Primul ajutor in sangerarile din timpul sarcinii

Actualizat: 12 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sangerarile in timpul sarcinii induc intotdeauna teama, insa nu sunt in toate cazurile semnul unei probleme grave.

De altfel, sangerarile in primul trimestru (pana in saptamana 12 de sarcina) sunt frecvente si nu afecteaza sanatatea fatului.

Chiar si asa, simptomul trebuie sa fie luat in serios, intrucat poate indica producerea unui avort sau prezenta unei afectiuni ce necesita tratament imediat.

Primul ajutor in sangerarile din timpul sarcinii presupune urmarea pasilor de mai jos

- Sunati la 112 daca gravida prezinta o hemoragie vaginala abundenta, acuza dureri severe sau are contractii frecvente.
- Intrebati victima daca prezinta unul sau mai multe din urmatoarele simptome sangerare in flux consistent, dureri abdominale, crampe, febra, frisoane, contractii, stari de vertij sau lesin. Retineti aceste informatii si transmiteti-le echipajului medical de urgenta sau medicului.
- Oferiti gravidei absorbante si incurajati-o sa isi mentina calmul si sa isi monitorizeze cu atentia hemoragia. Medicul va avea nevoie sa stie cantitatea de sange pierduta.
- Daca victima nu se poate deplasa la spital si asteptati ambulanta, indemnati-o sa se aseze pe pat si sa isi mentina picioarele usor ridicate, cu sprijin pe cateva perne. Repausul la pat este recomandat pana la oprirea sangerarii.
- Nu adminstrati victimei medicamente, chiar daca acuza dureri puternice. Riscati sa ii agravati starea si hemoragia!
- Incurajati gravida sa ramana calma si optimista. Anxietatea afecteaza atat starea mamei, cat si pe cea a copilului.

Odata ajunsa la spital, gravida va fi supusa unui control ginecologic si unei ecografii, pentru verificarea colului uterin si monitorizarea ritmului cardiac al fatului.

Un test de depistare a infectiilor (in special de vezica urinara) va fi si el necesar, pentru stabilirea cauzei exacte a sangerarii. Suplimentarea progesteronului ajuta de obicei la oprirea sangerarii.


Citeste si despre:

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Prim ajutor in caz de astm in timpul sarcinii Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Cerclajul de col uterin, o interventie care iti poate salva sarcina Sarcina Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Sarcina - Luna a III-a Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Sarcina si igiena orala Sarcina - Luna a IV-a Sarcina, nasterea si perioada postpartum Sarcina multipla: gemeni, tripleti Sarcina - Luna a V-a Sarcina (normala, patologica si extrauterina)