Durerile regiunii calcaneene si patologiile asociate

Actualizat: 13 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Bianca-Maia Sablici
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce sunt durerile calcaneene


Durerea regiunii calcaneene, cunoscuta in practica medicala si ca talalgie, este un tip de durere intalnita frecvent in randul populatiei generale. Fiind considerat un simptom comun, ea afecteaza in special persoanele active, care practica un sport, dar si cei care nu practica un sport pot fi afectati deoarece picioarele sunt cele care suporta toata greutatea corpului. Astfel, trebuie retinut ca piciorul aflat in suferinta are o influenta asupra intregului corp.

Anatomie

Piciorul omului este considerat o structura complexa din punct de vedere functional si anatomic. El este alcatuit dintr-un numar de 26 de oase, care prin legatura lor formeaza 33 de articulatii. Totodata, la nivelul piciorului se regasesc impreuna peste 100 de ligamente, tendoane si muschi.

Din punct de vedere topografic, piciorul este impartit in 3 regiuni, si anume: piciorul din fata sau antepicior, din mijloc si din spate. Iar durerea regiunii calcaneene, adica zona din spate a piciorului, se poate clasifica in: plantara, posterioara, mediala sau laterala.

Un rol foarte important in ceea ce priveste partea posterioara a piciorului il are tendonul lui Ahile. Pe fata posterioara a calcaneului se ataseaza tendonul calcanean, cunoscut si ca tendonul lui Ahile. Acesta este considerat cel mai puternic tendon al corpului.

Durerea regiunii posterioare a piciorului duce imediat la suspiciunea unei patologii a tendonului Ahilian sau la o bursita retrocalcaneana. Acesta are la un adult sanatos aproximativ 5 mm grosime. In vecinatatea lui se gaseste bursa retrocalcaneana si stratul de grasime Kager.

Bursa retrocalcaneana se gaseste intre tendonul Ahilean si osul calcaneu. In mod normal ea nu contine lichid la persoanele care nu prezinta o suferinta a zonei.

Cauze

Printre cauzele cele mai frecvente care duc la aparitia durerii regiunii calcaneene se numara suprasolicitarea functionala, traumatismele, neuropatiile periferice, bolile reumatismale degenerative si inflamatorii.

Caracterul durerii, adica daca aceasta este de natura mecanica sau inflamatorie, localizarea si intensitatea acesteia, impreuna cu examinarea propriu-zisa a piciorului si gleznei pot conduce la stabilirea unui diagnostic corect.

Leziunile de la nivelul piciorului in ceea ce priveste bolile reumatismale inflamatorii, precum poliartrita reumatoida sau spondilita anchilozanta, sunt mai frecvente la nivelul antepiciorului. Deseori acesta este afectat in poliartrita reumatoida.

Modificarile aparute devin inestetice, dureroase si fac mersul dificil pentru pacient. Degetele sufera deviatii laterale sau mediale, pot avea loc dislocatii ale articulatiilor sau degetele pot deveni rigide, imobile.

Dupa cum am impartit mai sus durearea regiunii calcaneene, adica in plantara, posterioara, mediala sau laterala, urmatoarele patologii pot fi implicate:

• Zona plantara

Fasceita plantara reprezinta un proces inflamator acut sau cronic care afecteaza fascia plantara, adica o banda fibroasa de tesut conjunctiv care se afla de-a lungul talpii piciorului si care se insera la baza falangelor. Rolul ei este de a sustine bolta plantara si de a stabiliza piciorul. Cauzele care duc la aparitia durerii sunt variate.

Folosirea de incaltamine neadecvata, obezitatea, diferenta de lungime a membrelor inferioare, modificari ale boltei plantare sau orice fel de modificare care pune presiune excesiva la nivelul acestei poate sa duca la aparitia fasceitei plantare. Frecvent, durerea apare la mers, imediat dupa repaus.

Osteofitoza calcaneana, popular cunoscuta ca pinten calcanean, reprezinta o excrescenta osoasa la nivelul osului calcaneu. Cel mai probabil apare ca o reactie de adaptare a corpului care este supus la un stres mecanic.

Factorii favorizanti care duc la aparitia pintenului calcanean o reprezinta inaintarea in varsta, obezitatea, sportul care presupune contactul repetat cu solul, etc. Durerea se resimte in general in centrul calcaiului si se agraveaza in momentul mersului.

Fractura de stres a ocului calcaneu poate aparea in urma suprasolicaitarii repetate. Frecvent sunt afectatii alergatorii. Durerea resimtita are un caracter “surd” si este accentuata la mers sau alergat in special pe o suprafata neregulata. Pe langa durere, apare si edemul zonei.

Neuropatiile care implica nervii periferici pot da si ele dureri la nivelul labei piciorului. Nervii periferici incriminati frecvent pentru durerea regiunii calcaneene sunt nervul medial plantar, nervul lateral plantar, nervul inferior calcaneal sau nervul medial calcaneal. Nervul inferior calcaneal, cunoscut si ca nervul Baxter este incriminat in 20% dintre cazurile de durere cronica la nivelul regiunii calcaneene.

Patologia, denumita neuropatia Baxter, se caracterizeaza prin sensibilitate a zonei, parestezii, senzatia de durere ascutita care se accentueaza noaptea sau in urma unor activitati fizice si chiar hipotrofia muschilor piciorului.

Zona posterioara

Tendinopatia de insertie a tendonului Ahilean reprezinta una din cele mai frecvente cauze de durere a regiunii posterioare a calcaiului. Aparitia este data de cele mai multe ori in cazul suprasolicitarii piciorului sau a supraponderalitatii.

Boala Sever sau apofizita calcaneana de crestere reprezinta o inflamatie a apofizei de la nivelul calcaiului data de tractiune bidirectionala a acesteia prin comunicarea cu fascia plantara si tendonul Ahilean. Afecteaza frecvent copii si adolescentii, mai des pe cei care practica un sport care presupune multe sarituri pe suprafete dure.

Zona mediala

Sindromul de tunel tarsian reprezinta comprimarea nervului tibial la nivelul tunelului tarsian de pe fata interna a gleznei la nivelul maleolei interne. Simptomele constau in durere, parestezii la nivelul calcaiului agravate la mers si stat in picioare.

Zona laterala

Tendinopatia peroneala apare frecvent datorita suprasolicitarii gleznei, in caz de supraponderalitate sau in cazul prezentei unor entorse de glezna frecvente. In cazurile grave se poate produce ruptura tendonului. Din punct de vedere clinic, pacientul resimte durere la nivelul zonei posterolaterale a gleznei.

Diagnostic

Radiografia, ecografia musculo-scheletala sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) sunt foarte utile in depistarea problemelor zonei calcaneene. Cunoasterea anatomiei piciorului este foarte importanta in indentificarea corecta a structurilor din zona afectate si a patologiei posibile asociate.

Acestea trebuie efectuate la indicatia unui medic specializat in patologiile piciorului. Specialitatiile medicale care se ocupa cu aceste patologii sunt: Medicina fizica si de Reabilitare, Ortopedie, Reumatologie, Medicina Sportiva, etc.

Preventie

Respectarea unui regim igieno-dietetic cu mentinerea unei greutati corporale in limite normale, evitarea mersului pe teren accidentat, evitarea statului mult timp in picioare, purtarea de incaltamine corespunzatoare sunt doar cateva din asa zisele reguli de igiena ortopedica a articulatiei piciorului.

Tratament

Caracterul durerii si localizarea exacta a acesteia trebuie bine evaluate pentru a putea lua crect deciziile in ceea ce priveste planul terapeutic corespunzator care include atat masuri terapeutice medicamentoase, cat si proceduri de fizio-kinetoterapie.

De cele mai multe ori, recomandarile generale pentru durerile de la niveul regiunii calcaneene sunt repausul functional, crioterapia si purtarea de orteze. Mai mult, in functie de fiecare caz in parte, poate fi portivita efectuarea unei infiltratii locale.

De asemenea, kinetoterapia, terapia manuala, masajul, terapia miofasciala si electroterapia (laser, TENS, ultrasunet, curent Trabert, curent interferential, unde de soc, bai galvanice etc.) daca sunt utilizate corect pot aduce beneficii enorme in vindecarea patologiei piciorului.

In cazul problemelor de la nivelul piciorului, purtarea talonetelor de confort poate contribui la inlaturarea durerii, la mentinerea unei pozitii adecvate a piciorului, dar si la deplasarea corespunzatoare.

Concluzie

Durerea regiunii calcaneene afecteaza in special persoanele active, care practica un sport, dar si cei care nu practica un sport pot fi afectati deoarece picioarele sunt cele care suporta toata greutatea corpului.

Printre cauzele cele mai frecvente care duc la aparitia durerii regiunii calcaneene se numara suprasolicitarea functionala, traumatismele, neuropatiile periferice, bolile reumatismale degenerative si inflamatorii.

Mentinerea unei greutati corporale in limite normale, evitarea statului indelungat in picioare, purtarea de incaltamine corespunzatoare sunt doar cateva din asa zisele reguli de igiena ortopedica a articulatiei piciorului.

Bibliografie
https://www.webmd.com/fitness-exercise/understanding-plantar-fasciitis-basics
https://www.webmd.com/fitness-exercise/what-can-i-do-plantar-fasciitis
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/heel-pain-might-be-plantar-fasciitis


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Quantica720
Tel: 0723271738
Sectorul 1, Strada Dr. Iacob Felix 49, București 011033

Citeste si despre:

Leziunile piciorului - sindromul cuboid Terapia cu ultrasunete - indicatii terapeutice si beneficii Artrita reactiva Bursita Bursita genunchiului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ce este bursita prepatelara sau bursita genunchiului Cum putem reduce riscul de aparitie a bursitelor Stresul in perioade economice dificile Programul national de protectie sociala Bani de liceu Infertilitatea masculina - metode terapeutice