Primul ajutor in angina pectorala

Actualizat: 17 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Angina pectorala este un simptom al bolii cardiace ischemice, caracterizata prin dureri intense resimtite in spatele sternului si declansate de emotii sau efort.

Disconfortul dureaza cateva minute (intre 1-3 minute) si dispare fie la incetarea cauzei care l-a produs, fie odata cu administrarea nitroglicerinei.

Simptomul specific anginei pectorale este senzatia de arsura sau sufocare, o durere resimtita ca o gheara in piept, declansatoare de anxietate si panica.

Disconfortul poate iradia si in umarul si membrul superior stang, in unele cazuri pana la mandibula. Alte simptome pot fi greata, oboseala, respiratia superficiala, anxietatea, transpiratiile excesive si starile de ameteala.

Cand angina pectorala apare din senin sau isi schimba manifestarea, poate fi simptomul declansarii unui atac de cord. In aceasta situatie, este necesara interventia medicala de specialitate. Primul ajutor consta in adoptarea urmatoarelor masuri

- Sunati la 112 si incurajati victima sa isi pastreze calmul, asigurand-o ca totul va fi in regula.
- Ajutati pacientul sa se aseze intr-o pozitie confortabila, in care sa poata respira fara probleme (cu capul ridicat).
- Administrati victimei o aspirina, indrumand-o sa o mestece, pentru a-si face efectul rapid.
- In cazul in care pacientului i s-a recomandat de catre medic acest tratament, administrati-i sublingual nitroglicerina. Daca durerea nu cedeaza in 20 de minute, puteti administra si cel de-al doilea comprimat.
- Asistati victima, monitorizati-i cu atentie respiratia si ritmul cardiac si asteptati sosirea ambulantei. Daca pacientul intra in stare de inconstienta, incepeti resuscitarea cardio-respiratorie.


Citeste si despre:

Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic Angioplastia in tratarea infarctului miocardic si a anginei pectorale instabile Beneficiile renuntarii la fumat Sindromul coronarian acut Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Testul de stres la efort Durerea toracica - tratament Palpitatiile Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Programul de reabilitare cardiaca Amputarea Tratamentul durerii toracice
Cere sfatul medicului ×