Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii

Actualizat: 15 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce reprezinta legarea trompelor uterine


Legarea trompelor uterine este termenul general folosit pentru orice procedura chirurgicala ce duce la blocarea trompelor uterine, cu scopul de a preveni si opri posibilitatea de sarcina. In cazul in care luati in considerare aceasta procedura, este important sa intelegeti intreg procesul, cu avantajele si dezavantajele acestuia, inainte de a lua o decizie finala.

Notiuni de anatomie

Trompele uterine sunt formatiuni sub forma de tub ce unesc ovarele de uter. In timpul fertilizarii, ovulul paraseste ovarul si traverseaza trompele catre uter, pentru implantare. In acelasi timp, lichidul spermatic ajunge prin uter in trompele uterine, pentru a se intalni cu ovulul. Atunci cand trompele uterine sunt blocate, sperma si ovulele sunt tinute departe una de cealalta, iar conceptia este impiedicata.

Legarea trompelor uterine consta in legarea efectiva sau doar strangerea acestor tuburi, existand mai multe modalitati de a realiza blocarea.

Avantajele legarii trompelor uterine

• Se efectueaza doar o data. Faptul ca se efectueaza doar o data in viata constituie un avantaj major pentru femeile sigure ca nu vor sa aiba copii in viitor. Procedura nu trebuie repetata sau verificata periodic. Majoritatea procedurilor de ligatura a trompelor uterine pot fi reversibile.

• Functioneaza. Orice procedura de legare a trompelor uterine este eficienta, cu o eroare de sub 1%, ceea ce inseamna 1 din 200 de femei ce raman insarcinate chiar si dupa aceasta interventie.

• Nu va afecteaza hormonal. Este una dintre putinele metode contraceptive ce nu interfereaza cu nivelul hormonilor feminini, nu modifica menstruatia si nu influenteaza varsta de menopauza. Comparativ cu pastilele contraceptive, nu induce stari emotionale sau modificari de comportament, castig in greutate sau menstruatii mai dificile.

• Nu e nevoie sa va amintiti nimic. Nu trebuie sa va amintiti sa luati pastila zilnica, sa folositi prezervativ sau sa numarati zilele din calendar pentru a evita o sarcina. Acest lucru poate oferi un sentiment de relaxare multor femei.

• Poate reduce riscul de cancer ovarian . Cercetatorii nu sunt siguri de ce se intampla acest lucru, dar studiile au aratat ca riscul de a dezvolta cancer ovarian este semnificativ mai mic la femeile ce au aceasta procedura fata de cele care nu au.

Astfel, daca o sarcina reprezinta un risc al sanatatii dumneavoastra sau a copilului, sau daca sunteti siguri, atat dumneavoastra cat si partenerul, ca nu doriti sa ramaneti insarcinata niciodata, procedura de legare a trompelor uterine este eficienta si potrivita.

Dezavantajele legarii trompelor uterine

Procedura de inversare a ligaturii trompelor uterine nu este potrivita pentru toate femeile. Specialistii vor lua in considerare diversi factori pentru a determina daca interventia va avea succes.

• Nu va protejeaza impotriva BTS (Boli cu Transmitere Sexuala). Pentru a preveni diversele boli cu transmitere sexuala, in special in cazul in care aveti parteneri multipli, tot va trebui sa folositi prezervativul.

• Sarcina
. Foarte rar, dar se poate intampla ca interventia sa nu functioneze. Daca si cea mai mica parte dintr-o trompa nu este blocata, puteti ramane insarcinata.

• Sarcina ectopica. In putinele cazuri in care femeile raman insarcinate dupa legarea trompelor uterine, sarcina poate fi ectopica, ceea ce inseamna ca fatul nu se dezvolta in interiorul uterului, ci in cu totul alt loc. Sarcina ectopica poate face ca trompa sa se rupa, ducand la sangerare puternica, cu nevoia de chirurgie de urgenta pentru a o repara.

• Riscurile interventiei chirurgicale. Ca in orice operatie, vor exista riscuri pe care medicul vi le va expune inainte de interventie. Riscurile includ hemoragii sau distrugeri ale intestinului, vezicii urinare sau a vaselor de sange mari.

• Sindromul post-legare. S-a descris un sindrom specific ce apare imediat dupa operatia de legare a trompelor, caracterizat prin scaderea brusca si rapida a nivelului de hormoni estrogeni si progesteron. Simptomele seamana mult cu cele ale menopauzei: puseuri de caldura, transpiratii nocturne, schimbari de dispozitie, probleme cu somnul, menstruatii neregulate, dificile.

• Risc de infectie. Exista o probabilitate mica de a avea o infectie la locul inciziei sau de a reactiona negativ la anastezie. Totusi, acestea nu sunt probleme grave sau neintalnite.

Riscul de a trece prin aceste probleme este mai mare la persoanele supraponderale sau cu obezitate, diabet zaharat sau boala inflamatorie pelvina.

Ce se intampla in timpul procedurii?

Operatia de legare a trompelor uterine are loc intr-un spital sau intr-o clinica medicala. Medicul chirurg impreuna cu anestezistul va vor administra medicatia care va va adormi, fie prin anestezie generala fie prin rahianestezie (bloc spinal). Astfel, nu veti simti nimic in timpul procedurii.

Fiind o procedura destul de simpla, poate fi efectuata chiar si imediat dupa o nastere sau in timpul operatiei de cezariana.

In timpul unei legari clasice, chirurgul va face doua mici incizii la nivelul abdomenului, pe unde va introduce laparoscopul, un tub subtire si lung prevazut cu o camera de filmat foarte mica, ce va oferi acces si vizibilitate. Abdomenul este apoi umplut cu un gaz (dioxid de carbon), pentru a mari vizibilitatea. Instrumentele chirurgicale sunt introduse prin aceleasi 2 incizii, iar chirurgul efectueaza procedura aleasa, prin taieturi, izolari, clampari sau legarea trompelor uterine.

Intr-un final, inciziile vor fi suturate si inchise complet. Veti putea merge acasa in aceeasi zi, sau cel tarziu ziua urmatoare.

Recuperarea dupa interventie

In cele mai multe cazuri, pacientele au putut merge acasa la cateva ore dupa procedura. Locurile de incizie va pot da o stare de disconfort in imediata perioada. Alte mici probleme dupa operatie sunt crampele abdominale, ameteala, oboseala sau o durere de gat, din cauza anesteziei. De asemenea, poate aparea balonarea, care va trece in cateva zile.

Asteptati 48 de ore dupa operatie inainte de a face dus. Nu insistati in locurile unde au fost facute incizile pentru cel putin o saptamana.

Din punct de vedere al activitatii sexuale, puteti avea contact sexual la o saptamana dupa operatie, fara a mai folosi alte metode contraceptive. Totusi, nu uitati ca operatia de legare a trompelor nu va protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, deci prezervativul este inca foarte recomandat.

De altfel, puteti reveni la activitatile zilnice dupa cateva zile de la operatie, dar evitati ridicatul greutatilor pana cand medicul va va da permisiunea.

Concluzie

Alegerea acestei interventii chirurgicale, de legare a trompelor uterine, este o decizie personala ce ar trebui cantarita atent, de catre ambii parteneri din cuplu. Pentru femeile absolut sigure ca nu vor o sarcina in viitor, este o alegere sigura si eficienta, avand totusi dezavantajele ei. Informati-va si consultati-va cu un medic specialist inainte de a lua aceasta decizie.


Bibliografie:
https://www.webmd.com/sex/birth-control/should-i-get-my-tubes-tied


Citeste si despre:

Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Alegerea metodei contraceptive potrivite Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Tot ce trebuie stiut despre vasectomie Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Ligatura trompelor uterine Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia) Histerosalpingograma