la un medic specialist ORL pentru a va evalua si a va prescrie un tratament.

Faceti o programare la medic daca:

-Aveti sinuzita de foarte mult tip si corpul nu raspunde la tratament;
-Aveti simptome ale sinuzitei care dureaza mai mult de sapte zile;
-Simptomele nu se amelioreaza dupa o prima vizita la medic.
A se vedea imediat un medic daca aveti simptome care ar putea fi semnul unei infectii grave, precum:
-Durere sau umflaturi in jurul ochilor;
-Frunte umflata;
-Durere severa de cap;
-Confuzie;
-Vedere dubla sau tulburari de vedere;
-Dificultati de respiratie.

Cauzele aparitiei sinuzitei

Cauzele cele mai frecvente ale sinuzitei cronice includ:

-Polipii nazali – aceste cresteri ale tesutului pot bloca caile nazale sau sinusurile.
-Reactiile alergice – alergiile includ infectii fungice ale sinusurilor.
-Deviatia de sept nazal – un sept stramb (peretele dintre nari) poate limita sau bloca pasajul dintre sinusuri.
-Trumatismele la nivelul fetei – un os facial fracturat sau rupt poate provoca obstructia cailor sinusurilor.
-Alte afectiuni medicale – complicatiile fibrozei chistice, refluxul gastroesofagian, HIV sau alte boli ce sunt legate de sistemul imunitar pot duce la blocarea cailor nazale.
-Infectiile tractului respirator – aceste infectii (cea mai frecventa este raceala) poate inflama si ingrosa membrana sinusurilor, blocand drenajul mucusului si creandu-se conditii pentru cresterea bacteriilor. Aceste infectii pot fi virale, bacteriene sau de natura fungica.
-Alergiile – cum ar fi febra fanului – inflamatiile care apar cu alergiile pot bloca sinusurile.
-Celulele sistemului imunitar – in anumite conditii de sanatate, celulele imune numite si eozinofile pot provoca inflamatii ale sinusurilor.

Factori de risc ai sinuzitei

Sunteti la risc crescut de a dezvolta o sinuzita cronica sau sinuzita recurenta daca aveti:

-O anormalitate a pasajului nazal, cum ar fi o deviatie de sept nazal sau polipi nazali;
-Sensibilitate la aspirina, ce poate provoca simptome respiratorii;
-O tulburare a sistemului imunitar, cum ar fi HIV/SIDA sau fibroza chistica;
-Febra fanului sau orice alta conditie alergica ce poate afecta sinusurile;
-Astm – aproximativ 1 din 5 persoane cu astm are sinuzita cronica;
-Expunere regulata la poluanti, cum ar fi fumul de tigara.

Complicatii ale sinuzitei

Complicatiile sinuzitei cronice includ:
-Aparitia astmului – sinuzita cronica poate declansa un atac de astm;
-Meningita – aceasta infectie provoaca inflamarea membranelor si producerea de fluid ce inconjoara creierul si maduva spinarii;
-Probleme de vedere – daca infectia se raspandeste pana la nivelul ochilor, aceasta poate provoca scaderea vederii sau poate duce pana la orbire;
-Anevrisme si formarea cheagurilor de sange – infectiile pot cauza probleme in venele din jurul sinusurilor, care interfereaza cu alimentarea cu sange la creier si poate ajunge pana la un accident vascular cerebral.

Teste si diagnosticare

Pentru a cauta cauza simptomelor, medicul va controla sensibilitatea la nivelul nasului si a gatului. Pentru a vedea acest lucru, el poate:

-Sa utilizeze un instrument pentru a observa mai bine interiorul nasului;
-Sa va administreze medicamente care contracta vasele de sange in pasajele nazale;
-Sa caute inflamatiile sau fluidul la nivelul pasajelor nazale;
Aceasta inspectie va ajuta la excluderea conditiilor fizice care declanseaza sinuzita, cum ar fi polipii nazali sau alte anomalii.
Medicul mai poate utiliza o serie de metode pentru a descoperi sinuzita cronica. Acestea sunt:
-Endoscopia nazala – un tub subtire, flexibil, cu o lumina este introdus prin nas si ii permite medicului sa inspecteze vizual interiorul sinusurilor. Acest lucru este cunoscut si sub numele de rinoscopie.
-Studii de imagistica – fotografiile realizate cu ajutorul tomografiei computerizate sau prin imagistica prin rezonanta magnetica pot afisa detalii ale sinusurilor si zonei nazale. Acestea pot identifica o inflamatie profunda sau o obstructie fizica, ce sunt dificil de detectat cu ajutorul unui endoscop.
-Culturi nazale si de la nivelul sinusurilor – culturile sunt, in general, inutile pentru diagnosticarea sinuzitei cronice. Cu toate acestea, in cazurile in care boala nu raspunde la tratament sau avanseaza, culturile pot ajuta in stabilirea cauzei sinuzitei cronice, cum ar fi bacteriile sau ciupercile.
-Un test de alergie – daca medicul suspecteaza ca aceasta conditie poate fi produsa si de alergii, poate fi recomandata efectuarea unor teste de alergie la nivelul pielii. Un astfel de test este sigur si rapid si poate ajuta la identificarea alergenului ce este responsabil in ceea ce priveste aparitia sinuzitei.

Tratamente si medicamente

Scopul tratarii sinuzitei cronice este de a reduce inflamatia sinusurilor, de a elimina cauza care sta la baza aparitiei sinuzitei, de a reduce numarul de sinuzite pe care puteti sa le aveti in decursul unui an.

Medicul poate recomanda tratamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor sinuzitei. Acestea includ:

-Irigari nazale saline – le pulverizati in nas pentru a clati narile.

-Corticosteroizii nazali – aceste spray-uri nazale ajuta la prevenirea si tratarea inflamatiilor. Exemplele includ fluticazona, budesonidul, triamcinolonul, mometazona.

-Corticosteroizii pe cale orala sau injectati – aceste medicamente sunt folosite pentru a reduce inflamatia sinuzitei severe, mai ales daca aveti polipi nazali.

-Decongestionante – aceste medicamente sunt disponibile sub forma de lichid, tablete sau spray-uri nazale. Sunt administrate pentru cateva zile, cel mult. In caz contrar, ele pot provoca revenirea congestiei mai severe.

-Antialgicele, cum ar fi aspirina, acetaminofenul sau ibuprofenul.

-Antibioticele. Aceste medicamente sunt uneori necesare pentru sinuzita daca aveti o infectie bacteriana. Cu toate acestea, sinuzita cronica este adesea cauzata de altceva in afara de bacterii, deci antibioticele nu ajuta intotdeauna in tratarea diverselor cazuri de sinuzita.

-Interventiile chirurgicale – in cazurile in care nu scapati de sinuzita cu ajutorul diferitelor tipuri de tratamente si medicamente, chirurgia endoscopica a sinusurilor poate fi o optiune.

Pentru aceasta procedura, medicul foloseste un endoscop, un tub subtire, flexibil, la care are atasata o lumina pentru a explora pasajele sinusurilor. Apoi, in functie de sursa de obstructie, medicul poate folosi diverse instrumente pentru a elimina tesutul sau a da deoparte un polip ce cauzeaza blocajul nazal. Marirea deschiderii sinusurilor inguste poate fi o optiune pentru imbunatatirea drenajului.

Tratamente ce se pot realiza acasa. Aceste etape pot ajuta in ameliorarea simptomelor sinuzitei:

-Odihna – acest aspect va ajuta sa luptati impotriva inflamatiilor corpului si provoaca o recuperare mai rapida.
-Hidratati-va cu lichide, cum ar fi apa si suc natural de fructe – acest lucru ajuta la diluarea secretiilor mucoasei si ajuta la promovarea drenajului. Evitati bauturile care contin cofeina sau alcool, deoarece acestea va pot deshidrata. Consumul excesiv de alcool poate provoca umflarea mucoasei sinusurilor si a nasului.
-Aplicati comprese cu apa calda pe fata – puneti prosoape calde, umede in jurul nasului, obrajilor si al ochilor pentru a usura starea de durere faciala.
-Clatiti pasajele nazale – utilizati o sticla special conceputa pentru a clati narile. Acest remediu, numit si lavaj nazal, este benefic in totalitate pentru sinusuri.
-Dormiti cu capul in sus – acest lucru ajuta la scurgerea secretiilor din sinusuri, reducand congestia nazala.

Sectiune sustinuta de:

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Tel: 0761334525
Fagaras, Str. Ghioceilor Nr1, Policlinica Parter

Medici

medic primar CONDREA NINA
ORL - CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Fagaras, 0761334525

Citeste si despre:

De ce apare si cum tratam sinuzita Sinuzita: simptome mai putin cunoscute ale bolii Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Sinuzita acuta se manifesta prin diverse simptome. Afla care sunt acestea Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Complicatiile racelii Stimularea imunitatii la copii Durerea oculara Infectiile cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae) Polipii nazali
Cere sfatul medicului ×