Ce nu trebuie spus unei persoane depresive

Publicat: 11 Ianuarie 2013 | Actualizat: 11 Ianuarie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Depresia este o stare mentala sau o tulburare psihica caracterizata prin prezenta starii de tristete, singuratate, disperare, stima de sine scazuta si sentimente de vinovatie. Alte semne ale depresiei sunt evitarea contactelor sociale, pierderea poftei de mancare, dar si tulburarile de somn.

Va puteti simti ciudat sa discutati sau sa fiti in preajma unei persoane dragi care sufera de depresie. Asta pentru ca este posibil sa nu intelegeti unele simptome ale persoanei in cauza. Depresia este mai mult decat anxietate si trebuie tratata specific, iar persoanele cu depresie au nevoie de sprijin medical si social. Exista lucruri pe care nu ar trebui sa le spuneti persoanelor cu depresie, deoarece ati putea inrautati starea acesteia.

Evitati sa purtati anumite discutii cu cei care sufera de depresie

- Revino-ti! Acest indemn nu va imbunatati starea persoanelor depresive. Ati putea fi tentati sa cereti persoanei depresive sa se opreasca din a fi imbufnata sau trista mai tot timpul.

Din pacate, depresia nu este o conditie pe care persoana in cazua sa o poata activa sau dezactiva de fiecare data cand doreste, iar persoanele depresive au motive medicale reale care stau la baza simptomelor lor. Cel mai bine este sa aratati dragoste si intelegere si sa convingeti persoana cu depresie ca poate conta pe ajutorul dumneavoastra ori de cate ori va fi nevoie.

- De ce trebuie sa fii deprimat? Un alt lucru pe care o persoana depresiva nu doreste sa il auda. Lumea din jur nu este intotdeauna frumoasa. Boli, razboaie, saracie si alte abuzuri din viata de zi cu zi (chiar daca acestea nu sunt neaparat experimentate de aceasta) pot declansa stari depresive la unele persoane. Aratati-i persoanei cu depresie ca ii intelegeti punctele sale de vedere, dar asigurati-va ca nu ii accentuati starea in care se afla deja (trebuie sa fiti atenti sa nu ajungeti chiar dumneavoastra sa credeti ca aveti motive sa fiti depresivi).

- Totul este doar in mintea ta. O mare greseala sa spuneti acest lucru. Sugerand unei persoane ca depresia este ceva imaginat, nu este constructiv si nici corect. Nu uitati ca depresia este o conditie medicala reala. Incercati sa ii spuneti persoanei cu depresie ca sunteti constienti ca depresia este o boala si ca, aceasta este singura vinovata de simptomele de care sufera.

- Bea un pahar, lucrurile nu vor mai fi asa rele. Cu siguranta nu trebuie sa indemnati o persoana depresiva sa bea alcool, deoarece alcoolul in sine este un factor depresor. Consumul de alcool accentueaza starile de depresie. Statistic, mai mult de 70% din persoanele cu depresie care se sinucid, o fac pe fondul consumului in prealabil de alcool.

- Antidepresivele iti fac rau, iar psihologii te trateaza din interes. Este absolut gresit sa spuneti aceste lucruri unei persoane care sufera de depresie. Depresia este o conditie medicala ce necestita tratament medicamentos special si psihoterapie specifica.

Din contra, persoanele depresive ar trebui incurajate sa urmeze medicatia prescrisa de doctor si sa mearga la sedinte de psihoterapie pentru ameliorarea starilor de depresie. Mai mult, trebuie sa incercati sa includeti persoanele depresive in activitati sociale si de famile, cat mai des posibil. In acest mod se vor simti iubite si vor simti ca au un rol important in familie si societate - aspecte care imbunatatesc semnificativ autostima persoanelor cu depresie.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet psihologic Hus Adela
Tel: 0745238632
Oradea, Str Transilvaniei, Nr 33, Bl B58, Ap. 1
Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Tel: 0740018132
Bucuresti, Str. Grădinarilor Nr. 33, Sector 3

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psiholog, psihoterapeut Valentin Iordachescu
Psihologie - Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Bucuresti, 0740018132

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Invata sa fii sprintenInvata sa fii sprinten

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii

Ce trebuie sa faceti daca sunteti deprimat?

Psoriazisul si legatura lui cu depresia

Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Importanta vietii sexuale

Cum sa imbatranim sanatos

Schizofrenia catatonica

Limbajul trupului