Ieri, 2 septembrie 2010, a inceput cel de-al III-lea Congres de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania. Timp de 4 zile, peste 250 de specialisti din Romania si din strainatate vor discuta despre intelegerea si tratamentul bolilor mintale ale copiilor si adolescentilor. Unul dintre obiectivele Congresului este discutarea unei strategii comune de abordare a acestei tulburari, la tratamentul ADHD urmand sa fie implicati medici psihologi, psihiatri si neuropsihiatri de copii dar si familiile copiilor cu ADHD.
Principalele teme abordate anul acesta sunt:
'Sanatatea mintala a copilului si adolescentului din perspectiva echipei multidisciplinare'
'Autism si ADHD - de la evaluare la tratament si integrare sociala si scolara'
"Vestea buna este ca, depistata si tratata consecvent, aceasta tulburare are mari sanse sa dispara iar copilul va deveni un adolescent si apoi un adult sanatos. Pe de alta parte, parintii trebuie sa inteleaga ca, odata inceput, tratamentul nu trebuie oprit pe perioada vacantelor", a declarat Prof. univ. dr. Mircea Tiberiu, unul dintre specialistii prezenti la Congres cu o serie de prezentari de inalt nivel stiintific si informativ.
Chiar daca nu se duc la scoala pe timpul verii si poate nu au teme de facut, copiii si adolescentii sunt in continuare angrenati in rutina de dimineata, zi si seara in familie, isi pastreaza ritmul de somn si pot avea activitati extracuriculare sau continua activitatile sportive in vacanta. Pentru toate aceste activitati/momente au nevoie de control si de siguranta exercitarii corecte a sarcinilor pentru indeplinirea respectivelor activitati. "Prognosticul ADHD poate fi excelent daca strategiile terapeutice se initiaza din timp si iau in considerare comorbiditatile minore si variabilitatea individuala ca raspuns. Pacienti diferiti inseamna abordare terapeutica diferita!", a declarat Prof. dr. Iuliana Dobrescu.
Specialistii prezenti la Congres vor discuta despre metode de detectare timpurie a ADHD si despre succesul tratarii acestei tulburari, cu conditia ca parintii si specialistii sa poata forma o echipa.
De foarte multe ori, multumiti de rezultatul tratamentului din timpul scolii, parintii decid sa intrerupa peste vara tratamentul cu gandul ca pot face fata hiperkineziei si lipsei de atentie. Trebuie ca medicii sa aduca la cunostinta parintilor ca aceasta abordare este eronata, pentru ca secretul este tocmai continuarea atat a tratamentului comportamental, alaturi de psihopedagogi, cat si a tratamentului medicamentos, conform recomandarilor specialistilor.
"Familiile si tinerii informati participa mai activ la procesul terapeutic, iau decizii mai intelepte, se inteleg mai bine cu medicul lor si adera mai mult la tratament. Comunicarea cunostintelor actuale despre ADHD poate transforma o relatie dominata de medic intr-una centrata pe beneficiar. Chiar daca aleg sa nu se implice in deciziile terapeutice, familiile si tinerii cu ADHD au acum posibilitatea de a sti mai multe despre ADHD, prognostic si optiunile terapeutice", a declarat psihologul clinician Gaspar Gyorgy, de la Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala din Bucuresti.
"Participarea exceptionala, calitatea informatiilor si rezultatele concrete ale acestor zile de Congres demonstreaza ca implicarea noastra este bine-venita si promitem ca vom continua sa investim in cercetare si informare la zi a specialistilor pentru ca acestia sa ajunga sa obtina succese notabile in tratarea copiilor cu ADHD", a declarat Arnoldas Doviltis, director general Eli Lilly Romania.