Tulburarea bipolara - cum recunosti aceasta afectiune?

Actualizat: 03 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tulburarea bipolara este o afectiune mentala caracterizata prin schimbari extreme ale starii de spirit, cu fluctuatii ale nivelului de energie, fiind afectat inclusiv modul de gandire si de relationare.

Mai este cunoscuta si drept boala maniaco-depresiva. Poate fi confundata usor cu alte boli, motiv pentru care trei sferturi dintre cazuri raman netratate.

Tulburarea bipolara este, in esenta, o tulburare afectiva. Denumirea de "bipolara" se refera la cele doua extreme ale dispozitiei, si anume depresia si mania, la pendularea ciclica intre exaltare si disperare.

In timpul acestor schimbari anormale, pacientul gaseste de obicei dificil sa-si finalizeze sarcinile de zi cu zi. Afectiunea este o boala psihica grava, care poate distruge relatii, poate submina perspectivele de cariera si poate afecta grav performantele academice.

Din fericire, afectiunea este tratabila, iar cu ingrijirea adecvata, pacientii pot duce o viata normala, pot avea un serviciu si pot urma studii universitare.

Care sunt manifestarile in tulburarea bipolara

Un pacient cu tulburare bipolara inregistreaza fluctuatii severe ale starii de spirit. Trece rapid de la depresie la exaltare si invers. Practic, se afla cand intr-o situatie, cand in alta, foarte rar in echilibru emotional.

Tulburarea bipolara nu are nimic de-a face cu suisurile si coborasurile pe care fiecare persoana le experimenteaza in viata. Este mult mai severa, debilitanta.

Principalele simptome in cazul episoadelor euforice sunt:

- Sentiment de entuziasm exacerbat
- Stima de sine exagerata
- Gandire afectata
- Logoree
- Idei bizare
- Agresivitate
- Apetit sexual crescut, uneori promiscuu
- Abuz de droguri ilegale si / sau alcool
- Lipsa de concentrare
- Performante slabe la scoala / serviciu

Principalele simptome in cazul episoadelor depresive sunt:

- Sentiment de disperare, de lipsa de speranta
- Tristete extrema
- Ganduri sinucigase
- Insomnie
- Anxietate cu privire la lucruri banale
- Sentiment de vinovatie
- Pierdere / crestere in greutate
- Oboseala extrema, apatie
- Pierderea interesului pentru activitati care altadata ii faceau placere
- Atentie diminuata
- Iritabilitate sporita care porneste de la lucruri banale precum mirosuri, imbracaminte prea stramta, etc.

In ambele episoade maniacale si depresive isi poate face loc psihoza, adica pacientii nu pot face diferenta intre fantezie de realitate.

Simptomele de psihoza pot include iluzii (convingeri false, dar puternic resimtite) si halucinatii (vad lucruri care nu sunt acolo). Aceste simptome afecteaza functionarea sociala sau profesionala a individului.

Diagnostic si tratament

Diagnosticarea se face de catre un medic psihiatru. Aceasta se realizeaza prin observarea simptomatologiei, realizarea unei anamneze pentru a vedea trecutul, linia ereditara.

Tulburarea bipolara poate fi tratata cu ajutor medicamentos. Tratamentul este unul de lunga durata, fiind adaptat in functie de situatie.

Pacientul are nevoie de suportul emotional al familiei. Acesta consta in intelegere si rabdare. In plus, pacientul are nevoie de multa odihna, ceea ce presupune un orar de somn bine stabilit.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Modalitati de a combate depresia sezoniera Mituri legate de tulburarea bipolara Tulburarea bipolara Tulburarea bipolara: mania si depresia Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare Tulburarea bipolara la copii Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Tulburarea bipolara este ereditara? Diferenta dintre tulburarea bipolara de tip I si cea de tip II Psihoza din tulburarea bipolara Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile? Ce influenta au genele in tulburarea bipolara? Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara Modalitati de a preveni depresia prenatala