Cum sa controlati eficient furia

Actualizat: 17 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Furia este o emotie fireasca si naturala, o parte importanta a mecanismelor psihice umane, dar care odata ce devine cronica si exploziva, atrage dupa sine o serie de efecte negative asupra sanatatii si relatiilor cu cei din jur.

Vestea buna este ca puteti renunta permanent la furia excesiva, prin cateva metode simple de autocontrol recomandate de psihologi.

Ce este furia

Furia este o emotie pe care specialistii nu o considera buna sau rea. Este perfect normal si sanatos ca o persoana sa devina furioasa in fata unui stimul agresiv. Sentimentul in sine nu este o problema, ci modul in care este gestionat. Altfel spus, furia excesiva trebuie sa fie eliminata atunci cand lezeaza propria persoana sau pe cei din jur.

Oamenii cu un temperament vulcanic simt deseori ca furia pe care o experimenteaza este prea puternica pentru a fi tinuta in frau, justificandu-si actiunile nepotrivite invocand tocmai neputinta de a-si controla cumpatul. In realitate, sunt multe lucruri pe care le puteti face in gestionarea eficienta a furiei puteti invata cum sa va exprimati emotiile fara sa ii raniti pe cei din jur.

Un bun control al furiei este de obicei un proces care se poate invata in timp si care poate sa se transforme treptat intr-un obicei ce nu solicita un efort deosebit. Recompensa acestei deprinderi este construirea de relatii sanatoase cu cei din jur, atingerea mai usoara a scopurilor personale si o viata mai sanatoasa.

Mituri despre furie

Aceasta emotie pe care oricine o experimenteaza la un anumit nivel a dat nastere mai multor mituri care afecteaza masura in care o persoana isi intelege cu adevarat reactiile furioase si ajunge sa le stapaneasca. Cele mai importante dintre acestea sunt urmatoarele

Furia trebuie sa fie exteriorizata, niciodata tinuta in interior

In timp ce psihologii confirma ca suprimarea sau ignorarea furiei sunt strategii nesanatoase, eliberarea ei la intamplare poate fi la fel de nociva. Furia nu trebuie sa fie exprimata printr-o explozie de vorbe si gesturi agresive, intrucat aceasta forma de manifestare nu face decat sa alimenteze suplimentar emotiile negative.

Furia si intimidarea ajuta la impunerea respectului

Adevarata putere nu vine din terorizarea si dominarea celor din jur. Furia si intimidarea pot naste frica in sufletul celorlalti, dar niciodata respectul. De altfel, oamenii sunt mai predispusi sa impartaseasca acelasi punct de vedere cu cineva si sa il stimeze, atunci cand primesc acelasi respect si consideratie.

Controlul furiei inseamna sa suprimi aceasta emotie

In realitate, tehnicile de control al furiei nu au ca scop suprimarea furiei, intrucat aceasa emotie naturala se naste independent de vointa umana. In schimb, gestionarea furiei inseamna constientizarea acestui sentiment coplesitor si exprimarea lui in moduri constructive si nu distructive.

Efectele negative ale furiei excesive

Dozele mari de furie, exprimate intr-o maniera exploziva, au numeroase efecte negative asupra relatiilor interumane, discernamantului propriu, obtinerea succesului si sanatatii in general. Oamenii de stiinta au evidentiat, de-a lungul timpului, consecintele furiei excesive

- Impactul negativ asupra sanatatii fiziologice. Persoanele care traiesc sub presiunea unei tensiuni emotionale constante create de furia cronica sunt mai susceptibile bolilor de inima, diabetului, nivelului ridicat de colesterol, sistemului imunitar slabit, insomniei si hipertensiunii arteriale.

- Efectele negative asupra sanatatii mentale. Furia cronica ajunge sa consume cantitati enorme de energie mentala, afectand gandirea, concentrarea, perspectiva asupra lucrurilor si capacitatea de a percepe viata in termeni pozitivi. Totodata, poate conduce la stres, depresie si alte tulburari psihice.

- Influenta nociva in cariera. Criticile constructive, argumentele contradictorii pertinente sau dezbaterile sunt benefice in mediul profesional. In schimb, atitudinea dominata de furie afecteaza relatiile colegiale si cele cu superiorii sau clientii, aducand prejudicii imaginii personale.

- Impactul distructiv in relatiile interpersonale. Furia excesiva conduce la afisarea de comportamente care lezeaza persoanele dragi sau apropiate. Aceasta emotie intensa poate sa ii determine pe cei din jur sa isi piarda increderea, sa nu se exprime liber sau sa nu se simta confortabil in relatiile interpersonale.

Controlul furiei

Psihologii spun ca unele temperamente umane sunt mai predispuse crizelor de furie decat altele, dar ca aceasta susceptibilitate nu este singura vinovata pentru furia excesiva cu care se confrunta multe persoane.

Specialistii au ajuns la concluzia ca problemele legate de exprimarea furiei izvorasc din copierea comportamentului adultilor in copilarie. Copiii care cresc in familii conflictuale ajung sa fie adulti cu tulburari de comportament. De asemenea, evenimentele traumatizante si nivelul ridicat de stres cresc susceptibilitatea la furia cronica. Expertii va recomanda urmatoarele strategii de control al furiei

- Descoperiti ce se afla in spatele furiei. De multe ori, furia nu este decat o masca a altor sentimente, precum rusinea, nesiguranta, suferinta sau vulnerabilitatea. Daca va este dificil sa exprimati alte emotii in afara de furie, este posibil sa va incadrati in aceasta categorie. Odata ce depistati sentimentele ascunse si le gestionati corespunzator, reusiti sa eliminati furia excesiva din viata.

- Depistati stimulii furiei si simptomele sale. Al doilea pas esential in controlul furiei este sa identificati semnele care ii anunta instalarea (respiratia accelerata, tensiunea musculara, agitatia, dificultatea de concentrare etc.) si sursele sale de provenienta (lipsa de apreciere, contrazicerea, lipsa de respect, invinuirea etc.).

- Gasiti metode de calmare. In acest punct, va confruntati furia si o temperati, inainte sa scape de sub control. Constientizati manifestarile fizice provocate de aceasta, acest exercitiu ajuta la diminuarea intensitatii sale emotionale. Inspirati si expirati adanc, din abdomen. Faceti o mica plimbare in aer liber si relaxati-va prin metode proprii (numarati in gand pana la 10, masati-va umerii sau imaginati-va ca va aflati intr-un loc preferat).

- Identificati cai sanatoase de exprimare a furiei. Intrebati-va care este lucrul care v-a suparat cu adevarat, ganditi-va si la sentimentele celor din jur, apoi explicati rational sursa frustrarii. Propuneti solutii, invatati sa iertati si sa cedati atunci cand conflictul merge intr-o directie distructiva.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati? Rozaceea – cum ii puteti face fata? Nervozitatea: cum iti poti pastra cumpatul Cum pot fi controlate emotiile? Bruxismul - cum iti sunt afectati dintii Cum functioneaza terapia cognitiv-comportamentala? Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Sanatatea emotionala si gestionarea emotiilor Tratament naturist pentru anxietate Legatura dintre ADHD si dependente Boala Parkinson nu este doar un tremurat De ce copilul are accese de furie? Ajuta-ti copilul sa scape de furie
Cere sfatul medicului ×