6 pozitii de yoga utile in combaterea durerilor de spate

Actualizat: 04 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Combaterea durerilor de spate este o necesitate pe cat de stringenta, pe atat de dificil de satisfacut.

Terapiile alternative ofera o solutie eficienta in acest sens, mai exact o serie de pozitii yoga perfecte pentru persoanele care indura dureri cronice la nivelul spatelui, dar si pentru cele vor sa isi tonifice musculatura din aceasta regiune a corpului.

Pozitii yoga pentru durerile de spate

Practica antica yoga s-a dovedit a fi eficienta, in numeroase studii de specialitate, in imbunatatirea tonusului muscular, a fortei corporale si a flexibilitatii trupului. Toate aceste beneficii conduc la ameliorarea durerilor de spate si la eliminarea disconfortului lombar, la un nivel chiar mai satisfacator decat alte tratamente utilizate in gestionarea acestei probleme medicale frecvente.

Un studiu efectuat de Universitatea din Washington, SUA, a demonstrat ca pacientii care frecventeaza cursuri de yoga sau stretching au de doua ori mai multe sanse sa scape de nevoia administrarii analgezicelor, comparativ cu persoanele care isi tin sub control simptomele pe alte cai.

Cu exceptia situatiilor in care durerile de spate sunt severe, pozitiile de yoga sunt utile in corectarea posturii corporale, intinderea si intarirea musculaturii spatelui si indreptarea coloanei vertebrale.

Intrebati medicul specialist daca puteti incepe un program de fitness pentru ameliorarea durerilor de spate si daca yoga este o alternativa sigura pentru necesitatile dumneavoastra. Urmatoarele pozitii de yoga pot fi incercate chiar si de incepatori!

1. Pozitia cobrei

Pozitia cobrei ajuta la deschiderea cutiei toracice, intinderea muschilor abdominali si relaxarea tesutului muscular de la nivelul spatelui superior si inferior.

Incepeti prin a va intinde pe podea, cu palmele orientate in jos, pozitionate la nivelul coastelor. In timp ce va aduceti picioarele impreuna si va gasiti un punct de sprijin in varful degetelor, ridicati-va trunchiul cu sprijin in palme (intindeti bine bratele) si orientati capul pe spate. Incercati sa folositi forta spatelui, nu a mainilor, pentru ridicarea pieptului de pe sol.

Mentineti aceasta postura timp de 5-10 respiratii si repetati pozitia cobrei de cate ori este nevoie pentru a scapa de disconfort.

2. Aplecarea in fata

O alta pozitie yoga excelenta pentru ameliorarea durerilor de spate este Aplecarea in fata. In timp ce ajuta la relaxarea musculaturii bratelor, postura contribuie la intinderea muschilor spatelui si la eliminarea tensiunii instalate la nivelul umerilor.

In timp ce stati in picioare, cu talpile departate la nivelul umerilor si genunchii relaxati, expirati si aplecati-va in fata, cu bratele incrucisate in crestetul capului. Opriti-va la nivelul la care bicepsii percep o intindere confortabila. Repetati aceasta pozitie de 5-10 ori, iar la ultima postura, mentineti trupul aplecat timp de 5-10 respiratii.

3. Pozitia pisicii

Pozitia pisicii este folosita, in mod normal, pentru incalzirea corpului inainte de sesiunile de yoga pentru avansati. In acelasi timp, aceasta postura va poate ajuta sa scapati de senzatiile neplacute de la nivelul spatelui superior si inferior, prin intinderea relaxanta a musculaturii.

Incepeti prin a va aseza in genunchi si palme, cu picioarele departate la o distanta confortabila. Ridicati usor capul si curbati coloana vertebrala, astfel incat posteriorul sa fie la un nivel mai inalt (spatele trebuie sa fie cat mai arcuit posibil).

Mentineti postura cateva secunde, apoi arcuiti sira spinarii in sens invers, orientand capul si umerii in jos. Cand treceti de la o arcuire la alta a spatelui, va ajutati coloana vertebrala sa se aseze intr-o pozitie neutra, ceea ce relaxeaza intens muschii si elibereaza tensiunea.

Repetati aceste miscari de 10 ori, prin tranzitii blande, astfel incat sa obtineti senzatia de relaxare (nicidecum de durere sau disconfort).

4. Pozitia triunghiului

Aceasta pozitie de yoga functioneaza in directia corectarii posturii corporale, indreptarii spatelui si intinderii musculaturii din partile laterale ale trunchiului.

Incepeti stand in picioare, cu membrele inferioare apropiate. Pozitionati piciorul stang la cativa centimetri in spate, astfel incat sa realizati un unghi de 45 de grade intre coapse. Aplecati-va lateral, cu mana dreapta orientata spre piciorul drept si mana stanga tinuta flexata in aer.
Bratele trebuie sa fie in linie dreapta, perpendiculare pe piciorul drept. Nu va fortati musculatura pentru a atinge podeaua cu palma dreapta, scopul acestei posturi este sa elibereze fibrele musculare ale torsului de tensiune.

Aveti grija ca spatele sa ramana perfect drept in timpul exercitiului. Mentineti pozitia timp de 5-10 repetari, apoi repetati miscarea pe partea cealalta a trunchiului. Repetati ori de cate ori considerati necesar.

5. Pozitia porumbelului

Pozitia porumbelului poate sa fie perceputa ca fiind dificila de catre incepatori, insa ajuta la ameliorarea durerilor de spate in mod indirect si eficient relaxarea musculaturii soldurilor elimina disconfortul resimtit in zona lombara.

Stati in sezut, cu picioarele incrucisate si palmele lipite de sol. In timp ce mentineti piciorul stang indoit, incercati il intindeti pe cel drept in spate, pana ce ajunge sa fie (aproape) perpendicular pe piciorul stang. Mentineti pozitia timp de 5-10 respiratii, apoi schimbati partea si efectuati cate repetari doriti.

6. Pozitia copilului

Accesibila tuturor si practicata chiar si in sesiunile obisnuite de fitness, pozitia copilului ajuta la intinderea musculaturii spatelui si a bratelor, dar si la corectarea posturii torsului. Aceeasi pozitie ajuta si la eliberarea de stres inainte de culcare, mai ales dupa o zi lunga si obositoare.

Incepeti din pozitia cu sprijin in genunchi si palme, apoi intindeti bratele cat mai mult in fata, introducand barbia in cosul pieptului. Muschii fesieri trebuie sa se odihneasca confortabil paralel cu calcaiele, dar fara sa le atinga. Mentineti pozitia timp de 5-10 respiratii si repetati de 3-4 ori, pana simtiti intregul corp relaxat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Quantica720
Tel: 0723271738
Sectorul 1, Strada Dr. Iacob Felix 49, București 011033

Citeste si despre:

Atacul de panica si tulburarea de panica 6 pozitii de yoga pentru avansati Despre Yoga 8 minute de miscare Yoga pentru un somn mai bun Pozitii de yoga pentru tratarea impotentei Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 6 pozitii de yoga pentru incepatori 5 pozitii de yoga pentru reducerea anxietatii Yoga - beneficii si contraindicatii Pozitii de yoga pentru hemoroizi Esti mereu stresat si ingrijorat? Iata 6 modalitati sigure prin care sa devii pozitiv