Cele mai comune fracturi ale adultului

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt fracturile


Fractura reprezinta intreruperea continuitatii osului. Fracturile sunt o patologie foarte comuna, fiind cauzate de cele mai multe ori de traumatisme precum cazaturile, accidentele rutiere sau accidentele din timpul sportului. Exista si fracturi ce se produc in context de patologie osoasa ce slabeste osul, precum osteoporoza sau uzarea in timp a osului (la alergatori).

Fracturile osoase necesita in general tratament chirurgical, dar sunt si cazuri ce necesita doar reducere si imobilizare neinvaziva. Perioada de recuperare depinde de tipul de fractura, osul fracturat si cauza acesteia.

Tipuri de fracturi osoase

Exista cateva tipuri de fracturi osoase, clasificate in functie de modul de afectare a osului. Fiecare tip poate avea cateva variatiuni.

Astfel fracturile se pot clasifica in:
Fracturi deschide. O fractura in care osul fracturat patrunde prin tesuturile superficiale (muschi, tesut subcutanat, piele) pana la suprafata pielii. Se numeste si fractura compusa.
• Fracturi inchise. Osul nu patrunde prin tesuturi pana la suprafata pielii si astfel nu poate fi vazut din exterior. Se numeste si fractura simpla.
• Fractura partiala. O intrerupere partiala a osului.
• Fractura completa. O intrerupere completa a osului, cauzand ruperea osului in doua sau mai multe fragmente.
• Fractura stabila. Fragmentele rupte ale osului sunt aliniate si nu se mobilizeaza din locul lor fiziologic.
• Fractura deplasata. Exista un spatiu intre fragmentele osului rupt, facand realinierea mai dificila.

Cele mai comune 5 tipuri de fracturi

In organismul uman exista 206 oase. Desi, tehnic, se poate fractura orice os din corp, unele oase sunt mult mai susceptibile la a dezvolta fracturi. Cel mai frecvent fracturate oase sunt:

1. Fractura de clavicula

Clavicula este osul situat intre umar si stern, de forma literei ,,S’’ si pozitie orizontala. Clavicula este un loc comun de fractura in special in randul copiilor. Fractura de clavicula poate aparea si la nou-nascuti in timpul nasterii, la trecerea prin canalul nasterii. Alte situatii in care poate aparea aceasta fractura sunt intinderea excesiva a bratului sau loviturile directe claviculare ce se intampla in special in timpul sporturilor.
Tratamentul acestei fracturi depinde de locul exact in care este fractura si severitatea acesteia. Daca este vorba de o fractura stabila, fara deplasare tratamentul consta in imobilizarea cu atela timp de cateva saptamani, timp in care osul se vindeca. Fractura cu deplasare necesita interventie chirurgicala.

2. Fractura de brat

Bratul este compus din 3 oase: humerus (partea superioara a bratului), radiul si ulna (antebrat). Fracturile acestor trei oase constituie 50% din totalul cazurilor de fracturi la adulti.
Fracturile de brat pot aparea in urma unei cazaturi, traumatism direct sau in urma unei leziuni prin torsiune. Tratamentul este similar cu cel al fracturei de clavicula, prin imobilizare sau interventie chirurgicala, in functie de severitate si tipul de fragmente osoase. In cazul fracturilor cu deplasare de humerus, radius sau ulna, interventiile chirurgicale presupun plasarea unor tije si suruburi pentru a mentine osul in pozitie si forma normala.

3. Fractura de incheietura

Articulatia incheieturii este compusa din extremitatile a doua oase: radius si ulna, oasele antebratului, precum si 8 oase de dimensiuni mai mici numite oasele carpiene. Radiusul distal, ce formeaza partea externa a incheieturii mainii, este cel mai comun loc de fractura a incheieturii.
Fracturile de incheietura apar mai frecvent in randul persoanelor cu varsta de sub 75 de ani, fiind cel mai des cauzate de activitate fizica, ski, sporturile de contact. Fracturile de incheietura in randul persoanelor cu varsta de peste 75 de ani apar in special la pacientii cu osteoporoza (afectiune in care oasele se subtiaza si devin fragile). Aceste fracturi sunt tratate cu ajutorul unei atele de imobilizare sau cu interventie chirurgicala, daca sunt cu deplasare.

4. Fractura de sold

Fracturile de sold sau fracturile de cap femural sunt comune in randul adultilor cu varsta de peste 65 de ani. 90% dintre aceste fracturi apar la aceasta varsta. Mai mult decat atat, intrucat scaderea nivelului de estrogen este un factor de risc pentru osteoporoza, femeile aflate la varsta menopauzei sunt de 4 ori mai susceptibile la a dezvolta o fractura de sold.
De cele mai multe ori, fracturile de sold necesita tratament chirurgical, iar fracturile severe necesita inlocuirea completa a capului femural. Fractura de sold este un tip de fractura comun si periculos, in special la varste inaintate, cu o rata de deces de 1 din 5 pacienti. Mortalitatea crescuta este rezultatul lipsei de mobilitate a pacientului in timpul vindecarii, perioada in care creste riscul de pneumonie, tromboze si alte afectiuni.

5. Fracturi de glezna

Articulatia gleznei este compusa din 3 oase: tibia si fibula. Fracturile de glezna au crescut ca frecventa in ultimele decenii, in principal din cauza unei cresteri a activitatii zilnice.
Fibula este osul gambei ce compune partea externa a gleznei si este cel mai comun loc in care se produce fractura gleznei. Fracturile gleznei apar in special in urma miscarilor bruste de rotire a gleznei in exterior sau interior. Acest mecanism de traumatism produce leziuni si la nivelul ligamentelor, aparand entorsa sau luxatia de glezna.
Tratamentul fracturilor de glezna depinde de osul fracturat si severitatea acesteia. Fracturile fara deplasare se vindeca adesea dupa o scurta perioada de imobilizare, in timp ce fracturile cu deplasare si severitate crescuta au nevoie de tratament chirurgical cu implantare de tije si suruburi pentru vindecare si sustinere osoasa.

Concluzie

Fracturile osoase reprezinta una dintre cele mai frecvente patologii, avand ca si cauza principala traumatismele prin diverse mecanisme. Anumite oase sunt susceptibile la fracturi si la nivelul acestora apar majoritatea fracturilor intalnite in randul pacientilor adulti: clavicula, oasele bratului, oasele soldului, oasele ce formeaza articulatia mainii si articulatia gleznei.

Bibliografie:
https://kidshealth.org/en/parents/b-bone.html
https://www.babycenter.com/health/injuries-and-accidents/broken-bones_408
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15241-bone-fractures


Citeste si despre:

Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Afectiuni ale cavitatii bucale Informatii esentiale despre transplantul de organe Durerile de spate cotidiene Top 5 probleme dentare Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum evitati traumatismele cauzate de sporturile de iarna Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Osteoporoza juvenila