Pneumonia atipica este o forma mai blanda a pneumoniei clasice. Pneumonia reprezinta infectia tesutului pulmonar, ce duce la inflamatia cailor aeriene si a alveolelor, acestea umplandu-se cu secretii mucoase.
Pneumonia este de regula o patologie severa, ce impune pacientului spitalizare sau cel putin repaus la pat. Pneumonia atipica insa, fiind mai blanda, permite pacientului continuarea activitatilor zilnice cu aproape aceeasi eficienta ca si inainte.
Pneumonia atipica poate afecta pe oricine, insa este mai frecventa in randul persoanelor care au:
• Varsta sub 2 ani
• Varsta de peste 65 de ani
• Sistem imunitar compromis sau iau tratament imunosupresor
• BPOC
• Astm bronsic
• Locuinta/loc de munca locuri aglomerate, in comunitati, precum scoala, institutiile miltare, caminele
• Risc crescut din cauza fumatului
• Recomandare pentru utilizare de corticosteroizi administrat inhalator
Este in general o patologie frecventa, cu incidenta crescuta in timpul toamnei si a iernii.
Intensitatea simptomelor poate varia de la pacient la pacient, nefiind niciodata foarte mare in cazul pneumoniei atipice.
Simptomele intalnite pot fi:
• Durere de gat
• Oboseala accentuata
• Disconfort toracic, in special in timpul inspirului
• Febra joasa (mai putin de 38 de grade celsius)
• Frisoane usoare
• Tuse
• Stranut
• Dureri de cap
Pacientii descriu deseori tabloul clinic ca pe cel al unei raceli mai puternice.
Pneumonia, fiind o infectie, poate fi cauzata de anumite bacterii, virusuri sau ciuperci. Modalitatea de transmitere este prin contactul direct cu particulele provenite din stranut sau tuse stranutate de catre un pacient deja infectat.
Pneumonia atipica este foarte contagioasa. Perioada in care pacientul poate transmite infectia mai departe este incepand cu 2 pana la 4 saptamani inainte ca simptomele acestuia sa inceapa, continuand si pe parcursul bolii, pana la disparitia simptomelor.
Medicul va incepe consultul printr-un examen fizic complet, axandu-se ulterior pe examinarea pulmonara. Acesta va va ausculta pulmonar cu ajutorul stetoscopului si va va pune intrebari cu privire la simptome, la mediul de lucru, la contactul cu cei bolnavi.
Daca aveti tuse productiva, cu sputa, medicul va va ruga sa tusiti pentru a inspecta sputa, notand culoarea, cantitatea si consistenta ei. Odata suspicionat diagnosticul de pneumonie atipica, medicul va cere cateva teste paraclinice pentru a confirma diagnosticul si pentru a realiza diagnosticul diferential.
Radiografia toracica este testul imagistic de prima intentie, cu ajutorul caruia medicul poate vizualiza semne de infectie in tesutul pulmonar. Analizele de sange, in care se masoara markerii inflamatori, precum si analiza sputei, se realizeaza imediat dupa prezentarea la medic.
Majoritatea cazurilor de pneumonie sunt produse de catre bacterii. Astfel tratamentul clasic cuprinde diferite combinatii de antibiotice, in functie de bacteria cauzatoare. Daca medicul suspecteaza ca aveti pneumonie bacteriana, acesta poate initia tratamentul antibiotic chiar inainte de obtinerea rezultatelor de la analize.
Antibiograma este o analiza speciala, realizata in laboratorul de microbiologie, ce identifica bacteria ce a cauzat pneumonia. Dupa antibiograma, medicul va schimba antibioticul, alegandu-l pe cel cu specificitate foarte mare asupra bacteriei.
Cel mai frecvent sunt prescrise antibioticele atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Asigurati-va ca respectati indicatiile medicului in ceea ce priveste tratamentul antibiotic, luand comprimatele prescrise pana la finalul perioadei indicate. Simptomele se vor ameliora deseori mult mai repede decat perioada prevazuta de tratament antibiotic, insa prin oprirea precoce a tratamentului, acesta nu va fi eficient si infectia va reveni.
Pneumonia atipica de natura virala nu beneficiaza de tratament specific, fiind de cele mai multe ori doar monitorizata sau tratata simptomatic.
Consumati multe lichide si odihniti-va pe perioada tratamentului, pana la disparitia completa a simptomelor. Spitalizarea nu este aproape niciodata necesara pentru pneumonia atipica, astfel ca pacientul se poate ingrijiri acasa.
In general, pneumonia atipica dureaza timp de 4 pana la 6 saptamani, insa nu toate simptomele vor persista in acest timp. Tusea este simptomul ce dureaza cel mai mult, insa starea generala a pacientilor se imbunatateste inca din primele zile de tratament.
Nu exista, din pacate, vaccinuri disponibile pentru pneumonia atipica. De asemenea, aceasta boala poate fi facuta de mai multe ori, pacientii nefiind imuni dupa primul episod de pneumonie.
Ca si in cazul oricarei alte infectii, pacientii pot preveni pneumonia atipica prin respectarea unor masuri de igiena generala.
Acestea includ:
• Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel sau cu propriul cot, atunci cand stranutati sau tusiti. Evitati sa tusiti direct in palma.
• Spalati-va des pe maini cu apa si sapun. Daca acest lucru nu e posibil, utilizati dezinfectante de maini
• Purtati o masca atunci cand sunteti bolnav sau cand va aflati in jurul persoanelor bolnave
• Vaccinati-va anual antigripal
• Nu fumati si evitati sa petreci timp langa cineva care fumeaza, pentru a evita fumatul pasiv
Prognosticul pentru majoritatea pacientilor cu pneumonie atipica este unul bun. Multi pacienti incep sa se simta mai bine dupa doar cateva zile de tratament antibiotic si odihna. Totusi, tuse poate ramane persistenta pana la vindecarea completa a pneumoniei.
Pacientii isi pot insa desfasura activitatile obisnuite, fara sa fie nevoie de spitalizare sau concediu medical. Ar fi recomandat insa ca acestia sa poarte masca in locurile publice sau sa lucreze de acasa daca este posibil, pentru a evita transmiterea infectiei.
Pentru a va asigura vindecarea pneumoniei si un prognostic bun, urmati tratamentul antibiotic pana la capat.
Pentru a primi diagnosticul si tratamentul corect, programati-va la un consult medical inca de la aparitia simptomelor ce mimeaza o raceala.
De asemenea, mergeti la medic daca simptomele dumneavoastra nu se imbunatatesc dupa cateva zile de tratament antibiotic. Este posibil sa fie nevoie de schimbarea antibioticului sau de odihna acasa.
Intrebati-va medicul despre asocierea antibioticelor cu alte medicamente pe care le luati deja acasa, astfel incat acesta sa poata face ajustarile necesare.
Pneumonia atipica reprezinta o forma mai usoara a pneumoniei clasice, ce nu necesita spitalizare.
Simptomele mimeaza o raceala mai puternica, iar tratamentul antibiotic este de cele mai multe ori eficient, pneumonia atipica fiind deseori de natura bacteriana.
Este esential sa nu intrerupeti tratamentul antibiotic atunci cand dispar simptomele, pentru ca pneumonia sa fie vindecata. Perioada completa de vindecare este de pana la 6 saptamani, insa pacientii se simt deseori bine mult mai repede.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15744-pneumonia-atypical-walking-pneumonia
https://www.healthline.com/health/atypical-pneumonia
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.