Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)

Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intoxicatia cu monoxid de carbon


Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor rezultat din arderea incompleta a unor carburanti sau din incendii. Intoxicatia se produce ca urmare a amestecarii monoxidului de carbon cu hemoglobina din sange.
Simptomele sunt in functie de gravitatea intoxicatiei: cefalee, agitatie, tuse cu dispnee, tahicardie, hipotensiune arteriala (in cazurile mai usoare) sau bronhospasm,insuficienta respiratorie, coma, stare de soc (in cazurile grave).
Tratamentul presupune oxigenarea victimei (prin masca sau ventilare artificiala) pana la disparitia simptomelor.

Intoxicatia cu insecticide organofosforice

Cele mai des folosite insecticide organofosforice in agricultura sunt: parathionul, dicorvosul, tetraetil pirofosfatul,tricorfonul, malathionul, etc. Substantele toxice pot fi absorbite prin piele, inhalatie sau ingestie, iar intoxicatiile acestea sunt foarte grave.
Simptomele intoxicatiei sunt:
- greturi, varsaturi, ameteli,salivatie abundenta, transpiratii, diaree, dureri abdominale (in formele usoare)
- tulburari de vorbire, micsorarea pupilei, coma, lacrimare abundenta, cianoza, tulburari respiratorii, hipotensiune, tahicardie, trasnspiratii ale memebrelor (in formele grave).
Tratamentul presupune decontaminarea pielii, tratarea convulsiilor, a insuficientei respiratorii si administrarea de atropina intravenos pana la dilatarea pupilelor si cresterea frecventei cardiace sau administrarea de obidoxima.

Intoxicatia cu alcool etilic

Intoxicatia cu alcool etilic este cel mai frecvent tip de intoxicatie (doza mortala la un adult este de 300-600 mg/dl).
Simptomele sunt diferite in functie de fomele de intoxicatie si reprezentate de mirosul de alcool al respiratiei, transpiratie, tulburari de comportament, diminuarea reflexelor, varsaturi etc.
Corelatii intre alcoolemie (concentratia de alcool in sange) exprimata in mg/dl si efectele corespunzatoare:
- 5 - 15 – euforie, dezinhibitie;
- 20 - 30 – performanta motorie incetinita si abilitate de gandire descrescuta;
- 30 - 80 – cresteri ale problemelor motorii si cognitive;
- 80 - 200 – incoordonare, erori de judecata, dispozitie labila, cognitie deteriorata;
- 200 - 300 – nistagmus, vorbire ebrioasa marcata, blackout-uri;
- > 300 – coma, semne vitale alterate, posibil deces.

Tratamentul consta in administrarea pe cale venoasa de glucoza concentrata, vitamina B1 si sulfat de magneziu.

Intoxicatia cu metanol

Alcoolul metilic este folosit ca solvent pentru lacuri si vopsele, aditiv si combustibil, fiind una dintre cele mai toxice substante.
Simptomele se manifesta prin insuficienta respiratorie, scaderea frecventei cardiace, cefalee, ameteli, scaderea mictionarii (urinarii), stare de confuzie, vedere incetosata, coma, manifestari abdominale, etc.
Tratamentul consta in administrarea etanolului si a acidului folic.

Intoxicatia cu etilenglicol

Etilenglicolul este un lichid utilizat ca antigel.
Simptomele se manifesta prin greturi, varsaturi, tahicardie, hipertensiune, cresterea frecventei respiratorii, dureri lombare, convulsii, coma, etc.
Tratamentul consta in administrarea etanolului si a acidului folic.

Intoxicatia cu hidrocarburi

Cele mai utilizate hidrocarburi sunt benzinele, lubrifiantii, motorina, uleiurile de motor, gazolina, tetraclorura de carbon, etc. Intoxicatia cu acestea se face prin ingestie, prin respiratie sau prin piele.
Simptomele se manifesta in functie de tipul de hidrocarbura, prin convulsii, pneumonii toxice, insuficienta cardiaca, tulburari hepatice, tulburari mentale, hemoragii, tulburari mentale, coma, etc.
Tratamentul se incepe cu decontaminare prin spalare cu apa si sapun si administrare de oxigen si de N-acelicisteina (in cazul intoxicaxiei cu tetraclorura de carbon).


Citeste si despre:

Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.) Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele Inhalanti - generalitati Abuzul de barbiturice Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Alcoolul etilic Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical Cum recunosti un medic bun? 6 caracteristici la care sa fii atent Cele mai periculoase alimente pentru creier Octinoxatul in cosmetica: aspecte ce trebuie stiute Durerea abdominala acuta Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.) Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.) Antidepresive triciclice - Imipramina, Amitriptilina, etc.
Cere sfatul medicului ×