Exercitii pe care le poti face in intimitatea caminului tau

Actualizat: 13 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Beneficiile sportului sunt nenumarate, indiferent ce tip de antrenament am alege.

Sanatos este si mersul pe jos sau urcatul scarilor, chiar si caratul sacoselor de la piata.

Tot ceea ce exclude sedentarismul si implica miscare si efort sustinut aduce o multime de avantaje pentru organismul uman.

Sportul creeaza si mentine o buna conditie fizica, realizand un tonus muscular bun, confera un mare grad de incredere si respect fata de sine, ajuta la cresterea capacitatii mentale, elimina tulburarile de personalitate, insomnia, reduce riscul afectiunilor cardiovasculare, incetineste procesul de deteriorare a muschiului inimii si creste rezistenta la diverse boli.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficii. Nu degeaba spuneau latinii "Mens sana in corpore sano" - "Minte sanatoasa in corp sanatos".

Exercitiile fizice se fac, in mod obisnuit, sub indrumare profesionista, la o sala de sport. Insa atunci cand nu ai timp sa ajungi la sala de fitness sau vremea s-a racit si nu mai poti iesi la alergat in parc, nu trebuie sa abandonezi antrenamentul.

5 exercitii pe care le poti face in casa, in sezonul rece

1. Genuflexiuni

Genuflexiunile sunt cele mai bune exercitii pentru musculatura picioarelor. Acestea stimuleaza muschii coapselor si ai posteriorului. In plus, ajuta si la lucrarea muschilor abdomenului, ai bratelor si ai spatelui, fiind practic exercitii bune pentru intreg corpul.

O jumatate de ora de genuflexiuni pe zi si un plan alimentar sanatos aduc primele rezultate dupa numai sapte zile.

2. Flotari

Flotarile sunt, de asemenea, un tip de exercitiu simplu care poate fi executat fara probleme acasa. Ele ajuta la tonifierea musculaturii pectoralului, tricepsului, abdomenului si paravertebralilor. Pentru a fi executate corect, calcaiele, sezutul si omoplatii trebuie sa se afle pe aceeasi linie. La coborare, unghiul format intre brat si antebrat trebuie sa aiba 90 de grade.

Flotarile pot fi executate pe sol sau pe un plan ridicat, cum ar fi un scaun, marginea patului ori cea a unui fotoliu. Se recomanda cel putin 10 minute de flotari zilnic.

3. Fandari cu saritura

Fandarile cu saritura reprezinta un exercitiu extrem de util pentru antrenamentul picioarelor, dar si ca forma de antrenament cardio. Pot fi executate acasa, cu conditia sa ai ceva mai mult spatiu. Poti incerca, spre exemplu, pe un hol mai lung.

Pentru eficienta, foloseste greutati. Sticlele pline cu apa pot inlocui cu succes echipamentul de la sala. Intrucat sunt foarte solicitante, 5 minute de astfel de exercitii zilnic sunt suficiente.

4. Ridicari de bazin

Pentru tonifierea muschilor fesieri e bine sa executi o serie de exercitii precum ridicarile de bazin. Acestea se efectueaza din pozitia culcat pe spate si se pot realiza fie sprijinit pe unul dintre picioare, fie cu ambele picioare ridicate, asemanator cu ceea ce cunoastem drept lumanarea. La fiecare miscare, incearca sa mentii pozitia timp de 5 secunde, apoi relaxeaza-te alte 5 secunde.

5. Bicicleta cu palmele la ceafa

Un exercitiu destul de dificil, dar care iti va solicita o serie complexa de grupe de muschi este bicicleta. Pentru eficienta, ea trebuie efectuata in pozitie culcat pe spate, insa doar cu bazinul sprijinit pe podea.

In timp ce ridici picioarele in aer, mentine mainile la ceafa si roteste stanga-dreapta trunchiul. Exercitiul poate fi extenuant, de aceea nu este indicat sa il practici mai mult de 5 minute zilnic.


Citeste si despre:

Alimentatia dupa exercitiile fizice Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului Sfaturi privind initierea programelor de exercitii fizice Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale) Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna? 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Exercitiile fizice in timpul iernii Dieta versus exercitii fizice Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele Artroza – importanta exercitiului fizic Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat Ghid demonstrativ de exercitii fizice