Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Lumina ultravioleta este radiatia elecromagnetica de provenienta solara cu o lungime de unda mai scurta decat cea din spectrul vizibil ( 400nm). Exista mai multe tipuri de radiatie ultravioleta: UVA (400-320nm), UVC (200-280 nm), respectiv UVB (320-280 nm) cele din urma fiind considerate mai periculoase.
Printre efectele benefice ale razelor UV este de mentionat impactul asupra metabolismului calciului prin stimularea sintezei de vitamina D necesara absorbtiei calciului si unor oase puternice. Totodata, exista studii clinice care demonstreaza reducerea simptomelor psoriazisului prin terapia cu expunere la radiatiile UVA.
O expunere prelungita poate provoca insa si efecte nedorite precum arsuri solare si modificari in structura ADN-ului cu risc de aparitie a cancerului de piele. De asemenea, efect daunator pot avea si asupra ochilor trecand prin mediile refringente ale globului ocular (cornee, cristalin pana la retina) cauzand diverse probleme precum cataracta, fotokeratita, fotoconjunctivita sau chiar pierderea pe termen variabil a vederii.
Razele de tip UVB sunt absorbite in mare parte de cornee si cristalin, in timp ce lumina de tip UVA ajunge la nivelul retinei catre macula si poate afecta vederea centrala.
Expunerea de scurta durata, dar la cantitati mari de radiatii UV cauzeaza deteriorari oculare incomode care de cele mai multe ori se remit spontan. Fotokeratita si fotoconjunctivita sunt cele mai frecvent intalnite.
Fotokeratita (orbire de zapada ) reprezinta o inflamatie temporara si dureroasa a corneei cauzata de expunerea la razele de tip UVB in special in lipsa unei protectii adecvate. Altitudinea ridicata, reflexia puternica a razelor solare la nivelul solului in apa sau zapada cresc efectul nociv al razelor UV.
Simptomele se instaleaza rapid, in decurs de 24 de ore si se manifesta prin fotosensibilitate, inrosire, lacrimare si senzatie de corp strain la nivel ocular. Pe termen scurt se poate instala si pierderea tranzitorie a vederii.
Fotoconjunctivita, manifestata prin disconfort ocular si senzatie de caldura locala, nu si prin pierderea vederii, este inflamatia membranelor care acopera pleoapele si globul ocular. Este de asemenea, o conditie reversibila in termen scurt, dar nu este de ignorat efectul cumulativ pe care aceste expuneri la lumina UV le manifesta in timp chiar daca afectarea oculara este tranzitorie.
Expunerea prelungita, neprotejata la razele UV pot cauza in timp degenerescenta maculara, pterygium (excrescenta pe suprafata oculara), pinguecula (pata galbuie reliefata pe suprafata conjuncivei fara potential malign), cheratopatia picaturilor climatice sau cataracta (opacifierea cristalinului). Pot beneficia de tratament cu picaturi si unguente oculare, solutii cu steroizi si interventie chirurgicala, dar riscul de recidiva este crescut fiind legat si de expunerea la razele UV mai ales in lipsa unei protectii adecvate.
Corneea si cristalinul absorb cea mai mare parte din energia electomagnetica emisa de razele de tip UVB, motiv pentru care expunerea neprotejata pe termen lung a ochilor la acestea pot cauza modificari degenerative cu riscul pierderii vederii .
Fie ca vorbim despre persoane a caror vedere cunoaste deja o anumita patologie, fie ca este vorba despre cei cu o vedere considerata a fi indemna, exista o serie de factori de risc legati de spectrul UV care pot avea un efect nefavorabil asupra oricarei categorii.
Aria geografica – zonele tropicale din apropierea Ecuatorului sunt considerate a fi cu o expunere mai mare la aceste raze UV, in timp ce zonele mai indepartate sunt corelate cu scaderea factorului de risc in ceea ce priveste afectarea oculara cauzata de expunerea la lumina solara.
Altitudinea – este direct proportionala cu expunerea la razele UV.
Intervalul orar – sunt cunoscute efectele nefavorabile pe care le au radiatiile solare intre orele 10:00 – 16:00 cand se considera ca acestea au cea mai mare putere, de aceea se si recomanda evitarea expunerii in aceasta perioada atat pentru riscul pe care il manifesta pentru vedere, cat si pentru tegument.
Suprafetele reflectante – exista medii care amplifica puterea radiatiilor solare, precum spatiile deschise, zapada, apa sau nisipul.
Persoanele cu ochii deschisi la culoare (albastri, verzi) pot avea o sensibilitate mai mare la lumina solara comparativ cu cei care au ochii caprui, motivul ar fi cantitatea mai mare de radiatie ultravioleta pe care o absorb fata de cei cu ochii inchisi la culoare.
De asemenea, o serie de medicamente precum cele care contin sulf, diureticele, anticonceptionalele, neurolepticele sunt considerate a creste sensibilitatea organismului la radiatiile UV.
Ochelarii de soare de buna calitate sunt principalul mijloc de protectie a ochilor impotriva radiatiilor nocive ale soarelui. Este importanta alegerea acelor tipuri de ochelari de soare care blocheaza in totalitate razele UV, cu lentile destul de mari astfel incat sa ofere protectie si tegumentului foarte subtire si sensibil din jurul ochilor care poate suferi de asemenea, arsuri solare. Culoarea sau cat de intunecata este lentila ochelarilor de soare nu inseamna neaparat acest tip de protectie, lentilele de plastic sau policarbonat fiind considerate mai eficiente decat cele de sticla in ceea ce priveste blocarea razelor UV.
Pe langa ochelarii de soare, o palarie cu bor mai larg are atat rolul de a proteja extremitatea cefalica, precum si cantitatea de lumina solara care ajunge la nivel ocular.
Evitarea intervalului din zi in care soarele are cea mai mare putere de emisie a razelor UV (10:00-16:00) este un alt mijloc de protectie. Aportul de antioxidanti (vitamina A, E, C), luteina recunoscuta drept filtru solar intern, acizii grasi polinesaturati, hidratarea suficienta, consumul de fructe si legume verzi sau viu colorate (kiwi, spanac, marar, patrunjel, morcov, rosie) contribuie la atenuarea efectelor nedorite pe care le pot avea razele UV asupra vederii.
Nu se recomanda sa se priveasca direct spre soare, iar norii sau zonele cu umbra nu pot fi considerate o bariera in fata razelor UV. Varstele extreme, copiii si varstnicii sunt mai predispusi la arsurile solare avand un grad de risc mare pentru degenerare maculara si cataracta, asadar trebuie sa li se ofere atentie in ceea ce priveste protectia fata de expunerea solara.
Radiatiile ultraviolete fac parte din spectrul energiei electromagnetice avand origine in principal solara. Expunerea moderata, la intervale orare in care au o putere redusa, joaca un rol important pentru organism in ceea ce priveste sinteza de vitamina D, sanatatea oaselor sau simptomatologia psoriazica.
La polul opus, expunerea de scurta durata, dar de intensitate crescuta sau expunerea pe termen lung, aduce efecte nedorite atat la nivel tegumentar, cat si asupra sanatatii globilor oculari. Modificarile in acest sens pot fi pe termen scurt de tip fotokeratita, fotoconjunctivita cu remisia simptomelor de cele mai multe ori spontan, dar si pe termen lung cu risc de cataracta, degenerescenta maculara pana la pierderea vederii.
Tinand cont de factorii de risc mentionati mai sus sau patologiilor oculare preexistente, este important sa se acorde atentia cuvenita sanatatii globilor oculari. Metodele de protectie sunt accesibile si aduc beneficii majore, fie ca este vorba despre ochelarii de soare care sa blocheze in totaliate radiatiile UV, letilele de contact, palariile cu bor larg sau evitarea expunerii la soare in perioadele in care radiatiile emise de acesta au puterea cea mai mare. De asemenea, consultul unui medic oftalmolog la anumite intervale de timp, in special odata cu inaintarea in varsta, joaca un rol important in protejarea vederii atat in contextul efectului nociv al razelor UV, cat si in general.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21617534/
https://www.aao.org/newsroom/news-releases/detail/five-tips-to-protect-your-eyes-from-sun-damage
https://www.nei.nih.gov/about/news-and-events/news/protecting-your-eyes-suns-uv-light
https://eyewiki.org/Photokeratitis
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.