Cresterea sanselor de a ramane insarcinate

Actualizat: 13 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Unele cupluri pot concepe cu usurinta, dar acest lucru poate fi o problema in cadrul altor cupluri care incearca sa conceapa un copil. Daca ati incercat sa obtineti o sarcina si nu ati reusit, nu intrati in panica. Unul din sase cupluri sunt infertile.

Sarcina este rezultatul unei combinatii complexe de factori si evenimente. Cand incercati sa aveti un copil, sansele lunare de conceptie in urma unui contact sexual neprotejat sunt de doar 20%.

O data pe luna, hormonii feminini stimuleaza ovarele sa elibereze un ovul si are loc ovulatia. Din pacate, ciclul menstrual neregulat poate sa scada fertilitatea unei femei. In plus, fertilitatea scade odata cu varsta: la femeile de peste 40 de ani exista probabilitati de doar 5% de a concepe. Totusi, daca sarcina se lasa asteptata ar putea fi necesare mai multe investigatii pentru depistarea cauzelor care ar putea duce la intarzierea acesteia.

Act sexual regulat in perioada de ovulatie

Una dintre cele mai bune metode ca o femeie sa ramana insaricnata, este de a avea contact sexual regulat in perioada de ovulatie. Ovulatia este momentul in care este eliberat un ovul din ovar. La femeile cu ciclurile menstruale regulate, ovulatia se produce cu 12-14 zile inainte de debutul fluxului menstrual urmator. Actul sexual ar trebui sa aiba loc din doua in doua zile, cu aproximativ sase zile de la momentul ovulatiei si aproximativ patru zile dupa ovulatia estimata.

Acest lucru este recomandat, intrucat ovulatia poate varia chiar si la femeile cu cicluri menstruale regulate. Cea mai buna pozitie sexuala pentru conceptie se presupune ca este pozitia misionarului (barbatul deasupra). Dupa contactul sexual femeia va ramane in pat si isi va ridica zona pelvina cu ajutorul unei perne. Va ramane in aceasta pozitie cel putin jumatate de ora.

Potrivit expertilor, forta de gravitatie scurteaza timpul in care sperma ajunge in trompele uterine. Totusi, femeile care sunt predispuse la infectii ale tractului urinar ar trebui sa urineze imediat dupa actul sexual.

In cazul in care ciclurile menstruale sunt neregulate ar putea fi necesar consultul la medic si monitorizarea, pentru a se sti cu exactitate cand are loc ovulatia.

O alta modalitate prin care o femeie poate afla cand se afla in perioada fertila, o reprezinta testarea cu ajutorul testelor de ovulatie. Momentul ovulatiei poate fi depistat si cu ajutorul masurarii temperaturii bazale, care presupune masurarea temperaturii corpului in fiecare dimineata, inainte de orice alta activitate. Daca temperatura creste si ramane ridicata se prespune ca ovulatia a avut loc.

In cazul in care actul sexual si ovulatia coincid, iar sarcina se lasa asteptata chiar si dupa mai multe incercari, este indicata apelarea la consultanta de specialitate pentru a se determina daca sunt necesare analize pentru depistarea cauzei infertilitatii.

Pregatiti-va corpul pentru a creste probabilitatile conceptiei

1. Inainte de a ramane insarcinate este recomandat sa aveti o greutate optima care sa nu afecteze durata ciclurilor menstruale si nici sa nu inhibe ovulatia. O greutate excesiva poate afecta echilibrul hormonilor, dar si fertilitatea.

2. Femeile trebuie sa faca exercitii fizice in mod regulat nu doar pentru a creste sansele de a ramane insarcinate, ci si pentru a sustine organismul sa faca fata cerintelor fizice ale unei sarcini.

3. Atat barbatii, cat si femeile trebuie sa renunte la fumat si la alcool. Fumatul priveaza organismul de substantele nutritive esentiale unei stari maxime de fertilitate: zinc, seleniu si vitamina C. In schimb, va creste nivelul substantelor toxice din sange, cum ar fi cadmiu si plumb.

4. Viitoarele mame nu vor face exces de medicamente. Vor evita ibuprofenul, anumite antibiotice, medicamentele antiacneice, diureticele si antihistaminicele, daca acestea planifica o sarcina. Acestea pot influenta in mod negativ calitatea mucusului cervical sau pot determina uscaciunea colului uterin.

5. Persoanele de sex feminin care doresc sa ramana insarcinate vor lua suplimente cu acid folic, cu cel putin trei luni inainte de a concepe, pentru a reduce riscul ca micutul sa aiba defecte de tub neural.

Pentru ca este dificil sa se acopere doza zilnica recomandata de acid folic prin alimentatie, se va utiliza in fiecare zi cate un supliment in doza unica de 400 mcg, pentru a proteja sanatatea copilui inainte de conceptie, iar dupa ce sarcina s-a confirmat, cantitatea de acid folic va creste la 600 mcg pe zi.

6. Barbatii trebuie sa evite caldura excesiva de la nivelul testiculelor, pentru ca aceasta sa nu afecteze calitatea si cantitatea spermei. Se vor evita baile fierbinti, lenjeria intima prea stramta sau orice alte situatii care pot contribui la ridicarea temperaturii de la nivelul scrotului.

7. Pentru stimularea fertilitatii barbatilor, acestia pot utiliza suplimente care sa contina vitaminele E, C si zinc. Acestea vor sustine cresterea numarului si calitatii spermatozoizilor.

8. Atat barbatii, cat si femeile vor urma un regim alimentar sanatos si echilibrat. Se vor evita grasimile si se va opta pentru fructe si legume. Se vor include in dieta cat mai multe proteine (carne de pasare, peste si produse lactate fara grasimi). Cofeina va fi evitata, dar se vor consuma minim doi litri de apa sau ceaiuri pe zi. Eliminati din meniul zilnic produsele alimentare prelucrate si alegeti-le pe cele naturale.

9. Odihniti-va suficient, in mod regult, minim opt ore pe noapte.

Tineti stresul sub control

Daca sunteti stresate perioade lungi de timp sau stresul este accentuat, corpul va folosi energia pentru a compensa si repara consecintele negative si pentru a supravietui.

La femei, stresul poate determina o supraproductie de prolactina, un hormon de reproducere care interfera cu ovulatia. Daca aveti o viata agitata si decideti sa ramaneti insarcinate ar trebui sa tineti nivelul stresului sub control. Acelasi lucru este indicat si in cazul partenerului dumneavoastra, pentru a imbunatati calitatea spermei acestuia. Incercati sa gasiti diverse moduri prin care va puteti relaxa: practicati meditatia, ascultati muzica, faceti excursii, odihniti-va, descoperiti diverse activitati care va fac placere, acordati atentie si timp hobby-urilor dumneavoastra etc.


Citeste si despre:

Cresterea fertilitatii: Metode pentru a ramane mai usor insarcinata Cancerul de san si sarcina Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Metode naturale de a reduce dimensiunea sanilor Biopsia sanului Cum sunt afectati sanii de catre sarcina? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Ridicarea sanilor sau liftingul mamar Inseminarea artificiala intravaginala (IVI) Inseminarea artificiala intracervicala (ICI) Endometrioza - proliferare endometru Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina
Cere sfatul medicului ×