Ce nu trebuie spus unei persoane depresive

Actualizat: 11 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Depresia este o stare mentala sau o tulburare psihica caracterizata prin prezenta starii de tristete, singuratate, disperare, stima de sine scazuta si sentimente de vinovatie. Alte semne ale depresiei sunt evitarea contactelor sociale, pierderea poftei de mancare, dar si tulburarile de somn.

Va puteti simti ciudat sa discutati sau sa fiti in preajma unei persoane dragi care sufera de depresie. Asta pentru ca este posibil sa nu intelegeti unele simptome ale persoanei in cauza. Depresia este mai mult decat anxietate si trebuie tratata specific, iar persoanele cu depresie au nevoie de sprijin medical si social. Exista lucruri pe care nu ar trebui sa le spuneti persoanelor cu depresie, deoarece ati putea inrautati starea acesteia.

Evitati sa purtati anumite discutii cu cei care sufera de depresie

- Revino-ti! Acest indemn nu va imbunatati starea persoanelor depresive. Ati putea fi tentati sa cereti persoanei depresive sa se opreasca din a fi imbufnata sau trista mai tot timpul.

Din pacate, depresia nu este o conditie pe care persoana in cazua sa o poata activa sau dezactiva de fiecare data cand doreste, iar persoanele depresive au motive medicale reale care stau la baza simptomelor lor. Cel mai bine este sa aratati dragoste si intelegere si sa convingeti persoana cu depresie ca poate conta pe ajutorul dumneavoastra ori de cate ori va fi nevoie.

- De ce trebuie sa fii deprimat? Un alt lucru pe care o persoana depresiva nu doreste sa il auda. Lumea din jur nu este intotdeauna frumoasa. Boli, razboaie, saracie si alte abuzuri din viata de zi cu zi (chiar daca acestea nu sunt neaparat experimentate de aceasta) pot declansa stari depresive la unele persoane. Aratati-i persoanei cu depresie ca ii intelegeti punctele sale de vedere, dar asigurati-va ca nu ii accentuati starea in care se afla deja (trebuie sa fiti atenti sa nu ajungeti chiar dumneavoastra sa credeti ca aveti motive sa fiti depresivi).

- Totul este doar in mintea ta. O mare greseala sa spuneti acest lucru. Sugerand unei persoane ca depresia este ceva imaginat, nu este constructiv si nici corect. Nu uitati ca depresia este o conditie medicala reala. Incercati sa ii spuneti persoanei cu depresie ca sunteti constienti ca depresia este o boala si ca, aceasta este singura vinovata de simptomele de care sufera.

- Bea un pahar, lucrurile nu vor mai fi asa rele. Cu siguranta nu trebuie sa indemnati o persoana depresiva sa bea alcool, deoarece alcoolul in sine este un factor depresor. Consumul de alcool accentueaza starile de depresie. Statistic, mai mult de 70% din persoanele cu depresie care se sinucid, o fac pe fondul consumului in prealabil de alcool.

- Antidepresivele iti fac rau, iar psihologii te trateaza din interes. Este absolut gresit sa spuneti aceste lucruri unei persoane care sufera de depresie. Depresia este o conditie medicala ce necestita tratament medicamentos special si psihoterapie specifica.

Din contra, persoanele depresive ar trebui incurajate sa urmeze medicatia prescrisa de doctor si sa mearga la sedinte de psihoterapie pentru ameliorarea starilor de depresie. Mai mult, trebuie sa incercati sa includeti persoanele depresive in activitati sociale si de famile, cat mai des posibil. In acest mod se vor simti iubite si vor simti ca au un rol important in familie si societate - aspecte care imbunatatesc semnificativ autostima persoanelor cu depresie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Ce trebuie sa faceti daca sunteti deprimat? Psoriazisul si legatura lui cu depresia Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna Boala celiaca (enteropatia glutenica) Importanta vietii sexuale Cum sa imbatranim sanatos Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Schizofrenia catatonica Limbajul trupului Accidentul vascular cerebral (AVC) Singuratatea, considerata boala cronica Atacul sau criza nervoasa: ce este de fapt? Cum sa scapam de problemele de memorie Modalitati de a preveni depresia prenatala