Modalitati de a spori sansele unei sarcini

Actualizat: 27 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sunt cazuri in care sarcina apare dupa un singur contact sexual neprotejat, insa in acelasi timp sunt si cazuri in care femeile incearca luni de zile sa ramana insarcinate, iar rezultatele se lasa asteptate.

Activitatea hormonala, starea de sanatate, anumite vicii, cum ar fi consumul constant de cofeina si fumatul, pot scadea sansele unei femei de a ramane insarcinata intr-un timp relativ scurt.

Shimbarile in stilul de viata si anumite trucuri pe care le puneti in practica pot spori sansele de a avea o sarcina sanatoasa.

Monitorizati semnele ovulatiei

Ciclul menstrual reprezinta perioada cuprinsa intre ziua 1 a menstruatiei actuale si ziua 1 a menstruatiei urmatoare. In tot acest timp, in corp se produc diverse schimbari hormonale, care influenteaza fertilitatea.

Perioada fertila este echivalenta cu ovulatia, cu maturarea unui ovul din foliculul ovarian. In general, ovulatia apare la jumatatea ciclului menstrual, adica in ziua a 14-a, daca aveti un ciclu regulat de 28 de zile. Daca doriti sa va cresteti sansele de a ramane insarcinate, este bine sa cunoasteti semnele ovulatiei.

Consistenta mucusului cervical

Mucusul cervical este unul dintre cei mai buni indicatori ai ovulatiei. In apropierea perioadei fertile si in timpul acesteia, mucusul cervical este mai abundent si are o consistenta mai fluida si mai alunecoasa. Datorita acestor caracteristici, spermatozoizii pot ajunge mult mai usor la ovul.

Temperatura bazala a corpului

Temperatura bazala a corpului este un alt indicator pretios al perioadei fertile, deoarece in zilele dinaintea si din timpul ovulatiei ea creste cu 0,5-1 grad Celsius. Temperatura bazala a corpului trebuie masurata dimineata, cu un termometru care poate detecta temperatura centrala. Monitorizarea temperaturii pe parcursul intregului ciclu va ajuta sa depistati perioada fertila, propice pentru intretinerea relatiilor sexuale.

Pozitia cervixului

Al treilea indicator important al perioadei fertile este cervixul. In preajma ovulatiei, cervixul este pozitionat mai sus si este usor mai moale. In restul timpului, cervixul este pozitionat mai in spate si usor mai jos.

Folositi un test de ovulatie

Testele de ovulatie reprezinta o alta modalitate simpla prin care va puteti mari sansele de a ramane insarcinate. Aceste teste au o acuratete de aproape 100% si sunt asemanatoare cu testele clasice de sarcina. Testul de ovulatie depisteaza nivelul hormonului luteinizat (hormon feminin LH). Acesta este eliminat frecvent in urina, iar atunci cand se gaseste intr-o cantitate mare, indica perioada fertila.

Consumati acid folic

Acidul folic (vitamina B9) nu este esential doar in timpul sarcinii, ci si in perioada de preconceptie, deoarece sporeste sansele de a ramane insarcinate. Aceasta vitamina din complexul B se regaseste in anumite alimente, cum ar fi

- legume cu frunze verzi
- portocale
- banane
- oua
- porumb
- sfecla
- linte
- alune
- suc de rosii
- capsuni

Daca nu reusiti sa atingeti doza zilnica recomandata de acid folic in perioada de preconceptie, este necesara urmarea unui tratament cu acid folic, la recomandarea medicului.

Schimbati-va obiceiurile alimentare

Pentru a fi sigure ca va cresteti sansele de a ramane insarcinate, este esential sa faceti cateva schimbari in alimentatie. Mai exact, este important sa aveti o dieta echilibrata, bogata in vitamine, substante minerale si substante nutritive. Anumite alimente sunt recunoscute pentru calitatea lor de sporire a fertilitatii. Este vorba despre

- produse lactate
- peste (somon, ton, creveti, cod)
- carne de curcan
- fasole boabe
- seminte
- cereale integrale
- avocado
- fructe de padure

Relaxati-va

Stresul acumulat la locul de munca, la care se adauga stresul cauzat de incercarile esuate de a concepe un copil, pot intarzia aparitia unei sarcini. Un studiu realizat in 2012 de cercetatorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie arata ca stresul are un impact negativ asupra fertilitatii, deoarece stimuleaza productia a doi hormoni - adrenalina si cortizol.

Acestia din urma pot diminua productia de progesteron, un hormon steroid care are rolul de a pregati mucoasa uterina in vederea primirii ovului fetilizat. Insuficienta de progesteron este una dintre cauzele care impiedica o conceptie.

Prin urmare, este nevoie sa va tineti stresul sub control, atat in perioada de preconceptie, cat si in sarcina. Exercitiile yoga si meditatia sunt doar doua modalitati prin care puteti scadea nivelul de stres si va puteti mari sansele de a ramane insarcinate.

Bucurati-va de sex

In medie, o femeie care are un ciclu menstrual normal, de 28 de zile, are nevoie de 6 luni pentru a ramane insarcinata. In tot acest timp, incercarile de concepere a unui copil sunt multiple. Insa, daca observati ca in cazul dumneavoastra rezultatele intarzie sa apara, este nevoie sa luati o pauza de la sexul pentru conceptie si sa va intoarceti la sexul pentru placere. Uneori, sarcina poate aparea mult mai repede daca va bucurati de sex, decat atunci cand actul devine mecanic si are un singur scop acela de a va aduce o sarcina.

De fapt, cercetatorii arata ca femeile care fac sex pentru ca trebuie raman insarcinate mai greu decat cele care se bucura cu adevarat de momentele intime. De ce Intrucat incercarile esuate de a ramane insarcinate duc la cresterea nivelului de stres reactiv.

Alegeti pozitiile sexuale favorabile

Anumite pozitii sexuale pe care le alegeti pot influenta in mod pozitiv procesul de conceptie, in sensul ca favorizeaza pastrarea spermei mai mult timp in vagin, aproape de cervix. Va puteti mari sansele de a ramane insarcinate, daca optati pentru pozitia misionarului. Aceasta este considerata cea mai potrivita pozitie sexuala pentru conceptie, atat pentru faptul ca este confortabila, cat si pentru faptul ca ajuta la pastrarea spermei mai mult timp in interiorul vaginului.

Odata incheiat actul sexual, este recomandat sa ramaneti intinse pe spate, pentru ca lichidul seminal si spermatozoizii sa isi poata face treaba mai usor si ovulul sa fie fertilizat mai repede. Nu doar pozitia misionarului va poate mari sansele de a ramane in sarcinate, ci si celelalte pozitii sexuale care presupun o penetrare profunda.


Citeste si despre:

Secretele calendarului: Care sunt semnele ovulatiei si cum putem prezice ovulatia Alergenii din aer Cancerul ovarian Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina Cele mai ciudate simptome de sarcina Astmul bronsic si sarcina Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii
Cere sfatul medicului ×