Ce este si cum se manifesta boala Sever

Actualizat: 09 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este boala Sever


Boala Sever, cunoscuta si sub denumirea de apofizita calcaneana este o afectiune a calcaiului, care apare la copiii activi din punct de vedere fizic.
Aceasta afectiune a fost denumita dupa medicul american James Warren Sever, care a descris-o pentru prima data in 1912.

Boala Sever apare in perioada de crestere a copiilor, care incepe in jurul varstei de 8-10 ani (in cazul fetelor si 10-12 ani la baieti). Ea reprezinta o afectiune comuna in randul copiilor, cauzand durere temporara, fara a avea, insa, efecte pe termen lung. Odata ce adolescentii au implinit varsta de 15 ani, este putin probabil ca ei sa mai sufere de boala Sever.

Cauze

In perioada adolescentei, osul calcaiului are o rata de crestere mai accelerata, comparativ cu muschii si tendoanele piciorului, lucru care duce la o supraintindere a acestora. Prin urmare, calcaiul isi pierde din flexibilitate, fiind aplicata, astfel, o presiune suplimentara asupra cartilajului de crestere, ceea ce determina aparitia durerii si a inflamatiei.

Cartilajul de crestere este o zona a oaselor copiilor si adolescentilor, zona in care are loc cresterea oaselor. Sunt zone de cartilaj, aflate spre capatul osului. In momentul incetarii cresterii copiilor si adolescentilor, aceste zone de cartilaj sunt inlocuite de tesut osos dur. Pana atunci, insa, ele sunt mai sensibile comparativ cu tendoanele si ligamentele din apropiere, fiind astfel, predispuse traumatismelor si leziunilor.

Durerea aparuta ca urmare a existentei unei presiuni suplimentare asupra cartilajului de crestere este resimtita in mod deosebit la inceputul sezonlui activitatilor sportive, calcaiul copilului fiind suprasolicitat in aceasta perioada. Activitati precum alergatul, saritul sau statul in picioare perioade lungi de timp reprezinta factori de risc pentru aparitia bolii Sever.

Desi anumite persoane ar fi inclinate sa creada ca baietii sunt mai afectati de boala Sever, din cauza participarii in numar mai mare la activitati sportive, s-a demonstrat faptul ca aceasta afectiune apare in mod egal la ambele sexe, odata cu cresterea implicarii in activitati fizice a fetelor.

In afara de activitatile fizice care duc la aparitia afectiunii Sever, exista si alti factori de risc asociati cu producerea bolii, factori precum: purtarea de incaltaminte nepotrivita, lungimea diferita a picioarelor, activitatea pe suprafete dure, obezitatea.

Simptome

Principalele simptome ale bolii Sever sunt durere si sensibilitate la nivelul calcaiului. Durerea este, de obicei, resimtita in zona din spate a calcaiului, insa ea poate fi prezenta si pe laterale sau in partea din fata a acestuia.

Durerea din zona calcaiului tinde sa se inrautateasca in timpul desfasurarii activitatilor fizice, insa ea devine mai slaba in repaus.
Pe langa durere si sensibilitate, alte simptome ale bolii Sever sunt: inflamarea calcaiului, inrosirea pielii, rigiditatea piciorului imediat dupa somn, probleme in mers.

Copiii care sufera de aceasta afectiune incearca sa evite punerea de greutate pe calcai sunt adesea observati mergand pe varfuri sau schiopatand. In unele cazuri simptomele bolii sunt prezente la ambele calcaie, desi ele pot fi mai puternice la unul dintre ele.

Diagnostic

De cele mai multe ori, medicii stabilesc un diagnostic bazandu-se pe istoricul medical al copilului si pe simptomele pe care acesta la prezinta. De asemenea, el poate efectua un examen fizic, in cadrul caruia strange parte din spate a calcaiului pentru a verifica daca acesta doare. El poate cere pacientului sa stea pe varfuri pentru a observa daca apar alte simptome.

Metodele de imagistica medicala, inclusiv radiografiile, nu se folosesc in mod obisnuit pentru a diagnostica boala Sever, deoarece rezultatele vor prezenta o imagine normala a calcaiului. Cu toate acestea, medicul poate recomanda radiografiile, pentru a expclude existenta unei alte afectiuni sau leziuni a piciorului, precum fracturile.

Tratament

Din cauza faptului ca cercetarea in ceea ce priveste boala Sever este limitata, nu poate fi recomandata o forma sau alta de tratament pentru indepartarea acesteia. Tratamentul existent se concentreaza asupra reducerii durerii si a inflamatiei. Reducerea presiunii asupra cartilajului de crestere este, de asemenea, o prioritate.

Primul pas in tratarea bolii Sever este repausul. Evitarea activitatilor fizice ajuta la scaderea presiunii asupra osului calcaiului, reducand astfel durerea si sensibilitatea prezente. In unele cazuri, poate fi necesar repaus timp de cateva luni.

Odata ce durerea a disparut, este recomandata reluarea treptata a activitatii fizice, pentru a evita revenirea acesteia.

Alte optiuni de tratament pot fi:

Terapia cu gheata - aceasta poate fi recomandata impreuna cu repausul, pentru reducerea inflamatiei de la nivelul calcaiului. Medicul poate recomanda aplicarea de pachete cu gheata asupra zonei afectate. Gheata nu trebuie, insa, aplicata direct pe piele, deoarece poate provoca aparitia “arsurilor cu gheata”-o vatamare a pielii. Ea trebuie invelita intr-un prosop sau o fasie de material si aplicata pe calcai timp de 20 de minute, de maxim trei ori pe zi;

Compresia - purtarea unor benzi de comprimare special concepute sau a unor sosete poate ajuta la diminuarea durerii si a inflamatiei;

Exercitiile de stretching - ele pot ajuta la reducerea presiunii si a durerii si la intarirea musculaturii. Este, insa, recomandat sa cereti sfatul unui specialist inainte de realizarea oricarui tip de exercitiu fizic;

Incaltaminte si talpa speciala pentru pantofi - medicii pot recomanda purtarea unui tip special de incaltaminte sau folosirea unei talpi special pentru pantofi, pentru a reduce presiune asupra osului calcaiului.

Prevenirea reaparitiei bolii Sever

Pentru a preveni reaparitia bolii Sever sau chiar aparitia ei este foarte importanta purtarea de incaltaminte de buna calitate, cu support adecvat pentru calcai si proprietati de absorbtie a socurilor.

Alte metode de preventie includ: practicarea unor activitati fizice cu un impact redus asupra calcaiului, precum inotul sau ciclismul; alergatul sau saritul pe suprafete potrivite, precum iarba sau pistele de alergare special amenajate; aplicarea de gheata pe calcai dupa practicarea activitatilor fizice; repaus adecvat intre sesiunile de antrenamente, pentru a se evita suprasolicitarea; mentinerea unei greutati adecvate.

Concluzii

Boala Sever reprezinta o afectiune cu care se confrunta numerosi copii din intreaga lume. Desi ea determina aparitia durerii si a inflamatiei pe o perioada de timp, nu are efecte pe termen lung, disparand odata cu osificarea cartilajului de crestere.

Bibliografie
1. Cassas, K. J., & Cassettari-Wayhs, A. (2006, March 15). Childhood and adolescent sports-related overuse injuries. American Family Physician, 73(6), 1014-22
aafp.org/afp/2006/0315/p1014.html
2. Elengard, T., Karlsson, J., & Silbernagel, K. G. (2010, December 6). Aspects of treatment for posterior heel pain in young athletes. Open Access Journal of Sports Medicine, 1, 223–232
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3781873/
3. Madden, C. C., & Mellion, M. B. (1996, November). Sever's disease and other causes of heel pain in adolescents [Abstract]. American Family Physician, 54(6), 1995-2000
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8900359
4. Sever’s disease. (2014, April) familydoctor.org/condition/severs-disease/
5. What to know about Sever's disease https://www.medicalnewstoday.com/articles/318475.php


Citeste si despre:

Ce este si cum se manifesta sindromul Alport Ce este si cum se manifesta sindromul Aarskog Ce este si cum se manifesta oscilopsia sau vederea oscilanta? Ce este si cum se manifesta sindromul Blau? Ce este si cum se manifesta hiperekplexia? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Ce este si cum se manifesta scleroza tuberoasa Sindromul PANDAS - ce este si cum se manifesta Virusul West Nile - cum se manifesta aceasta boala transmisa de tantari Cum se manifesta hipotiroidismul la copii? Apofizita calcaneana (Boala Sever)