Tot ce trebuie sa stii despre complicatiile operatiei de cataracta

Actualizat: 08 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Operatia de cataracta este una dintre cele mai comune operatii chirurgicale din lume. Rata succesul este de peste 98%, fiind astfel una dintre cele mai putin riscante interventii chirurgicale. Cu toate acestea pot exista si complicatii, intr-un numar insa extrem de mic.

Complicatii ale operatiei de cataracta

Printre complicatiile operatiei de cataracta se numara:
- endoftamita (infectia ochiului);
- glaucom;
- caderea genelor;
- dislocarea retinei;
- hemoragia retinei;
- pierderea vederii;
- pierderea ochiului.

Unul dintre cele mai comune efecte secundare ale operatiei de cataracta este inflamatia ochiului. Aceasta complicatie se trateaza de cele mai multe ori cu antibiotice si medicamente antiinflamatorii.

Edemul macular apare atunci cand retina retine lichide. Aceasta complicatie este mai frecventa in randul pacientilor care sufera de anumite afectiuni cronice. Aceasta complicatie dispare de cele mai multe ori de la sine, fara a fi tratata.

Aceste complicatii apar in general in prima saptamana dupa operatia de cataracta.

Alte efecte secundare ale operatei de cataracta

Exista si numeroase complicatii care pot aparea imediat sau la 24 de ore dupa operatia de cataracta. Printre acestea se numara sangerarile, vanataile si deformarea corneei.

De cele mai multe ori, aceste complicatii pot necesita mai multe tratamente si operatii chirurgicale pentru a reda vederea.

Complicatii grave ale operatiei de cataracta

In urma operatiei de cataracta, pacientii trebuie sa fie atenti in special la doua complicatii extrem de severe. Endoftalmita si dislocarea retinei sunt complicatii gave, care pot duce la pierderea vederii. Aceste complicatii apar insa in cazuri extrem de rare.

Simptome precum vederea slabita, durerile, roseata, umflarea si supurarea ochiului sunt semne alarmante, iar pacientul trebuie sa mearga de urgenta la medicul specialist.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recuperare Cataracta - cauze, tipuri si tratament Glaucomul si cataracta duc la pierderea vederii Cataracta congenitala Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare Degenerescenta maculara Glaucomul Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Transplantul de cornee Dezlipirea posterioara de corp vitros Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor Cum se face Manevra Valsalva si in ce situatii este indicata Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii Anestezia – tipuri, riscuri si efecte adverse Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire