(P)Scapa de stres: cum sa ai o viata de cuplu armonioasa

Actualizat: 15 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Problemele de cuplu pot deveni extrem de stresante atunci cand persista, datorita aportului afectiv investit si apropierii fata de parteneri, pe care ii vedem, spre deosebire de alti membri ai familiei, zi de zi, cu care de obicei impartim acelasi pat noaptea, cu care ne facem planuri pe termen lung si de la care avem asteptari mari.

Este bine sa facem diferenta intre problemele punctuale, care vin si trec si problemele care se repeta. De asemenea, este important sa observam si efectele pe care aceste conflicte le genereaza, daca este vorba de o suparare trecatoare sau daca ceea ce resimtim nu ne lasa sa dormim, ne scade pofta de mancare si vitalitatea in general.

Ne vom referi aici la problemele relationale uzuale, si nu la cele patologice, cauzate de adictii sau violenta, pentru rezolvarea carora va recomandam consultarea unui terapeut.

Problemele relationale, care provoaca stres, sunt generate de fiecare data de o diferenta intre asteptari si realitate. Cu cat diferenta este mai mare, cu atat si stresul creste.

Iti doresti de la partenerul tau sa fie ordonat, iar el isi lasa hainele imprastiate prin toata casa. Iti doresti de la partenerul tau sa iasa mai mult in oras cu tine, iar el tocmai si-a instalat un joc nou pe calculator.

Iti doresti sa nu mai intarziati atunci cand mergeti undeva si inainte sa iesiti pe usa isi spala parul. Iti doresti sa va casatoriti si in loc de asta cumpara bilete de avion spre alt continent, fara sa te intrebe. Si asa mai departe.

Sa vedem in continuare cateva lucruri care sa micsoreze aceasta diferenta, oferindu-ne o viata de cuplu armonioasa.

1. Comunicarea asertiva

Comunicarea poate fi pasiva, atunci cand punem interesele celuilalt deasupra intereselor noastre, agresiva, cand ne urmarim nevoile indiferent de cele ale celuilalt, sau asertiva, atunci cand ne urmam si interesul, dar ascultam, empatic, si nevoia celuilalt si incercam sa impacam, astfel, ambele tabere.

Spre exemplu, putem spune unui partener: "Dragul meu/draga mea, inteleg ca esti o persoana preocupata de multe lucruri si de aceea nu dai atentie locului unde iti pui hainele. Mie imi place sa fie ordine acasa, ca sa ma simt bine.

M-am gandit sa facem asa: instauram Fotoliul-Magnet, cel care va atrage prin minune toate hainele tale pe care le mai porti o data inainte de a le pune la spalat, unde poti arunca ce vrei, in loc sa le arunci pe jos. Ce zici?"

Sau: "Mi-ar placea sa iesim mai des in oras, sunt multe evenimente in fiecare zi. Nu zic sa iesim in fiecare seara, dar macar vineri si sambata sa iesim in oras, sa descoperim locuri noi, sa facem miscare, sa ne bucuram de un festival, o piesa de teatru, o intalnire cu prietenii.

Asta m-ar face sa ma simt bine, conectata cu ceilalti si cu viata orasului si cred ca o sa-ti placa si tie sa faci si altceva, sa ne facem amintiri frumoase impreuna, sa ne regizam filmul nostru, in loc sa ne uitam la filmele altora, acasa."

2. Care sunt nevoile tale?

Rezistenta la schimbare si generarea conflictelor pot veni din ne-exprimarea clara a nevoilor. Tipam ca nu e dus gunoiul, dar ne dorim sa fim luati in brate, trantim usa fiindca e muzica prea tare, dar ne dorim un compliment, ne luam de modul in care celalalt se imbraca, dar ne dorim sa ne faca un cadou.

Cand cineva reactioneaza disproportionat, intrebarea pe care le-o putem pune este: Ce iti doresti de fapt?

3. Ce putem face noi mai bine?

Ne dorim schimbari de la ceilalti, dar noi ce facem din ceea ce ei ne cer, sau ce am putea face pentru ei mai bine? Ori poate facem prea multe si atunci cream un dezechilibru, care ii face sa nu ne mai valorizeze aportul sau sa se simta datori si sa se distanteze fiindca nu stiu cum pot re-echilibra balanta?

Ce putem oferi la schimb pentru ceea ce cerem?

Rezultatele nu vor veni imediat, insa in timp, prin repetitie, credem ca aplicarea celor de mai sus va vor ajuta sa creati armonie in relatia pe care o aveti. Succes!

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Criza in relatia de cuplu Cum distrug problemele sexuale o relatie! Relatiile parinti – adolescenti Reducerea conflictelor in cuplu Agresivitatea in cuplu Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Depresia si influenta ei asupra vietii de cuplu Reconstructia relatiei de cuplu Cum afecteaza ejacularea prematura relatia de cuplu Exercitii pentru cuplu Nu te mai simti implinit in relatia de cuplu? Iata 7 modalitati prin care sa o faci mai frumoasa si mai sanatoasa