Roseola infantum - rujeola bebelusilor

Actualizat: 13 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este roseola infantum


Roseola infantum, denumita si a sasea boala a copilariei sau exantemul subit reprezinta o infectie virala contagioasa destul de comuna, usoara cu evolutie autolimitata (se remite spontan), care poate provoca o temperatura si eruptii cutanate la sugari si copii mici. Aceasta este cauzata de un virus din grupa herpesului, dar nu provoaca alte infectii cu herpes, cum ar fi herpesul bucal.

Cand este conntagioasa roseola

In trecut, roseola mai era uneori denumita „rujeola la bebelusi”. Aceasta afectiune dureaza de obicei aproximativ patru zile si aproape niciodata nu necesita un tratament medical. Majoritatea simptomelor sunt atat de usoare incat parintii nici macar nu isi dau seama ca copilul lor este infectat cu virusul.

Roseola infantum afecteaza de obicei copiii cu varsta cuprinsa intre sase luni si doi ani, iar 95% dintre copii au fost infectati cu aceasta pana la varsta de doi ani. Roseola este contagioasa inainte de aparitia simptomelor, asa ca este dificil de a preveni raspandirea ei la altii.

Etiologie

Cauza roseolei este un virus, de obicei virusul herpesului uman 6 sau uneori virusul herpesului uman 7. Acesta se raspandeste prin contactul cu saliva unei persoane infectate, prin contactul comun cu obiecte ale persoanelor infectate, tuse, stranut. Poate dura aproximativ 9 pana la 10 zile pentru ca simptomele sa apara dupa expunerea la o persoana infectata.

Roseola nu mai este contagioasa dupa ce febra a disparut timp de 24 de ore. Spre deosebire de alte boli virale specifice perioadei copilariei care se raspandesc rapid, cum ar fi varicela si alte boli virale din copilarie roseola infantum duce rareori la un focar la nivel comunitar. Infectia are adesea un varf de incidenta primavara si toamna.

Factori de risc

Riscul cel mai mare de a contacta aceasta boala il au de sugarii si copiii mici. Este cel mai frecvent intre 6 si 15 luni. Sugarii mai mari sunt expusi riscului cel mai mare de a dobandi roseola, deoarece nu au avut inca timp sa-si dezvolte proprii anticorpi impotriva multor virusuri. Nou-nascutii sunt protejati inca de anticorpii primiti de la mamele lor in timpul sarcinii. Dar aceasta imunitate scade odata cu trecerea timpului.

Tablou clinic

Roseola infantum are urmatorul tablou clinic:

• Febra - afectiunea incepe adesea cu o febra mare - adesea mai mare de 39,4 C. Incepe brusc si dureaza 3 pana la 5 zile. Unii copii pot avea, de asemenea, disfagie, rinoree, sau tuse inainte sau dupa febra. De asemenea, copilul dumneavoastra poate dezvolta ganglioni limfatici umflati la nivelul gatului.

• Eczema - Dupa ce febra dispare, apare adesea o eruptie cutanata. O eruptie cutanata cu roseola este formata din multe pete sau pete mici. Aceste pete tind sa fie plate.

Eruptia cutanata incepe adesea de la nivelul toracelui, abdomen si apoi se extinde la gat si brate. Ar putea ajunge la nivelul membrelor inferioare si la fata. Este putin probabil ca eruptia cutanata sa fie insotita de prurit sau sa fie dureroasa; poate dura cateva ore sau pana la cateva zile. Eruptia cutanata poate sa apara mai intai fara febra. Alte semne si simptome ale roseolei pot include: iritabilitate, diaree usoara, inapetenta, edeme palpebrale.

Diagnostic

Diagnosticul este stabilit pe baza anamnezei si a examenului clinic general.

Roseola infantum poate fi suspectata atunci cand un copil cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani dezvolta simptome si semne tipice. Febra scade de obicei rapid in a 4-a zi, iar in momentul cand are loc caderea, un exantem macular sau maculopapular apare de obicei proeminent la nivelul toracelui si abdomenului si, intr-o masura mai mica, pe fata si extremitati; dureaza de la cateva ore pana la 2 zile si poate trece neobservata in cazurile usoare.

In 70% din infectiile cu HHV-6, exantemul clasic nu apare.Efectuarea unor analize specifice de laborator este rareori necesara, dar diagnosticul de roseola infantum poate fi confirmat prin cultura sau teste serologice. Testele moleculare (de exemplu, reactia cantitativa a polimerazei in lant) sunt disponibile, dar sunt utilizate mai frecvent pentru a detecta reactivarea virala.

Diagnosticul diferential al acestei afectiuni se face cu alte boli caracteristce ale copilariei, respective: rujeola, rubeola, scarlatina, exantem viral, etc.

Complicatii

Infectia primara cu HHV-6 a fost asociata cu o gama larga de complicatii printre care: miocardita, rabdomioliza, trombocitopenie, sindrom Guillain-Barre si hepatita.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru roseola infantum. Majoritatea copiilor se recupereaza in decurs de o saptamana de la debutul febrei. Sun indrumarea medicului de familie/medicului specialist, tratamentul este unul simptomatic adecvat tabloului clinic prezent, respectiv o hidratare corespunzatoare cu respectarea normelor de igiena adecvate, medicamnte antipiretice si antialgice. In cazul persoanelor cu un system imunitar slabit, se recomanda uneori administrea de medicamente antivirale.

O mare importanta trebuie acordata in cee ace priveste administrarea aspirinei in randul copiilor sau adolescentilor. Desi aspirina este aprobata pentru utilizare la copiii mai mari de 3 ani, copiii si adolescentii care se recupereaza de la varicela sau simptome asemanatoare gripei nu ar trebui sa ia niciodata aspirina. Acest lucru se datoreaza faptului ca aspirina a fost asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol, la astfel de copii.

Concluzii

Roseola infantum reprezinta o boala frecventa a copilariei si este cauzata de infectia cu herpesvirusul uman 6 (HHV-6) sau, uneori, mai rar, de herpesvirusul uman 7 (HHV-7).

Roseola infantum, cunoscuta si sub numele de exantem subitum sau a sasea boala a copilariei, se prezinta de obicei la copiii cu varsta cuprinsa intre sase si 12 luni; nouazeci la suta din cazuri apar la copii mai mici de doi ani. Aceasta afectiune este responsabila pentru un procent cuprins intre 10 si 45% din bolile febrile regasite in randul sugarilor.

Pacientii cu virus prezinta in mod clasic febra acuta de grad inalt de pana la 40 de grade Celsius care dureaza intre trei si cinci zile. Dupa aceea, defervescenta rapida a febrei este insotita de o eruptie papulara roz, nepruriginoasa, care incepe pe trunchi.

O parte dintre copii vor avea, de asemenea, o convulsie febrila acuta in timpul fazei febrile a bolii. Roseola infantum este o boala autolimitata, diagnosticata clinic, care poate fi tratata simptomatic. HHV-6 va ramane probabil latent la pacientii imunocompetenti, dar poate fi o cauza majora de morbiditate si mortalitate la pacientii care sunt imunodeprimati.

Aceasta activitate trece in revista evaluarea, diagnosticul si managementul Roseola infantum si subliniaza rolul ingrijirii interprofesionale in echipa pentru pacientii afectati.

Este esentiala o hidratare corespunzatoare a copilului cu multe lichide pentru a preveni deshidratarea, iar tratamentul este unul simptomatic, cu utilizarea medicatiei antivirale strict in cazul persoanelor immunocompromise. Roseola este o boala a copilariei contagioasa, dar contagiozitatea acesteia se manifesta numai inainte de aparitia simptomelor.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/roseola/symptoms-causes/syc-20377283
https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Roseola


Citeste si despre:

Cauzele si tratamentul febrei in cazul bebelusilor Virusul rubeolei in timpul sarcinii Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Congestia nazala Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani Infectiile virale Varicela Conceptii gresite despre vaccinare