Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine

Actualizat: 28 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Reanastomoza tubara este una dintre solutiile de restabilire a fertilitatii dupa interventia de legare a trompelor. Multe femei apeleaza la ligatura tubara ca metoda contraceptiva permanenta, insa ajung sa se razgandeasca si sa doreasca din nou copii. Exista solutii pentru reversibilitatea acestui tip de sterilitate la femei.

Modul de realizare a reanastomozei

In cazul in care femeile se prezinta la medic cu trompele legate si solicita desfacerea lor, medicii recurg la una dintre cele mai eficiente metode - reanastomoza tubara. Aceasta tehnica de microchirurgie poate fi folosita si pentru unele cazuri de obstructie a trompelor uterine, dar este mai indicata la desfacerea ligaturii lor.

Inainte de a realiza interventia, medicii se asigura ca femeile care solicita procedura mai au inca trompele suficient de lungi pentru a putea fi repozitionate si pentru a li se reda functia reproductiva. Lungimea trompelor dupa legare este esentiala in procesul de restabilire a fertilitatii feminine. Ei fac acest lucru cu ajutorul metodei de investigare laparoscopice.

Pentru efectuarea operatiei se apeleaza la o metoda numita laparotomie. Aceasta presupune o incizie abdominala transversala de numai 4 cm, cat mai aproape de osul pubian.

In timpul reanastomozei, medicul taie portiunea legata din trompe, indeparteaza "nodul" sau partea afectata si apoi uneste capetele sanatoase ale fiecarei trompe in parte. Acestea sunt realiniate cu ajutorul unui stent si apoi sunt reatasate prin suturi. Incizia abdominala este inchisa cu ajutorul cusaturilor chirurgicale.

Sansele de sarcina dupa reanastomoza tubara

Operatia are foarte mari sanse de reusita in redarea functiilor reproductive trompelor, dar sansele de a ramane insarcinata dupa operatie depind si de alti factori asociati cu varsta, problemele de sanatate sau stilul de viata adoptat. Femeile sanatoase pot ramane din nou insarcinate in mai putin de 6 luni de la interventie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Fimbrioplastia, metoda de deblocare a trompelor uterine obstructionate Sarcina ectopica - simptome, complicatii si tratament Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Inversarea ligaturii trompelor uterine Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Alegerea metodei contraceptive potrivite Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Cum ajuta acidul hialuronic in tratarea bolilor respiratorii De ce transpira picioarele si cum scapam de aceasta problema neplacuta si urat mirositoare Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Tot ce trebuie stiut despre vasectomie Infertilitatea cuplului Metode contraceptive Metodele contraceptive permanente Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Infertilitatea - sterilitatea