Expunerea la soare, benefica in caz de pitiriazis rozat?

Actualizat: 16 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pitiriazisul rozat, mai frecvent la tineri


Pitiriazisul rozat este o afectiune cutanata inofensiva ce se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii. Desi poate aparea la orice varsta, apare mai frecvent la cei cu varsta cuprinsa intre 10 si 35 de ani.

Cauzele pitiriazisului rozat, necunoscute

Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu se cunosc. Spre deosebire de multe alte afectiuni dermatologice, boala nu este o reactie alergica sau o infectie bacteriana sau fungica. Cercetatorii sugereaza ca ar putea fi cauzata de un virus, desi boala nu este contagioasa (nu se transmite de la o persoana la alta), asa cum sunt majoritatea virozelor.

Simptomele pitiriazisului rozat

Pitiriazisul rozat duce la aparitia unei eruptii

- eruptia debuteaza adesea sub forma unei pete rozate, unice, rotunde-ovalare, scuamoase si cu marginile proeminente (leziune heraldica). Dimensiunea variaza de la 2-10 c,. Leziunea de dimensiuni mari este mai frecventa;

- in cateva zile sau saptamani, pete ovalare de culoarea somonului, cu dimensiunea cuprinsa intre 1-2 cm apar grupate pe abdomen, piept, brate sau picioare. Aceste pete se intind uneori la nivelul gatului insa rar ajung si la nivelul fetei;

- petele de la nivelul spatelui sunt adesea verticale si dispuse sub forma de "pom de craciun" sau sub aspect de pin;

- eruptia nu e de obicei pruriginoasa, desi uneori poate aparea un prurit usor. Aproximativ 25% dintre persoanele ce prezinta aceasta boala prezinta un prurit sever;

- eruptia dureaza de obicei 6-8 saptamani, dar se poate intinde pe o perioada de cateva luni.

Eruptia se poate prezenta si sub alte forme. Bose rotunde (eruptie papuloasa) pot fi prezenta la copii, femei insarcinate si afroamericani; vezicule (eruptie veziculoasa), ce pot fi evidentiate la sugari si copii. La anumite persoane, leziunile heraldice pot lipsi sau doua asemenea leziuni apropiate pot aparea.

Inainte de aparitia leziunilor heraldice, pacientul poate resimti o stare de oboseala si simptome asemanatoare gripei. Printre acestea sunt de retinut durerile de cap (cefalee), greata, durere la nivelul faringelui si pierderea apetitului.

Eruptia ce apare in pitiriazisul rozat este asemanatoare eruptiei din alte afectiuni cutanate precum impetigo (bube dulci), tinea versicolor, eczema si psoriazis.

Eruptia ce apare in pitiriazisul rozat se aseamana cu cea produsa de anumite medicamente, precum antibioticele sau cu cea din sifilis.

Diagnosticul pitiriazisului rozat

Diagnosticul va fi stabilit de medicul specialist prin analiza eruptiei cutanate. Diagnosticul poate fi dificil atunci cand este vizibila doar leziunea heraldica; in acest caz adesea se pune diagnosticul eronat de impetigo sau eczema. Odata cu aparitia eruptiei, diagnosticul este destul de evident.

Daca diagnosticul nu este clar, medicul poate efectua un test cu hidroxid de potasiu (KOH) pentru a se asigura ca nu este vorba despre o infectie fungica. De asemenea se poate efectua o biopsie cutanata ce este ulterior analizata la microscop. Daca diagnosticul este incert la o persoana activa sexual, se poate efectua un test pentru sifilis.

Tratamentul pitiriazisului rozat

Pitiriazisul rozat se remite de obicei spontan (dispare fara tratament) in 6-8 saptamani. Daca eruptia este pruriginoasa, se pot utiliza lotiuni sau creme cutanate pentru usurarea senzatiei de mancarime (prurit). Daca simptomele sunt severe, se pot utiliza medicamente antiinflamatorii, precum corticosteroizii pentru usurarea pruritului si ameliorarea eruptiei.

Anumite persoane pot incerca alte terapii, precum medicamente antifungice, deoarece eruptia are aspect de impetigo. Totusi, deoarece pitiriazisul rozat nu este determinat de o ciuperca, aceste medicamente nu sunt eficiente.

Expunerea eruptiei la lumina solara poate duce la o vindecare mai rapida a acesteia. Totusi, o expunere prelungita la soare poate provoca arsuri cutanate si poate creste riscul de aparitie a cancerului de piele.

Daca eruptia dureaza mai mult de 3 luni, trebuie consultat medicul specialist.

"Tratamentul este in mare parte suportiv; calamina sau un simplu emolient local pot fi suficiente. Uneori, pentru diminuarea aspectului leziunilor pot fi aplicate preparate cortizonice locale. S-au incercat si tratamente sistemice cu aciclovir (7 zile) sau eritromicina (14 zile) cu rezultate incerte.Expunerea moderata la soare ajuta la remiterea leziunilor cu rezerva aparitiei modificarilor de pigmentare locale", recomanda dr. Ioana Silvia Simian, medic primar Dermatologie-Venerologie.

Pentru ameliorarea pruritului la domiciliu se recomanda:

- zona pruriginoasa trebuie mentinuta racoroasa si umeda; se pot aplica prosoape inmuiate in apa cu gheata; totusi, trebuie retinut faptul ca umezirea si uscarea repetata a tegumentelor va duce la uscarea acestora; tegumentele uscate inrautatesc pruritul determinat de eruptie;

- se recomanda sa se evite baile sau dusurile foarte calde: apa trebuie mentinuta atat de rece cat poate fi tolerata;

- poate fi incercata o baie cu faina de ovaz pentru ameliorarea pruritului. Se poate impacheta faina de ovaz in cantitatea corespunzatoare unei cesti intr-o carpa de bumbac care ulterior se fierbe ca si cum s-ar pregati o mancare de ovaz. Aceasta carpa poate fi folosita apoi ca un burete de baie in locul sapunului;

- se poate incerca o crema ce contine hidrocortizon 1% pentru zonele mici pruriginoase. Crema se va aplica cu prudenta la niveul fetei si organelor genitale. O medicatie antihistaminica poate fi de asemenea folosita pentru reducerea pruritului;

- se poate aplica o lotiune hidratanta si calmanta pe tegumentul inca umed;

- este recomandabila purtarea hainelor de bumbac sau matase. Este de evitat venirea in contact direct cu tegumentele hainelor de lana sau acryl;

- este de preferat folosirea unei cantitati cat mai mici posibile de sapun. Sunt indicate sapunurile fine cu crema hidratanta. Sunt de evitat sapunurile deodorant in cazul aparitiei eruptiei cutanate.


Citeste si despre:

Cum sa va alegeti corect ochelarii de soare Beneficiile expunerii la soare Cum se manifesta alergia la soare Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita 10 alimente care va protejeaza de soare Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ghid util de alegere a ochelarilor de soare Ochelarii de soare – un accesoriu care poate da dependenta si sa-ti afecteze vederea Sanatatea la plaja - ce beneficii ne ofera marea si soarele Beneficiile si contraindicatiile pelinului 4 obiceiuri bune, 4 rele pentru sanatatea dumneavoastra