Infertilitatea, cat de grav este?

Actualizat: 05 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Intarzierea aparitiei unui copil in familie poate afecta viata unui cuplu in mai multe privinte, de la ruperea linistii si armoniei, pana la aparitia indoielilor si a sentimentelor de vinovatie in randul fiecaruia dintre cei doi parteneri.

Cand putem vorbi despre infertilitate?

Sperantele si asteptarile sunt mari atunci cand partenerii se hotarasc sa isi intemeieze o familie. De cele mai multe ori, daca rezultatele nu apar rapid si se lasa asteptate, apar in scurt timp si intrebarile: de ce nu putem face un copil? vom putea avea un copil? sunt infertil/infertila?.

Infertilitate nu inseamna imposibilitatea permanenta de a concepe un copil. Din punct de vedere medical, infertilitatea poate fi invocata atunci cand sarcina nu se instaleaza in decurs de cel putin un an de contact sexual neprotejat, dar nu inseamna automat si lipsa oricarei posibilitati ca aceasta sa apara.

Infertil vs. steril

“Infertil” si “steril” sunt doi termeni care in multe contexte sunt folositi pentru a desemna aceeasi stare. Infertilitatea reprezinta lipsa unei sarcini din motive care pot sa tina atat de femeie, cat si de barbat. Sterilitatea tine de aparatul reproductiv al barbatului si poate insemna, de exemplu un flux anormal de sange in zona pelviana.

Factori care impiedica aparitia sarcinii

Un dezechilibru hormonal, cum este nivelul scazut de progesteron la femeie sau valori mici ale nivelului de testosteron la barbat, sunt printre principalele motive pentru care un membru al cuplului ajunge sa fie diagnosticat cu infertilitate.

Activitatea glandei tiroide in afara limitelor normale, fie ca vorbim despre hipertiroidie sau hipotiroidie, reprezinta un alt obstacol pentru instalarea sarcinii. Pe langa acestea, infertilitatea poate fi cauzata de afectiuni inflamatorii, de leziuni ale aparatului genital, precum si de un stil de viata impropriu (sedentarism, stres fizic si psihic, fluctuatii de greutate frecvente si semnificative etc.).

Varsta inaintata, fumatul, consumul de alcool si supraponderabilitatea sau obezitatea reprezinta alte motive ce pot influenta in mod negativ fertilitatea unei persoane. De asemenea, tulburarile de alimentatie ce duc la scaderi semnificative in greutate, dar si adoptarea unor diete sarace in nutrienti sunt alte cauze ce pot reduce sanse de a avea un copil.

Infectiile cu transmitere sexuala sunt si ele incriminate, putand deteriora anumite structuri ale aparatului reproducator. Un alt factor de risc important il reprezinta chiar si expunerea a unele substante chimice, precum pesticide, erbicide, metale grele etc. Consumul de droguri ilegale, precum marijuana sau cocaina, dar si al unor medicamente poate avea ca efect infertilitatea.

Infertilitatea, o problema pentru care exista ajutor

Pentru a creste sansele de a avea un copil, este important ca fertilitatea sa fie stimulata din toate “fronturile”. O investigatie medicala este necesara pentru a evalua starea de sanatate si a elimina orice posibile cauze care necesita tratament. De asemenea, un regim alimentar atent, multa miscare, cat mai putin stres si un aport extern sub forma de supliment alimentar care sa sustina actiunea organismului pot fi factori care sa creasca sansele de a avea o sarcina.

Tratamentul infertilitatii depinde de multi factori, precum varsta persoanei ce doreste sa conceapa un copil, durata infertilitatii, preferintele personale si starea generala de sanatate. Metodele sunt diverse, implica ambii parteneri sau doar unul dintre acestia si pot fi mai complexe sau mai simple. De exemplu, unor cupluri le pot fi recomandate tratamente medicamentoase, in timp ce in cazul altor cupluri succesul va fi reprezentat de cresterea frecventei relatiilor sexuale in timpul ovulatiei.

In general, tratamentul infertilitatii se bazeaza pe cauza principala a acesteia. De exemplu, in cazul barbatilor, disfunctia erectila sau ejacularea precoce sunt afectiuni ce pot beneficia de medicatie si abordari comportamentale, in timp ce varicocelul va necesita interventie chirurgicala. Blocarea canalului ejaculator sau ejacularea retrograda sunt situatii ce vor necesita extragerea spermatozoizilor direct din testicule sau vezica si injectarea lor in ovule in cadrul unor laboratoare. Femeile pot beneficia, de asemenea, de tratamente medicamentoase ce au ca scop restabilirea fertilitatii. Optiunile chirurgicale pot fi luate si ele in calcul, de pilda in cazul endometriozei.

Este important de stiut ca anumite cupluri ce isi doresc copii pot apela si la varianta conceptiei asistate. Asadar, se pot lua in calcul diferite optiuni, precum inseminarea intrauterina (IUI), fertilizarea in vitro (FIV), injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi, donarea de sperma sau de ovule, ecloziunea asistata a embrionilor sau colectarea pe cale chirurgicala a spermei. In final, cuplurile ce isi doresc copii, dar intampina dificultati in ceea ce priveste conceperea, ar putea apela la varianta adoptiei.

Prevenirea infertilitatii

Infertilitatea poate imbraca doua forme: primara si secundara. Infertilitatea primara se caracterizeaza prin incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa incercari de cel putin 12 luni. In schimb, infertilitatea secundara se caracterizeaza prin incapacitatea unui cuplu de a avea un copil, dupa ce anterior au putut.

Indiferent de tip, se poate incerca prevenirea infertilitatii prin adoptarea unui set de masuri simple. Astfel, se indica mentinerea unei greutati normale, deoarece subponderabilitatea si supraponderabilitatea interfereaza cu o buna productie de spermatozoizi si ridica in mod semnificativ riscul de tulburari de ovulatie.

Dependentele tind sa perturbe buna functionare a proceselor biologice. Orice lucru in exces poate deveni o dependenta, dar in cazul infertilitatii se poate vorbi despre alcool, fumat si droguri. Toate acestea pot duce la scaderea fertilitatii, dar au numeroase alte efecte negative asupra organismului. In plus, substantele toxice continute afecteaza in mod negativ dezvoltarea fatului in cazul femeilor ce au reusit sa ramana insarcinate.

Stresul reprezinta un factor de risc important pentru infertilitate, asa ca reducerea stresului poate fi o solutie in cazul unor cupluri ce intampina probele de fertilitate. De asemenea, studiile au aratat ca persoanele care confruntau cu stres psihologic au avut rezultate mai slabe si in cazul altor optiuni de tratament pentru fertilitate.

Alimentatia poate fi si ea o cauza a infertilitatii. Spre exemplu, un aport inadecvat de nutrienti, in special zinc si vitamina C, poate provoca probleme in ceea ce priveste productia de spermatozoizi. Asadar, se recomanda o dieta echilibrata si care sa acopere necesarul de nutrienti.


Citeste si despre:

Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Cauze emotionale ale infertilitatii Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina Diagnosticul infertilitatii masculine Infertilitatea - sterilitatea Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Tratamentul infertilitatii masculine Infertilitatea masculina Cauze generale ale infertilitatii masculine Cauzele infertilitatii masculine Descopera excelenta in tratamentul infertilitatii cu Academia de FIV!