Complexul de inferioritate

Actualizat: 07 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Complexul de inferioritate este sentimentul inconstient de nepotrivire intr-o anumita situatie sau anturaj, perceput de o persoana. Aceasta conditie psihica poate fi manageriata cu ajutorul psihoterapiei, dar poate face parte si dintr-un set de simptome ale unei tulburari mentale mai grave, cum este depresia..

Cei care sufera de complexe de inferioritate considera ca nu sunt la acelasi nivel superior ca si semenii lor, ca au anumite carente si deficiente, fapt ce le poate cauza un disconfort psihologic considerabil indiferent daca aceste trairi sunt constientizate sau nu.

Persoanele care se confrunta cu un complex de inferioritate doresc in acelasi timp sa le fie recunoscute meritele si sa fie laudate, dar se si tem de umilire. Multe dintre umilintele experimentate in trecut stau la baza temerii ca ar putea fi batjocorite de alti oameni.

Ca rezultat, apare dorinta de supracompensatie, evitarea umilirii si evitarea contactelor sociale. Unele dintre persoanele cu complexe de inferioritate devin timide si si se subapreciaza, in timp ce altele pot deveni agresive in incercarea de a depasi stresul psihologic legat de senzatia de dominare a celorlalti.

Semnele prezentei complexului de inferioritate

- Imperfectiunile celorlalti - Din moment ce o persoana nu are o parere prea buna despre sine, ii va fi dificil sa aprecieze si sa observe calitatile altor oameni. Cel care sufera de complex de inferioritate va incerca sa descopere imperfectiunile altor oameni si va incerca sa gaseasca modalitati prin care sa scada autostima si increderea in sine a acestora. Tendinta celui care are complexul de inferioritate este de a pasa vina altora pentru a-si masca propriile deficiente.

- Criticismul distructiv - Unii dintre cei care manifesta complexul de inferioritate isi cunosc defectele sau neajunsurile si totusi ori de cate ori primesc vreo critica legata de actiunile lor, o amplifica si isi inrautatesc starea. Pentru ca ei au autostima extrem de scazuta sunt constienti ca nu au facut un lucru bun, dar nu pot depasi acest aspect.

- Timiditate - Oamenii care sufera de complexul de inferioritate au tendinta de a se izola, de a evita interactiunile sociale si intalnirile cu altii. Acestia prefera sa isi creeze mai degraba propriul lor univers decat sa le acorde celorlalti ocazia sa le descopere defectele.

- Aprecierea - Uneori, cei care au complexe de inferioritate vor sa fie complimentati mereu legat de modul in care arata, de cum isi finalizeaza sarcinile sau pentru orice altceva. Pentru ca sunt dornici de a primi aprecieri, daca nimeni nu-i lauda, vor incepe sa spuna celorlalti ce au facut doar pentru a li se acorda atentie in sens pozitiv.

- Refuzul de a primi comentarii pozitive - In alte situatii, persoanele care manifesta complexe de inferioritate nu accepta sa primeasca complimente sau comentarii pozitive. Acestea sunt privite doar ca modalitati de a-i face sa se simta mai bine pe moment si sunt percepute ca afirmatii false.

Cum poate fi evitata dezvoltarea complexelor de inferioritate?

1. Fiti atenti la criticile care implica situatii care nu pot fi schimbate. Acest lucru include critica legata de aspectul general sau de modul de a fi al unei persoane, orientarea sexuala, culoarea pielii, rasa, origine etnica sau orice alt aspect care nu poate fi controlat.

In urma acestui tip de abuz verbal multe persoane au probleme serioase cu autostima. Victima sufera cu atat mai mult cu cat nu exista solutii care sa rezolve situatiile criticate. Atunci cand o persoana este supusa la aceasta forma de agresivitate, trebuie sa se concentreze pe aspectele pozitive individuale, pe propriile convingeri si valori.

2. Creati-va un zid invizibil in jurul dvs. pentru a proteja valoarea fiintei dvs. - Consolidarea credintelor pozitive si valorizarea acestora ajuta orice persoana sa gaseasca directia potrivita si sa obtina succesul. Nimeni nu trebuie sa aiba dubii si idealuri conflictuale, indiferent de ceea ce incearca sa insufle cei din jur.

In termeni simpli, trebuie sa se invete sa se ignore comentariile negative si inadecvate facute la adresa propriei persoane. Fiecare trebuie sa fie constient de faptul ca oamenii au dreptul la propriile convingeri, dar la fel de normala este si atitudinea de respingere sau filtrare a opiniilor negative.

3. Fiti deschisi la critici constructive - acest aspect este, in general, pozitiv pentru evolutia unei perosane si, indirect, contribuie la dezvoltarea personala. Analiza punctelor slabe si imbunatatirea acestora este cea mai buna atitudine pentru a evita sentimentul de inferioritate.

Concentrarea asupra controlului slabiciunilor ajuta la prevenirea acuzatiilor negative sau dezechilibrului emotional care ar putea rezulta in urma criticilor celorlalti. Se va cantari obiectiv situatia si se evalua care ar putea fi castigurile care s-ar putea obtine ca urmare a acestor tipuri de discutii.

4. Colaborati indeaproape cu oamenii care va fac sa va simtiti bine in pielea dvs. Oamenii care va ofera suport si va imbratiseaza sunt pretiosi si rari. Cu cat gradul de independenta creste, cu atat increderea in sine si autostima vor fi mai ridicate. De asemenea, increderea in sine permite dependenta in mai mica masura de altii pentru construirea valorilor proprii.

5. Iubiti-va suficient de mult, dar nu deveniti aroganti. Este normal ca orice persoana sa se aprecieze pana intr-un punct, sa aiba respect de sine, dar nu trebuie sa se exagereze cu acest aspect. De asemenea, autosacrificiul poate aduce si beneficii, dar nu in cazul in care in urma acestuia intervin epuizarea, frustrarea sau obtinerea unor avantaje nepotrivite.

6. Adoptati o pozitie neutra, pastrati-va calmul si ramaneti concentrat. Pentru orice persoana este bine sa-si cunoasca limitele si sa exploateze punctele sale forte. Astfel, se pot depasi situatiile in care o alta persoana sau o situatie ar putea afecta emotional si ar putea da nastere la indoiala capacitatilor proprii.

7. Se vor evita tristetea si furia - emotiile negative solicita multa energie pretioasa. Daca furia este ratioanala si justificata de imprejurari ostile, este important ca energia sa se dozeze. Trebuie sa fiti mai bun si mai controlat decat agresorul. Energia poate fi concentrata in rezultatele concrete care pot dovedi ca agresorul greseste.

Reorientati-va gandurile atunci cand sunteti furiosi si necajiti, concentrandu-va asupra altor puncte de vedere, cu scopul de a avea succes si de a merge mai departe. O alta alternativa ar fi sa transformati situatia stresanta intr-una amuzanta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Durerea neuropata 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Diviziunile creierului Anatomia abdomenului Hemoroizi 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Cum sa preveniti eficient vergeturile Descoperirea chirurgico-ortodontica a caninilor inclusi Alimente care afecteaza dantura. Ce este bine si ce nu este bine sa mananci? Boli asociate diabetului zaharat Stima de sine si activitatea noastra sexuala