Rujeola, o boala care ucide! Afla cum iti poti proteja copilul de efectele ei

Actualizat: 14 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Ce este rujeola


Rujeola sau pojarul este o boala extrem de contagioasa, provocata de virusul rujeolic, si care poate da complicatii grave, de la pneumonie, miocardita si pericardita, pana la meningita, encefalita si orbire, prin deficit sever de vitamina A.

In cazul bebelusilor si copiilor mici, exista un risc mare de deces, din cauza complicatiilor pulmonare severe.

Vaccinarea ramane cea mai buna metoda de preventie a acestei boli.

Manifestari si cai de transmitere a bolii

Rujeola provoaca febra foarte mare, de pana la 40,5 grade Celsius, si o eruptie violenta pe intregul corp. Se transmite prin aer, saliva, tuse sau stranut.

Odata contractat virusul, sansa de a face pojar este de peste 95%. Persoanele deja infectate sunt contagioase cu 4 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate tipice si inca 4 zile dupa aceea. Perioada de incubatie a virusului variaza intre 7 si 20 zile.

Simptomele si fazele bolii

Boala debuteaza brusc, cu febra mare, peste 39 de grade Celsius. Celelalte simptome initiale includ:

- inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- indispozitie;
- dureri de cap;
- secretii nazale apoase insotite de stranut;
- dureri in gat, voce ragusita, inflamarea ganglionilor;
- lacrimare abundenta, inrosirea ochilor, fotofobie si inflamarea pleoapelor;
- tuse seaca sau productiva.

Dupa cel mult doua zile de la primele simptome, febra se accentueaza si apare eruptia cutanata primara, denumita si semnul Koplik. Acesta se manifesta la nivelul mucoasei bucale, sub forma unor puncte rosii cu un centru mic de culoare gri.

La 18 ore dupa prima eruptie, apare eruptia tipica rujeolei, mai intai in spatele urechilor si la nivelul fetei, pentru a se raspandi ulterior pe intregul corp.

Tratament

Formele usoare de rujeola se trateaza simptomatic. Febra si durerea pot fi scazute cu paracetamol si ibuprofen. Nu se administreaza aspirina copiilor, deoarece aceasta poate duce la aparitia sindromului Reye, manifestat prin afectiuni cerebrale si hepatice grave.

Odihna, menajarea ochilor si consumul marit de lichide sunt de asemenea foarte importante. Copiii trebuie tinuti acasa cel putin o saptamana dupa aparitia eruptiei, pentru a preveni raspandirea bolii.

Complicatii severe

Printre cele mai grave complicatii ale rujeolei se numara meningita si encefalita (inflamatia creierului), care debuteaza cu febra ridicata, convulsii si coma. Aceste cazuri apar rar, ce-i drept, incidenta fiind de 1 caz la 1.000 de imbolnaviri. Urmarile pot fi insa fatale.

Din totalul copiilor care ajung sa faca encefalita sau meningita din cauza pojarului, 15% mor, iar alti 15% pana la 40% sufera leziuni nervoase permanente.

Pneumonia apare frecvent la copiii bolnavi de rujeola si impune tratament cu antibiotice. Un alt risc major il reprezinta scaderea drastica a nivelului de vitamina A, care poate duce la leziuni oculare si orbire. Studiile au demonstrat ca administrarea de vitamana A pe durata bolii reduce riscul de mortalitate cu pana la 50%.

Mortalitatea asociata rujeolei este mai ridicata in cazul bebelusilor si copiilor mici, mai ales daca acestia nu au fost niciodata imunizati impotriva virusului rujeolic.

Metode de prevenire

Toti copiii ar trebui vaccinati impotriva acestui virus inainte de implinirea varstei de 1 an. O doza de vaccin antirujeolic iti protejeaza copilul impotriva pojarului in proportie de 90%. Repetarea vaccinului odata cu intrarea la scoala creste eficienta imunizarii la aproape 100%.

Femeile insarcinate care au avut deja rujeola in trecut vor transmite anticorpii fatului prin placenta.


Citeste si despre:

Rujeola la adult Rujeola, o boala infectioasa potential fatala Roseola infantum - rujeola bebelusilor Virusul rubeolei in timpul sarcinii Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Crupul laringian (difterie cu localizare laringiana) Infectia cu parvovirus Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament