Cum sa recunosti scleroza multipla

Actualizat: 20 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Scleroza multipla (SM) este o afectiune care afecteaz sistemul nervos central. Cele mai multe imbolnaviri apar la persoanele care au varsta intre 20 si 40 de ani, insa si copiii si batranii pot fi diagnosticati cu aceasta boala. La nivel mondial, peste 2,3 milioane de persoane sunt afectate de ea.

Creierul, nervii optici si maduva spinarii sunt conectate prin fibre nervoase. Cand invelisul acestora se deterioreaza, impulsurile care se transmit intre acestea se intrerup.

Simptomele bolii

Oboseala: apare in 80% din cazurile de scleroza multipla si afecteaza activitatile persoanei in cauza.

Dificultati de mers: pierderea echilibrului, tremurat al picioarelor.

Amorteala: amorteala fetei, a bratelor si picioarelor este adesea primul simptom experimentat de catre cei diagnosticati cu SM.

Spasme: rigiditate si o gama larga de spasme musculare involuntare; pot aparea atat la membrele inferioare, cat si la cele superioare, dar sunt mult mai frecvente la picioare.

Slabiciune: apare pentru ca muschii nu mai sunt utilizati cum trebuie, din cauza deteriorarii nervilor care ii stimuleaza.

Probleme de vedere: printe primele simptome ale SM se numara problemele de vedere. Incepe prin vedere incetosata, durere la miscarea ochilor.

Ameteli: cei care au aceasta boala se pot confrunta adesea cu ameteli dar si cu vertigo.

Tulburari sexuale: sunt comune la cei care au aceasta boala, mai ales din cauza oboselii, a afectarii sistemului nervos central, dar si a factorului psihologic.

Constipatia: este des intalnita in randul persoanelor cu SM. Problemele pot fi de obicei gestionate prin dieta, aportul de lichide consumat, activitatea fizica si medicatia.

Durere: episoadele dureroase sunt frecvente in SM . 55% dintre persoanele cu SM au avut dureri semnificative la un moment dat si aproape jumatate au avut dureri cronice.

Schimbari ale functiei cognitive: este afectata capacitatea de invatare, memoria si apare deficitul de atentie.

Depresia: un alt simptom al acestei afectiuni este depresia. De asemenea, apar schimbari bruste de dispozitie, iritabilitate, stari de anxietate.

Dificultati de vorbire: pe masura ce boala avanseaza, pot aparea dificultati de vorbire. Aceste probleme apar la aproximativ jumatate dintre persoanele diagnosticate cu scleroza multipla. Episoadele se acutizeaza in perioadele de oboseala si de stres.

Dificultati de inghitire: disfagia apare din cauza leziunilor de la nivelul nervilor care controleaza muschii care fac legatura dintre cavitatea bucala si gat. Simptomele acestea apar in stadii mai inaintate ale afectiunii.

Tremor: poate aparea in diferite parti ale corpului, mai ales in perioadele de agitatie ale celor care sufera de scleroza multipla.

Probleme de respiratie: apar din cauza afectarii muschilor, tot in stadiul avansat al bolii

Dureri de cap: desi nu este un simptom frecvent intalnit in scleroza multipla, pacientii experimenteaza si diferite forme de cefalee.

Mancarimi: pruritul este si un semn al sclerozei multiple. De asemenea, pot fi simtite furnicaturi la nivelul pielii.

Persoane predispuse la afectiune

Tot mai multe studii sugereaza ca deficienta de vitamina D favorizeaza dezvoltarea sclerozei multiple. Boala este mai des intalnita in nordul Europei si in Canada, unde expunerea la soare, care ajuta la asimilarea vitaminei D, este mai de scazuta in sezonul rece.

Persoanele care au rude de gradul I care sufera de aceasta boala au sanse mai mari sa o dezvolte pe parcursul vietii. In acelasi timp,incidenta bolii este mai crescuta in cazul femeilor decat al barbatilor.


Citeste si despre:

Scleroza multipla: mentinerea intimitatii Recuperarea in scleroza multipla Scleroza multipla Scleroza multipla - semne care nu trebuie ignorate 7 raspunsuri importante pentru cele mai frecvente intrebari despre scleroza multipla Imbunatatirea sanatatii oaselor in scleroza multipla Scleroza multipla la copii Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Ce este si cum tratam scleroza multipla pediatrica Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple 10 simptome timpurii ce pot indica prezenta sclerozei multiple Stadiile sclerozei multiple Scleroza primara laterala Ce este si cum se manifesta scleroza tuberoasa Sindromul Leigh, patologie rara a sistemului nervos central