Gheata, polei, zapada - cauze frecvente in fracturile osoase din timpul iernii

Actualizat: 18 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Iarna este sezonul cu cele mai multe accidentari si fracturi osoase, spitalele fiind pline de copii sau persoane in varsta care au fost victimele poleiului.

Gheata este greu de observat, de aceea trebuie sa ai mare grija cand iesi din casa iarna pentru a evita o luxatie, entorsa, o lovitura la cap si chiar o fractura osoasa, produsa la nivelul mainilor sau picioarelor.

Fracturile sunt rupturi de oase, la maini, picioare si bazin, mai frecvente la femei in varsta sau cele supraponderale, insa afectiunea este posibila la orice varsta, fiind cauzata de traumatisme locale in urma unor cazaturi sau lovituri dure.

Ruptura osului poate fi completa, incompleta sau doar o simpla fisura.

Toate fracturile sunt periculoase, iar severitatea unei fracturi este data de tipul acesteia. Poate sa fie inchisa (osul nu patrunde prin piele) sau deschisa (osul strapunge pielea). Fracturile inchise sunt mai putin periculoase si prezinta un risc mai mic de infectii.

Principalele semne ale unui fracturi sunt durerea si tumefactia locala, pacientul fiind in imposibilitatea de a-si misca membrul respectiv, acesta devenind nefunctional.

Totusi, primul semn al unei fracturi este durerea, care creste in intensitate in momentul palparii sau al deplasarii. De cele mai multe ori, pacientul nu-si poate folosi membrul afectat.

Exista si o serie de semne vizibile precum: deformarea regiunii afectate, tumefactia, edemul, insa acestea sunt semne comune si altor traumatisme, nu doar fracturii.

Ceea ce certifica existenta unei fracturi este mobilitatea anormala a osului, perceperea unor excrescente anormale la palpare, imposibilitatea folosirii constiente a membrului afectat sau intreruperea vizibila a continuitatii osoase.

Prevenirea fracturilor

• Incaltamintea trebuie sa fie adecvata mersului pe zapada si polei. De aceea, trebuie sa porti ghete sau cizme cu talpi aderente, cum sunt cele realizate din cauciuc si neopren.

Incaltamintea cu talpi din plastic sau din piele, netede, creste riscul de cadere si, evident, de producere a unei fracturi sau luxatii.

• Atunci cand cobori dintr-un vehicul sau cand cobori scarile de bloc, uite-te cu mare atentie inainte de a pasi.

• Chiar daca afara este frig, nu este indicat sa mergi cu mainile in buzunare, fiindca reduci capacitatea de a te folosi de brate pentru a-ti mentine echilibrul.

Prim-ajutor in caz de fractura

In cazul unei fracturi, nu trebuie sa masezi zona, deoarece edemul si durerea se accentueaza. Este indicat sa aplici comprese reci, insa nu direct pe piele.

In fracturile deschise se aplica un garou improvizat: o curea, un prosop, pentru oprirea hemoragiei, in asa fel ca pielea sa-si pastreze culoarea si sa nu devina prea palida. Garoul se mentine maximum doua ore.

Fractura inchisa se imobilizeaza cu ajutorul atelelor; in lipsa lor se va recurge la atele improvizate: bucati de lemn, de placaj, bete de cort, bete de schiuri.

Atelele vor fi invelite cu un alt material moale pentru a evita ranirea pielii, iar peste ele se aplica o fasa, in vederea fixarii cat mai bine a membrului fracturat.

Este foarte important ca pacientul sa ajunga la camera de garda pentru ca un medic ortoped sa-l consulte, fiindca traumatologia membrelor trebuie realizata foarte rapid.


Citeste si despre:

Caderile pe gheata – un motiv alarmant de aparitie a fracturilor si entorselor Prim ajutor in caz de luxatie a cotului Tratamentul fracturii degetelor Afectiuni si boli in timpul iernii Tratamentul fracturii cotului Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci Fractura de clavicula Cum sa ai grija de articulatiile tale Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Tratamentul fracturii bazei nasului Sfaturi pentru exercitii fizice iarna Cum evitati traumatismele cauzate de sporturile de iarna Iarna - sezonul fracturilor si al entorselor Ce trebuie sa stim despre ruptura de ligament colateral medial Mulaje si atele Vreme rea, temperaturi scazute: alerta de accidente!