Scleroza multipla, o boala autoimuna care afecteaza peste 2,5 milioane de oameni in lumea intreaga, creste semnificativ sansele instalarii osteoporozei.
Prin urmare, mentinerea sanatatii osoase trebuie sa fie o prioritate pentru pacientii cu acest diagnostic.
In afara de faptul ca poate conduce la pierderea densitatii osoase, scleroza multipla afecteaza si echilibrul corporal, cauzeaza slabiciune musculara si mobilitate scazuta. Toti acesti factori cresc riscul producerii fracturilor osoase, in special la varste inaintate.
Afectiune neurologica cronica, scleroza multipla produce disfunctii la nivelul sistemului nervos central, afectand cu precadere maduva spinarii, nervii optici si creierul. Totodata, boala face dificile controlul muscular si mentinerea echilibrului corporal. De aceea, pacientii cu scleroza multipla sunt expusi mai multor factori de risc asociati cu producerea de fracturi osoase imobilizarea corporala progresiva, deficienta in vitamina D etc. Durata dizabilitatilor motorii este o componenta majora a pierderii densitatii osoase.
O comparatie intre scleroza multipla si osteoporoza arata ca cele doua boli aparent diferite prezinta factori de risc asemanatori. De pilda, deficienta in vitamina D si fumatul cresc atat riscul pierderii densitatii osoase, cat si sansele instalarii sclerozei multiple. Pacientii care se lupta ani la randul cu scleroza multipla sunt mai putin activi (din pricina dizabilitatilor specifice bolii), iar sedentarismul este un factor important care contribuie la debutul osteoporozei.
Corticosteroizii utilizati frecvent in tratamentul sclerozei multiple pot compromite sanatatea oaselor. Acestia afecteaza procesul producerii celulelor osoase, crescand numarul celulelor care impiedica mentinerea sanatatii sistemului osos. Tot corticosteroizii fac dificila absorbtia calciului, inhiband si productia de estrogen, hormon important pentru integritatea oaselor.
Totodata, citokinele care produc inflamatii in scleroza multipla au fost identificate si in randul pacientilor diagnosticati cu osteoporoza.
Pacientii cu scleroza multipla au nevoie de o monitorizare atenta a nivelului de vitamina D si a densitatii osoase, efectuata de medicul curant. Daca factorii de risc pentru osteoporoza precum varsta, sexul sau rasa nu pot fi controlati, exista numeroase alte cai prin care se pot reduce considerabil riscurile asociate cu deteriorarea sanatatii osoase.
- Aportul suficient de vitamina D. Acest nutrient esential joaca un rol central in mentinerea sanatatii osoase si musculare. Vitamina D faciliteaza absorbtia calciului in organism, contribuind in mod direct la intarirea oaselor. Expunerea suficienta la soare, consumul de alimente bogate in vitamina D (pestele gras, galbenusul de ou, cerealele si laptele fortificate etc.) si suplimentele alimentare sunt principalele moduri de asigurare a aportului suficient al acestei vitamine. Pacientii cu scleroza multipla trebuie sa apeleze frecvent la analizele medicale care releva nivelul vitaminei D in organism.
- Exercitiile fizice de sustinere a propriei greutati. In acest tip de antrenamente, oasele si muschii lucreaza impotriva fortei gravitationale, iar intreaga greutate corporala este suportata de membrele inferioare. Joggingul, mersul pe jos sau urcatul si coboratul scarilor contribuie la intarirea oaselor si sunt recomandate in prevenirea osteoporozei. Efectuarea lor regulata reduce considerabil riscul pierderii densitatii osoase, mai ales in cazul bolnavilor de scleroza multipla.
- Administrarea controlata a steroizilor. Recidiva simptomelor sclerozei multiple este tratata de obicei cu steroizi, substante care afecteaza modul in care corpul metabolizeaza calciul si vitamina D (crescand astfel riscul pierderii densitatii osoase). In cazul pacientilor care urmeaza frecvent tratamente cu steroizi, iar sanatatea osoasa pare sa fie compromisa, medicul curant poate gasi alternative la acest tratament.
- Monitorizarea densitatii osoase. Pacientii cu scleroza multipla trebuie sa intrebe medicul despre frecventa recomandata a screeningului densitatii osoase. Masurarea cantitativa a densitatii minerale osoase prin absorbtiometrie duala cu raze X (DXA) este metoda de diagnostic standardizat a osteoporozei primare, ce permite atat evaluarea integritatii oaselor, cat si a eficacitatii tratamentului urmat de pacient. Riscul expunerii la radiatiile emise de aparat este unul scazut, chiar insignifiant prin comparatie cu beneficiul depistarii timpurii a osteopeniei (nivelul densitatii osoase care anunta instalarea osteoporozei).
- Adoptarea unui mod de viata sanatos. Fumatul afecteaza in mod direct nivelul vitaminei D din organism, de aceea pacientii cu scleroza multipla se expun unui risc major de imbolnavire daca dau curs acestui viciu. La fel de periculos este si consumul de alcool. Bauturile alcoolice impiedica absorbtia corecta a calciului in oase si afecteaza mobilitatea corporala si echilibrul, crescand semnificativ riscul producerii unor fracturi osoase.
- Mentinerea unei greutati corporale optime. Controlul kilogramelor este o alta componenta importanta a procesului de prevenire a osteoporozei, mai ales in cazul pacientilor diagnosticati cu scleroza multipla. O greutate corporala prea mare exercita o presiune crescuta asupra oaselor, punandu-le sanatatea in pericol.
- Prevenirea accidentarilor. Din pricina dizabilitatilor motorii si vizuale cu care se confrunta bolnavii cu scleroza multipla, riscul accidentarilor este foarte crescut. Prin urmare, este recomandat ca in locuinta sa nu existe prea multe covoare, piese de mobilier care sa impiedice deplasarea usoara sau alte obiecte contondente periculoase. Folosirea unui baston nu trebuie sa fie ocolita, daca mobilitatea corpului si echilibrul sunt grav afectate.
- Tratamentul prompt. Pacientii cu scleroza multipla care sufera accidentari usoare nu trebuie sa amane vizita la medic, intrucat o simpla entorsa poate produce complicatii grave in cazul usor oase fragile.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.