Tusea productiva – ce este de facut?

Actualizat: 04 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta tusea productiva?


In general, tusea este un act reflex care are ca scop protejarea organismului impotriva factorilor iritanti din mediul extern care pot patrunde prin caile respiratorii si consta intr-un inspir adanc urmat de un expir fortat cu o viteza de aproximativ 50 m/s prin care caile aeriene sunt eliberate de corpii straini, diverse particule si mucus.

Ea poate reprezenta un simptom in cadrul altor afectiuni, iar de multe ori este semn al unei patologii respiratorii, insa oricare ar fi cauzele, aceasta trebuie investigata si tratata corespunzator.

Tipuri de tuse

In functie de produsul rezultat in urma acestui act reflex, aceasta se clasifica in tuse seaca/uscata, fara eliminarea unui produs patologic de la nivelul cailor respiratorii, iar cand este insotita de expectoratie cu mucus, flegma sau sputa, vorbim despre tuse productiva.

In cadrul acesteia, elementele straine organismului care au patruns la nivelul cailor respiratorii sunt inglobate in masa de mucus sau diverse secretii si eliminate in afara corpului. In aceeasi masura, o tuse initial iritativa, uscata, poate deveni ulterior productiva, fapt intalnit adesea in cazul infectiilor cailor respiratorii.

De asemenea, o alta clasificare tine cont de durata pe care se manifesta acest act reflex, fiind astfel vorba despre tuse acuta care dureaza mai putin de trei saptamani, tuse subacuta care poate dura intre trei si opt saptamani, iar daca acest simptom depaseste opt saptamani, tusea este una cronica si poate constitui un element caracteristic astmului bronsic, al reflexului gastroesofagian sau al altor patologii respiratorii si cardiovasculare.

Manifestari si simptome clinice

Particolele din mediul inconjurator, corpii straini sau microorganismele care patrund la nivelul cailor respiratorii vor irita mucoasa traheei si a arborelui bronsic ceea ce va conduce la cresterea secretiei de mucus. Excesul de mucus in care sunt inglobate elementele straine organismului declanseaza tusea ca act reflex cu scopul de a elimina respectivul produs patologic si de a curata caile respiratorii.

Consistenta produsului rezultat in urma tusei productive poate fi de natura apoasa sau vascoasa. O alta caracteristica este culoarea care poate varia in functie de cauza declansataoare a tusei productive, de la galben citrin la nuante gri, maro, verde sau poate contine si striuri sanguinolente.

De multe ori, datorita pozitiei declive din timpul somnului, produsul patologic se acumuleaza la nivelul arborelui respirator, iar dimineata la trecerea in ortostatism se declanseaza reflexul de tuse productiva cu eliminarea sputei sau a secretiei mucoase. In functie de severitatea manifestarilor si a cauzei care a determinat aparitia tusei productive, aceasta poate fi insotita de alte manifestari precum oboseala, secretii nazale si congestia musoaselor cailor respiratorii, stranut, cefalee sau greata.

Culoarea mucusului secretat poate fi un indiciu pentru cauza care a declansat tusea productiva. Daca acesta este galben poate fi semn de infectie bacteriana la nivelul tractului respirator inferior si al sinusurilor sau apare ca urmare a unei bronsite ori alergii. Sangele prezent in secretia mucoasa ii da acestuia o nuanta rosie sau rozalie. Pneumoniile se prezinta cel mai adesea cu secretie de mucus verde, purulent.

Cauze si factori de risc

Natura tusei productive este destul de variata si necesita investigatii detaliate pentru stabilirea cu certitudine a cauzelor declansatoare. Printre acestea se regasesc racelile sezoniere, expunerea la agenti iritanti (substantele chimice de la locul de munca, praful, fumatul), alergiile, infectiile cailor respiratorii de etiologie virala sau bacteriana (pneumoniile, bronsitele, tusea convulsivanta si crupul laringian frecvente la copii mici). Totodata, refluxul gastro-esofagian, tuberculoza cu eliminarea specifica de sputa sau patologia tumorala pulmonara sunt cauze ale aparitiei tusei productive.

Cum se pune diagnosticul de tuse productiva?

Ca orice investigatie medicala, stabilirea diagnosticului de tuse productiva incepe cu anamneza. In cadrul acesteia se evalueaza manifestarile tusei, precum debutul acesteia si contextul in care a aparut, durata , absenta sau prezenta expectoratiei, culoarea si continutul acesteia. Clinicianul va cere detalii despre momentul din zi in care aceasta apare mai frecvent, va intreba pacientul daca este cunoscut cu alergii, astm bronsic sau alte patologii, si de asemenea, daca prezenta tusei este insotita si de alte manifestari clinice.

Urmeaza apoi examenul clinic obiectiv, plamanii si cordul pacientului se asculta cu ajutorul stetoscopului, examinare in cadrul careia pot fi decelate zgomote si sufluri anormale intalnite in cazul diferitelor afectiuni respiratorii sau cardiovasculare. Din punct de vedere imagistic, pacientului i se va efectua o radiografie toracica pentru a evalua starea plamanilor, a inimii si a cailor respiratorii, investigatie in cadrul careia se pot depista pneumoniile si patologiile tumorale ale plamanilor.

Functia plamanilor si capacitatea respiratorie poate fi evaluata cu ajutorul spirografiei cu ajutorul careia se masoara cantitatea de aer in inspir si expir in timpul respiratiei normale si al respiratiei fortate. De asemnea, se va examina mucusul produs la nivel nazal sau al secretiilor din gat si caile respiratorii. Prin aceasta investigatie se determina daca exista in caile aeriene microorganisme care au cauzat infectii bacteriene sau virale.

Tratament

Tratamentul cauzei declansatoare este si tratamentul tusei productive. In cazul infectiilor bacteriene sau virale se administreaza antibiotice, respectiv antivirale. De mentionat este faptul ca antibioticele nu au eficienta in cazul infectiilor virale, de aceea este necesara identificarea cu certitudine a cauzei si terapia tintita. Daca tusea productiva apare ca manifestare a unei alergii, se identifica substantele care reprezinta factori alergeni pentru a fi evitati ulterior.

Astmul bronsic beneficiaza de tratament specific cu bronhodilatatoare, si in acest caz se recomanda evitarea factorilor iritanti care pot agrava tabloul clinic.

Simptomatic, se pot administra expectorante, decongestionante nazale sub forma de spray pentru a face respiratia mai usoara. Se evita administrarea de antitusive in cazul tusei productive deoarece poate agrava simptomatologia prin faptul ca impiedica eliminarea mucusului excesiv si a produselor patologice de la nivelul cailor respiratorii.

Complicatii

Caracterul iritant al tusei productive reduce calitatea vietii pacientului cauzand oboseala si scazand capacitatea de functionare in ritmul cotidian obisnuit, astfel incat desfasurarea activitatilor obisnuite se desfasoara cu dificultate. Manifestarea acestui simptom pe timpul noptii face ca odihna pacientului sa fie perturbata, fapt care duce la insomnie nocturna si oboseala in timpul zilei.

In cazul unei infectii localizate pe caile respiratorii, in special la copii, aceasta se poate propaga spre urechea medie ducand la aparitia otitei medii. Daca tusea productiva se manifesta drept consecinta a fumatului sau a expunderii la agenti chimici iritanti, acestia vor cauza inflamatia mucoasei bronsice, iar persistenta factorilor de risc pot duce la cronicizarea acestei inflamatii denumite bronsita, implicit si la cronicizarea tusei expectorante. Ulterior, ca si complicatii ale bronsitei cronice poate creste susceptibilitatea la infectii respiratorii recurente sau pot conduce la instalarea altor patologii respiratorii precum boala pulmonara obstructiva cronica.

Preventie si recomandari

Respectarea normelor de igiena, spalarea mainilor reduc riscul de a contracta infectii virale sau bacteriene. Evitarea expunerii la diferite substante chimice, la fumul de tigara si la agentii poluanti din mediul inconjurator scad nivelul de expunere la factorii iritanti externi care ar putea conduce la aparitia tusei productive.

Concluzii

Tusea productiva este un mecanism reflex cauzat de prezenta excesului de mucus in caile respiratorii ca urmare a contactului cu agenti iritanti, substante chimice, fum de tigara sau microorganisme de natura virala si bacteriana. Ea are rolul de a elimina aceste elemente straine care pot agresa organismul, insa este in acelasi timp si un simptom deranjant pentru pacient reducand caliatea vietii acestuia, determinand oboseala si perturband activitatile zilnice obisnuite.

Etiologia tusei productive este variata, ea poate fi de natura iritativa prin expunerea la substante toxice, poate fi o manifestare a infectiilor cailor respiratorii, dar poate aparea si ca simptom in cadrul astrmului bronsic sau al patologiei tumorale pulmonare.

Se recomanda determinarea certa a cauzelor care declanseaza aceasta manifestare pentru a stabili un tratament tintit pe o etiologie specifica.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32434660/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039


Citeste si despre:

Principalele simptome ale mucoviscidozei (fibroza chistica) Vaccinarea - drept sau obligativitate? Nu confunda batranetea cu BPOC, boala de plamani! Pneumonia atipica si impactul asupra sistemului respirator Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Prolaps de organe pelvine Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Alergenii din aer Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Durerea de cap declansata de tuse