Macrosomia fetala este o patologie a fatului/nou-nascutului in care greutatea acestuia in timpul sarcinii este prea mare. Nasterea unui fat de dimensiuni si greutate mare poate fi dificila, cu mai multe riscuri de rupturi vaginale sau alte probleme ale nasterii. Daca medicul ginecolog/neonatolog considera ca greutatea copilului este prea mare (mai mult de 5 kg), va recomanda nasterea prin operatia de cezariana.
Nasterea unui fat de dimensiuni mari va creste riscul de complicatii ale nasterii, iar majoritatea problemelor afecteaza mama. Exista insa si consecinte asupra fatului.
Cele mai comune dintre acestea includ:
• Leziuni ale canalului nasterii, tractului genital sau perineului
• Leziuni ale organelor genitale interne si externe
• Hemoragii severe postpartum
• Ruptura de uter
• Travaliu prelungit
• Modificari ale frecventei cardiace a fatului, in timpul travaliului
Nou-nascutul dumneavoastra este de asemenea la risc de complicatii, atunci cand are loc nasterea pe cale vaginala.
Cea mai serioasa problema ce poate aparea este distocia umerilor. Aceasta apare atunci cand capul fatului reuseste sa iasa din canalul nasterii, insa umerii raman blocati la nivel uterin. Este o problema severa ce poate aparea in orice nastere, dar este mai frecventa la nou-nascutii cu macrosomie.
Consecintele distociei umerilor asupra nou-nascutului pot fi:
• Fracturi ale oaselor fatului
• Leziuni ale plexului brahial (plex nervos ce transmite semnale bratelor)
• Leziuni cerebrale
Alte complicatii imediat dupa nastere ale acestor nou-nascuti pot fi eritrocitoza, ceea ce duce la icter neonatal accentuat, hipoglicemia si tulburarile de respiratie.
In timpul sarcinii, deseori dimensiunile si greutatea fatului nu pot fi estimate cu exactitate. Pacientele pot observa un castig in greutate mai mare decat ar fi in mod normal si dimensiuni crescute ale cavitatii uterine. De asemenea, medicul ginecolog poate efectua cateva masuratori estimative ale inaltimii si greutatii fatului. In rest, majoritatea simptomelor de sarcina sunt aceleasi indiferent de dimensiunea fatului.
Medicul poate suspecta ca nou-nascutul dumneavoastra are macrosomie, daca:
• Are inaltime fundica crescuta (o masuratoare specifica din sarcina)
• Ati luat multe kg in plus in timpul sarcinii
• Aveti diabet gestational
• Ati mai avut sarcini cu feti cu macrosomie in trecut
• Sarcina este trecuta de termen
Medicul ginecolog care se ocupa de sarcina dumneavoastra va face o ecografie clasica, in care va incerca sa estimeze greutatea fatului si cantitatea de lichid amniotic.
Ecografia permite obtinerea unor imagini clare ale fatului si astfel evaluarea stadiului sau de crestere si dezvoltare, insa ca orice alta examinare, are limitarile ei. Exista intotdeauna o posibila eroare de 10% atunci cand se estimeaza greutatea fatului.
Una dintre masuratorile pe care le face medicul este distanta fundica, care reprezinta distanta de la varful uterului pana la osul pubic.
Istoricul sarcinii si al pacientei pot de asemenea influenta modul de crestere al fatului si momentul nasterii.
Daca testele de monitorizare indica ca fatul este mare si este suspectata macrosomia, medicul poate sugera teste ulterioare pentru a monitoriza sanatatea fetala si pentru a stabili metoda de nastere.
Tratamentul macrosomiei se focuseaza pe controlul altor patologii precum diabetul zaharat sau obezitatea mamei. Dumneavoastra, impreuna cu medicul, veti stabili un plan de tratament inca din timpul sarcinii, pentru a incerca sa reduceti riscul de nastere cu riscuri. In majoritatea cazurilor, implementarea unei diete echilibrate si sanatoase si exercitiile fizice regulate ajuta la reducerea greutatii din sarcina si astfel la reducerea riscului de macrosomie.
Medicul va discuta cu dumneavoastra riscurile unei nasteri pe cale vaginala. In unele cazuri, nasterea prin cezariana este cea mai sigura optiune. Nasterea inainte de termen nu reduce riscul de complicatii, astfel ca aceasta este optim de realizat la 39 de saptamani sau mai tarziu. Nu in toate cazurile este nevoie de cezariana, insa este de cele mai multe ori o varianta mai sigura atat pentru mama cat si pentru fat.
Macrosomia fetala este deseori imprevizibila. Diagnosticul este deseori stabilit doar dupa nastere, atunci cand nou-nascutul este cantarit. Copiii se pot naste mai mari, cu greutate mai mare, chiar si in lipsa factorilor de risc materni.
La pacientele la care exista insa istoric de sarcini cu macrosomie sau exista anumiti factori de risc, se pot lua masuri pentru a minimiza riscul de macrosomie fetala.
Acestea constau in:
• Urmati ingrijirile prenatale regulate. Consulturile frecvente permit urmarirea atenta a progresului fatului si de asemenea va ofera sansa de a adresa intrebarile eventuale.
• Monitorizati-va greutatea. Greutatea mamei este importanta atat inainte de sarcina cat si pe parcursul ei.
• Gestionati diabetul gestational. Diabetul gestational este cel ce apare in timpul sarcinii. Atat mamele diagnosticate cu diabet inainte de sarcina, cat si cele cu diabet gestational, trebuie sa ia toate masurile pentru a-si controla afectiunea cat mai bine, incat diabetul este un factor de risc pentru macrosomie.
• Mentineti-va activa. Aceasta este o metoda de preventie a obezitatii si astfel a macrosomiei, iar efortul fizic nu ar trebui oprit atunci cand ramaneti insarcinata
Cercetatorii ne spun ca acesti copii, nascuti cu macrosomie, au risc crescut de a dezvolta alte patologii in timpul vietii, precum:
• Hipoglicemie
• Obezitate infantila
• Sindrom metabolic, cu risc crescut de diabet si boli cardio-vasculare
Nou-nascutii care sufera leziuni sau fracturi in timpul nasterii se recupereaza complet, de cele mai multe ori. Riscurile pe care le impune insa macrosomia nu pot fi trecute cu vederea si ar trebui, pe cat posibil, evitata aceasta problema.
Macrosomia fetala poate cauza complicatii serioase in timpul nasterii, complicatii ce vizeaza atat mama cat si fatul.
Cauzele sunt multiple, principalele doua fiind obezitatea materna si diabetul zaharat. Prin preventia si controlul acestor factori de risc, puteti preveni ca bebelusul dumneavoastra sa se nasca cu macrosomie.
Desi macrosomia implica riscuri ale nasterii pentru mama si fat, starea generala de sanatate a fatului nu este de regula afectata.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17795-fetal-macrosomia
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fetal-macrosomia/symptoms-causes/syc-20372579
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.