Cercetatorii asteapta de la Obama unda verde pentru experimentele cu celule stem embrionare

Publicat: 12 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Una dintre cele mai asteptate decizii ale noului presedinte american este anularea deciziei administratiei Bush de a limita finantarea federala pentru experimentele cu celule stem de la embrioni umani, cercetari considerate a fi viitorul medicinei, dar respinse de conservatori din motive etice.

Directiva care a limitat drastic fondurile federale pentru cercetari, ceea ce practic a insemnat aproape interzicerea lor, a fost una dintre primele decizii majore ale lui Bush la inceputul primului mandat, in 2001. Obama intentioneaza sa o anuleze rapid, potrivit copresedintelui echipei sale de tranzitie, John Podesta, citat de Reuters.

Anularea restrictiilor ar insemna cresterea sumelor alocate cercetarilor cu celule stem embrionare si cresterea interesului pentru acestea, a declarat David Greenwood de la compania de cercetare Geron Corp, ale carei actiuni au crescut cu 10% luni, ca si ale altor firme interesate in domeniu. "Am tot asteptat ziua aceasta", a spus Greenwood.

"Aleluia, in sfarsit!", a reactionat si dr. Robert Lanza de la Advanced Cell Technology, Massachusetts, care a avut mari dificultati in a gasi finantari.

In timp ce companiile private au continuat cum au putut cercetarile pe celule stem, cele mai mari asteptari se indreapta catre Institutul National de Sanatate (NIH), spun expertii.

"Noi, la aceasta companie, am cheltuit probabil 170 de milioane de dolari pe celule stem embrionice", a spus Greenwood. "Cred ca am cheltuit mai mult decat toate celelalte companii la un loc, iar suma nu este mare daca vrei sa faca cercetari stiintifice la scara industriala. Prin comparatie, NIH are 30 de miliarde pe an", a spus el.

Sustinatorii cercetarilor pe celule stem spun ca acestea ar crea o intreaga ramura de medicina regenerativa. Celulele stem ar putea fi folosite pentru generarea de organe pentru transplant cu materialul genetic al primitorilor si ar putea conduce la tratamente pentru boli momentan ireversibile, precum Parkinson, diabetul juvenil, cancer sau leziuni ale coloanei.

Bush a fost ani de zile in conflict cu Congresul si comunitatea stiintifica americana in acest dosar.

Majoritatea surselor de celule stem - sange si tesut - nu sunt controversate. Dar cele mai pretioase sunt cele prelevate de la embrioni in varsta de doua zile, descoperite in 1998. Acestea mai sunt numite si celule pluripotente, pentru ca au capacitatea de a se transforma in orice tip de tesut din organism. Prelevarea lor presupune insa distrugerea embrionilor, iar de aici controversa.

In 1995, Congresul dominat de republicani a adoptat amendamentul Dickey, care interzice folosirea fondurilor federale pentru cercetari care implica distrugerea sau punerea in pericol a embrionilor. Congresul a reaprobat amendamentul an de an, dar in 2001 Bush a restrictionat si mai mult cercetarile. El a extins interdictia, permitand doar cercetarile pe esantioanele deja existente. Congresul a incercat sa anuleze aceasta decizie printr-o initiativa legislativa mai ampla, dar Bush a blocat toate proiectele.

"In ultimul deceniu, am functionat cu o mana legata la spate", a rezumat dr. Robert Lanza de la Advanced Cell Technology.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, a aparat luni pozitia lui Bush. "De la acea decizie, cercetatorii din toate colturile lumii si in special aici, in tara noastra, si-au dovedit capacitatile de inovare pentru a putea a face cercetari pe celule stem si obtine progrese imense, fara a distruge embrioni", a spus ea.


Citeste si despre:

Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului Afectiuni tratate cu celule stem Evitati afectiunile dentare ale copiilor! Cum functioneaza transplantul de celule stem Diferente intre recoltarea celulor stem din maduva osoasa si cordonul ombilical 7 metode de regenerare a parului Screeningul cancerului hepatocelular Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii Suplimente alimentare cu proprietati anticancerigene Celulele stem si incontinenta urinara Transplantul de celule stem Anemia feripriva (prin carenta de fier) Celulele stem adulte Modalitati de a combate celulita